Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak naučit štěně čurat venku aneb základní návyky ve společné domácnosti
Sdílet:

Jak naučit štěně čurat venku aneb základní návyky ve společné domácnosti

Psi
Všeobecné

Sdílení domácnosti s jedním nebo více čtyřnohými členy smečky přináší spoustu radostí i starostí. Aby radostné chvíle vždy převažovaly nad těmi horšími, není radno zanedbávat psí výchovu, a to už od útlého věku štěňat. Čistota je přitom jednou z věcí, na které je vhodné pejska zvykat prakticky okamžitě.
A přestože moment, kdy se štěně naučí čistotě, nastává u každého jedince v jinou dobu, pokud štěně čurá do pelíšku i ve svých šesti měsících, nejednomu majiteli přibyde nějaká ta vráska na čele. Jak naučit štěně čurat venku rychle a efektivně, jsme proto rozepsali v tomto článku.

Na začátek je vhodné si připomenout, že každý pes přichází na svět jako malé bezbranné klubíčko, které se postupem času vyvíjí a získává potřebné sociální návyky. Vždy záleží na majiteli, kolik času a trpělivosti je ochoten do formování psí osobnosti vložit a jak rychle je schopen štěně hygieně naučit.

Pozitivně a s odměnami

Protože štěňata jsou velmi podobná dětem a nevydrží se soustředit příliš dlouho, snažte se jednotlivé lekce „učení štěněte na záchod“ vždy stavět jako krátké a zábavné.
Ve chvíli, kdy si svého parťáka dovezete domů, pro vás začíná možná trochu nelehký úkol. Co chvíli – tedy klidně i každé dvě hodinky – s ním vyjít ven a zkusit, jestli zrovna netrefíte čas jeho potřeby. Pokud ano, ihned jej za vyvenčení venku odměňte. Jedná se o nejjednodušší cestu k tomu, jak naučit štěně chodit na záchod.

Jakmile máte první krok za sebou, další věda už spočívá pouze v prodlužování intervalů mezi jednotlivými vycházkami. Stále přitom nezapomínejte štěně odměňovat pokaždé, když se venku vyvenčí.

Počurávání štěňat

K výchově štěňat zkrátka patří, že občas dojde i na nějakou tu nehodu. Mějte proto i v tomto případě na paměti, že nejdále opravdu dojdete formou pozitivní motivace psa a odměňováním, nikoliv tresty.
Jak tedy reagovat na štěně, které ještě otázku hygieny nepochopilo? Pokud přijdete k už hotové loužičce, zkrátka ji bez emocí ukliďte. Přistihnete-li že štěně, jak vám čurá na zem v obýváku, vyslovte rázné „fuj“ či „nesmíš“, ale jinak na svém postupu nic neměňte a nepořádek po něm opět v klidu ukliďte.

Podložky a pleny

Spousta majitelů si při učení štěňat čistotnosti pomáhá nejrůznějšími podložkami a sacími plenami přímo k tomu určenými. Na podložky bývají některá štěňata naučená již od chovatelů a někteří majitelé zejména menších plemen těchto pomůcek využívají po celý život psa. Jak naučit štěně chodit na plenu? V podstatě stejným způsobem, jako je popsaný výše – tedy jakmile se na ni vyvenčí, pochválíte jej.

Využívání podložek a plen však může být v některých případech ošemetné, zejména když chcete, aby se v dospělosti pes venčil pouze venku. V tomto případě je lepší plenu co nejdříve odbourat, přežít ze začátku tu a tam loužičku a naučit psa jenom na venčení.

Přetrvávající problémy

Máte-li dojem, že jste již vyzkoušeli všechny z možných způsobů, jak naučit štěně venčit se mimo domov, ale potíže stále přetrvávají, je třeba zkusit problém hledat jinde. Ve výjimečných případech je možné přisuzovat neustálé počurávání štěňat některým zdravotním komplikacím. Jestliže máte tedy podezření na zdravotní problém, konzultujte stav pejska s veterinářem.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru