Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Socializace štěněte – doma, se psy, s kočkou
Sdílet:

Socializace štěněte – doma, se psy, s kočkou

Psi
Všeobecné

Jak moc bude soužití s vaším psím parťákem pohodové, jestli jej budete moct bez problémů vzít do autobusu či tramvaje a jestli bude chtít okolní psy trhat na kusy, je do velké míry otázkou socializace štěněte. Přestože co pes, to osobnost, správnou socializací ovlivníte, jak se bude váš svěřenec chovat k okolním lidem i zvířatům a jak flexibilní v dospělosti bude. Na to, kdy a jak se socializací začít i jak socializovat štěně s dalšími psy i kočkou, se zaměříme v dnešním článku.

První dny v novém domově

V prvním kroku si majitel musí získat důvěru štěněte a postupně je seznámit také s ostatními členy domácnosti. Jelikož štěňata bývají hravá a zvídavá, nejde většinou o nic náročného. Po prvním nejistém prozkoumávání nového domova a zbavení se stesku po feně a sourozencích je štěně obvykle připraveno k novému dobrodružství.

Jak zvládnout první dny štěněte doma si pak můžete přečíst v našem dřívějším článku.

Jak seznámit štěně se psem

Jako první je dobré si říct, kdy může štěně za ostatními psy. Odpověď je naštěstí poměrně snadná: jakmile máte zvládnutou adaptaci štěněte na nové prostředí, ukončené očkování, a pokud štěňátko zvládá chodit na vodítku, můžete vyrazit potkávat nové psí kamarády.

Máte-li možnost se dohodnout s některým vám známým pejskařem z okolí, máte velkou výhodu. Zaprvé víte, co od známého psa čekat, zadruhé bude zkušenější pejskař nejspíše sám vědět, jak seznámit psa se štěnětem.
V úvahu však vždy berte velikost štěněte i jeho nového psího kamaráda. Seznamovat svou několikadekovou čivavu se sousedovic dogou, která už pouhým špatným krokem vaše štěně přišlápne k zemi, může mít velmi nepříjemný průběh a následky.

Přestože je pro štěně kontakt s ostatními psy zcela přirozený, jeho reakce na cizího, dospělého psa může mnohdy překvapit. Je tedy důležité štěně během celého seznamování pečlivě pozorovat.
Pokud před snahou druhého psa si jej očichat uhýbá, nebo dokonce kňučí a snaží se uniknout, sedněte si k němu do podřepu a zůstaňte v dosahu druhého psa. Štěně neustále slovně uklidňujte, povzbuzujte a chvalte. Můžete před ním druhého psa i pohladit a nechat se jím očichat, aby štěně pochopilo, že mu žádné nebezpečí z jeho strany nehrozí.
Jakmile se štěně zklidní, můžete se pokusit o opětovný kontakt. Ten může pokračovat dál ze stejné pozice nebo s malým poodstoupením, ale zároveň s ponecháním štěněte v pro něj bezpečné vzdálenosti od druhého psa. Pokud štěně neustále reaguje nepřiměřeným strachem, ukončete seznamování a zkuste to zase třeba druhý den. 

V každém případě buďte trpěliví a nevzdávejte to. Zanedbaná socializace psa může vést k tomu, že místo klidného a vychovaného společníka budete mít doma psa útočícího na vše živé, nebo naopak bázlivého neurotika, který se bojí vlastního stínu.

Jak seznámit kočku se štěnětem

Na problém můžete často narazit ne zvenčí, ale naopak ze strany již stávajících obyvatel vašeho domova. A to zejména, pokud dříve než štěně vlastníte kočku. Ta si totiž dokáže své teritorium bránit s velkou urputností.

Při seznamování kočky se štěnětem platí jedno pravidlo – nenásilně a přirozeně. Kočka se pravděpodobně načas uklidí do bezpečné vzdálenosti od nového vetřelce a bude vám hlasitě dávat najevo svůj nesouhlas s novým přírůstkem. Prskání, mručení a syčení se na několik dní stane zvukovou kulisou vašeho bytu.
Oproti tomu štěně může reagovat dvěma způsoby. Je-li obdařeno nebojácnou povahou, bude se chtít s kočkou skamarádit. Bojácné štěně ale může projevovat strach a snahu se před kočkou schovat. V každém případě platí oba pozorovat, slovně uklidňovat, nenutit násilím ke kontaktu, a hlavně zabránit případnému přímému útoku ze strany kočky. 
Časem si na sebe tato dvě stvoření zvyknou a naučí se spolu žít

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru