Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čím krmit štěně: granule pro štěňata
Sdílet:

Čím krmit štěně: granule pro štěňata

Psi
Krmení

Jednou z otázek, kterou se zaobírá každý začínající chovatel, je, čím svého malého společníka krmit. Pokud jste už prošli rozhodováním, jestli BARF, nebo suché krmivo, a zvolili jste granule, stále nemáte zcela vyhráno. Vybrat ty nejvhodnější granule pro štěňata může být v nepřeberném množství značek totiž poměrně komplikované. A protože tomu rozumíme, vytvořili jsme jednoduchého rádce, který vám s výběrem pomůže.

V první řadě je nutné se obrnit proti všem nablýskaným televizním reklamám, které vás budou ze všech stran bombardovat. Obecně totiž bohužel platí, že supermarketová krmiva - která bývají nejčastěji propagovaná - na tom s kvalitou bývají bídně a vašemu novému přírůstku rozhodně nedokážou dodat vše potřebné. Zabrouzdat byste proto měli primárně do specializovaných prodejen a e-shopů, kde zvířatům opravdu rozumí.

Jak vybrat granule pro štěně

Štěňata mají oproti dospělým psům specifické požadavky. Z toho důvodu je důležité, abyste vždy vybírali takové granule, z kterých budou mít nejvíce prospěšných látek. Než se však pustíme do jednotlivých bodů, podívejte se na základní informace, které vám výběr granulí pro štěně usnadní.

Granule pro štěňata vybírejte podle:

  • množství bílkovin v rozmezí 25–32 %
  • množství tuku v rozmezí 16–25 %
  • obsahu sacharidů, které jsou pro štěně jednoduše stravitelné
  • zdroje masa
  • poměru vápníku a fosforu, který je obzvlášť důležitý u štěňat velkých plemen
  • látek vhodných pro výstavbu kloubního aparátu

Pokud si pejska vezete domů poprvé, nebojte se, mnoho rad dostanete už od konkrétního chovatele. Ten by vám měl také připravit základní výbavu - většinou v ní najdete oblíbenou hračku štěňátka, rodný list, očkovací průkaz a granule, na které bylo štěňátko odmalička zvyklé. 

Zohledněte velikost plemene

První věc, kterou je třeba při výběru vhodných granulí pro štěňata vzít v úvahu, je velikost mazlíka. 

Granule pro štěňata velkých plemen mají upravené složení tak, aby nedošlo k jejich zrychlenému růstu. Granule pro štěňata středních a malých plemen jsou pak menší a výživově vydatnější. 

Dívejte se na složení

Kvalitní granule pro štěňata ovlivňují nejen aktuální zdraví, ale do značné míry určují, jak se bude pejskovi dařit v průběhu dalších let.

Nakupujete-li granule poprvé, vyhledejte si složení, které většinou najdete na zadní straně obalu. Výrobci jsou v dnešní době povinni uvádět jednotlivé suroviny v sestupném pořadí (čeho je v granulích nejvíc, najdete na prvním místě). Dejte si proto pozor, co se na prvních třech příčkách objeví. Určitě totiž nechcete, aby tam byly obiloviny, prach či jiné látky, které do granulí patří jen v minimálním množství.

Vždy vybírejte štěněcí granule

Granule pro štěňata obsahují přesně vypočítané dávky minerálů a makroživin tak, aby rostoucí pes ve své krmné dávce dostal vše, co pro zdravý růst potřebuje. Pokud byste upřednostnili jiné než štěněcí granule, mohli byste svého mazlíčka ochudit také o vitaminy, které jsou pro zdravý vývoj štěněte zásadní. Jejich nedostatek navíc nepoznáte na pejskovi ihned, ale až s odstupem času, kdy se projeví zdravotní komplikace.

Potřebujete bezobilné granule pro štěně?

Běžné štěněcí granule obsahují i určitou dávku obilovin (pšenice, kukuřice aj.). Bohužel existuje jisté procento pejsků, kteří lepek obsažený v obilovinách nedokážou efektivně strávit. Majitelé takovýchto pejsků proto volí speciální bezobilné granule. Ty žádný lepek neobsahují, jsou lehce stravitelné a udržují zdravou střevní mikroflóru. Není však pravidlem, že jsou bezobilné granule pro všechny psy automaticky lepší volbou.

Kdy přejít na granule pro dospělé psy?

Velikost plemene neurčuje pouze druh štěněcích granulí, ale taky čas, kdy je třeba přejít na krmivo pro dospělá zvířata. U malých plemen to obyčejně bývá okolo devátého měsíce, u středních plemen zhruba v období jednoho roku a v případě velkých plemen mezi 15. a 18. měsícem.

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru