Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čím krmit štěně: BARF pro štěně
Sdílet:

Čím krmit štěně: BARF pro štěně

Psi
Krmení

Jednou z prvních otázek, kterou by si měl novopečený majitel štěněte položit, je zajisté otázka krmení. Nejčastěji se přitom bude nejspíš rozhodovat mezi krmením suchým krmivem a takzvaným BARF (Bones And Raw Food, v překladu kosti a syrová potrava).

Je ale vůbec BARF pro štěně vhodný a není počítání krmných dávek pro začátečníka moc složité? Vhodná a vyvážená strava významně přispívá ke správnému fyziologickému i psychickému vývoji štěňat, a je tedy nasnadě mít v této oblasti otázky a pochybnosti. Právě správným krmením BARF však můžeme tuto kompletní krmnou dávku, kterou štěně ke svému vývoji potřebuje, zajistit.

Výpočet krmné dávky

Přestože se zpočátku BARFování štěněte může zdát poněkud sofistikované, nejedná se o žádnou raketovou vědu a výpočet krmné dávky není zas tak složitý. Navíc si dnes můžete pomoct šikovnými kalkulátory krmné dávky, které se na internetu dají dohledat zcela zdarma, a ideální krmnou dávku bleskově vypočítají za vás. Dávkování BARFu tak bude úplná hračka.

BARF jídelníček štěněte

Při výpočtu krmné dávky je třeba vždy vycházet z ideální hmotnosti psa (hmotnosti, kterou by měl daný jedinec v tomto období svého života vážit). Od ní se poté odvíjí krmná dávka, která by měla tvořit 4–6 % ideální hmotnosti štěněte. Protože ale štěňata poměrně rychle rostou, je třeba počítat s tím, že se vhodné množství krmiva bude v jednotlivých měsících věku rychle měnit.

Maso, vnitřnosti, kosti a přílohy

Samotná krmná dávka se skládá ze tří hlavních částí v určeném poměru:

  • 50 % masa
  • 30 % kostí
  • 20 % příloh

Při krmení štěňat střídáme pro zajištění pestrosti maso s vnitřnostmi, které volíme nakrájené na kousky nebo mleté.

Zlaté pravidlo krmení metodou BARF zní, že nikdy nekrmíme pouze svalovinou. Ta obsahuje velké množství fosforu, které by se následně promítlo v podobě nesprávného poměru vápníku a fosforu v těle. Vhodnější jsou proto směsi obsahující maso, chrupavky i droby. 

Kostmi krmíme zpočátku měkkými, tedy kuřecími skelety, křídly a krky. Štěněti je podáváme mleté, nasekané nebo v celku a postupně je doplníme tvrdšími kachními krky či vepřovými kostmi.

Z příloh vybíráme nejprve nenadýmavou zeleninu a ovoce bez projímavého účinku. Ty štěněti mixujeme či krouháme pro vyšší stravitelnost, případně je můžeme lehce povařit nebo spařit.
Ideální přílohou jsou pro psa také neprané hovězí žaludky neboli dršťky. Jejich servírování nemusí být pro majitele hlavně ze začátku úplně příjemnou kratochvílí, vzhledem k jejich specifickým výživovým hodnotám však stojí za to mírný odpor překonat.

Někteří pejskaři pak BARF doplňují také spařenými ovesnými vločkami nebo vařenými obilovinami, jako jsou rýže, jáhly či pohanka.

Jak je to s doplňky?

Správně nastavená krmná dávka by měla psovi poskytnout veškeré pro vývoj štěněte důležité živiny. Máme-li však přece jen pocit, že je třeba nějakou formu minerálů a vitaminů psímu tělu dodat, volíme spíše přírodní zdroje – pro obsah vápníku například mořské řasy, šípkový prášek s obsahem vitaminu C nebo vitamin B ve formě pivovarských kvasnic. 

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru