Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klikr pro výcvik psa: k čemu slouží a jak se s ním naučit
Sdílet:

Klikr pro výcvik psa: k čemu slouží a jak se s ním naučit

Psi
Výcvik

Chtěli byste své štěňátko naučit základním povelům? Nelíbí se vám běžný výcvik? Pak je pro vás klikr pro výcvik psa tou správnou volbou. Oproti klasickému tréninku psa nestresuje, díky čemuž je vhodný i pro chlupáče, co jsou plašší nebo mají křehčí povahu.

Klikr patří k nástrojům pozitivní výchovy, které ocení převážně ti z vás, kteří chtějí se svým mazlíkem pracovat zábavnou a funkční formou. Správně zvládnutý klikr trénink vám navíc pomůže štěně naučit nejen základní povely, ale také komplikovanější pokyny, které jen tak někdo neumí.

Co je to klikr?

Klikr není žádný magický předmět, ale obyčejný kousek plechu, který při scvaknutí vytvoří zvuk v podobě kliku (od toho klikr). Sám o sobě může roli klikru převzít jakýkoli předmět vydávající zvuk, třeba píšťalka.

Speciální klikr pro psy prodávaný v kamenných prodejnách a e-shopech má výhodu v rychlosti. A ta je pro správný výcvik psa klikrem klíčová. Než byste totiž stihli přiložit píšťalku k ústům a písknout, mohli byste reagovat na chování, které v daný moment nechcete podporovat.

Jak používat klikr?

1. Odměna

Základem úspěšného výcviku psa pomocí klikru je mít u sebe dostatečně lákavou odměnu. Představte svému štěněti různé pamlsky a sledujte jeho reakci. Je nadšené a očekává, že přijde další? Tak super, máte to, co na ně bude fungovat. Očichá to a jen stěží sežere? Pak se musíte podívat po něčem jiném. 

2. Signál (mezi trenéry rovněž bridge)

Signál, onen magický „klik“, říká psovi, že přijde odměna. Proč je nutné příchod odměny zvukově označit? Jedině tak dokážeme psovi dát včas najevo, že udělal něco, co chceme. Pokud bychom mu odměnu dali bez kliknutí, přišla by se zpožděním, což by vedlo k nejasnému pochopení a zbytečnému zmatení psa. Oproti tomu signál přijde přesně ve chvíli, kdy správné chování nastalo.

3. Naklikání psa

Výcvik štěněte pomocí klikru začíná takzvaným ,,naklikáním“. K tomu můžete přistoupit, jakmile máte v ruce pro psa atraktivní odměnu. Jak na to? Klikněte a dejte pamlsek. Toto udělejte například pětkrát za sebou. S tím, že po kliknutí ihned přichází odměna – ne že kliknete a budete někde z kapsy své vesty lovit maso. Opakujte akci několikrát za den a uvidíte, jak rychle si  na zvuk klikru pejsek zvykne.

Reaguje váš pes na kliknutí? Otočí hlavu, přiběhne nebo přestane dělat činnost, co doposud dělal? Super, máte naklikáno a můžete začít trénovat.

4. Chování

Pro začátek začněte upevňovat jednoduché vzorce chování, například sednutí, lehnutí nebo obyčejnou reakci na jméno.

Pokud s klikáním začínáte, napište si krok po kroku, jak daného psa povel naučíte. Po celou dobu učení svého psa motivujte, buďte příjemně naladění a zbytečně trénink neprodlužujte (speciálně štěňátka moc dlouho nevydrží, respektujte jejich možnosti). Odměňujte sebemenší krok vedoucí k vašemu cíli. Klikli jste omylem? I tak psa odměňte (po kliknutí přichází vždy odměna), jinak psa zmatete a poškodíte progres.

Příklad: Chceme psa naučit, aby se dotkl čenichem naší dlaně:

  • ukážeme psovi vlastní ruku a čekáme na to, jak zareaguje
  • pro začátek stačí, když se pes na ruku podívá (klik + odměna)
  • poté se k ruce přiblíží (klik + odměna)
  • dotkne se čumákem (klik + odměna)
  • dotkne se čumákem na delší čas (klik + odměna)

Vyměňte si role

Patříte-li k začátečníkům v klikr tréninku, máme pro vás užitečnou pomůcku, díky které se během chvíle stanete mnohem lepším klikařem. Nejjednodušší způsob, jak se naučit správně klikat, je totiž chvíle, kdy se sami dostanete do role psa. 

Domluvte se s kamarádem nebo někým blízkým a postavte se do role psa a trenéra. Hrajete-li trenéra, neříkejte, co se chystáte učit. Pokud jste v kůži zvířete, zkoušejte vše, co vás napadne, a následujte signály klikru. 
Role si nezapomeňte vyměnit. Na konci si řekněte vzájemné pocity a zkušenosti. Uvidíte, že velmi jednoduše zjistíte, kde jsou vaše slabá místa, kde je třeba jednotlivé kroky zvířeti více rozdělit a kde klikáte zbytečně moc.

Více o tom, jak cvičit štěně, si přečtěte v dřívějším článku štěně a povely - krok za krokem.

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru