Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak vybrat postroj pro psa, aby fungoval a neškodil
Sdílet:

Jak vybrat postroj pro psa, aby fungoval a neškodil

Psi
Všeobecné

Přinesli jste si domů štěňátko nebo máte dospělého psa a rozhodli jste se pro něj pořídit místo obojku postroj? Pak by vás mělo zajímat, jak vybrat postroj pro psa tak, aby svůj účel plnil správně a bezpečně. Každý typ postroje je určen k jinému využití, ne všechny se hodí pro každé plemeno a aktivitu. Níže se dočtete, jak se v postrojích vyznat, které jsou vhodné, a které naopak nikoliv, na což jsme se zeptali i zkušené fyzioterapeutky. 

Dnešní doba nabízí opravdu široké množství příslušenství a pomůcek, s jejichž pomocí své mazlíky můžeme vychovávat a vést je k poslušnosti. Mezi ně patří i postroj, který má za úkol psa vést, kontrolovat a usnadňovat manipulaci s ním, čímž jej zároveň chrání. K tomu, aby tento záměr plnil, je však zapotřebí pohlídat několik věcí.

Na co si dát při výběru postroje pozor:

  • Front clip harness neboli postroje se zapínáním na hrudi psa. Tlak vyvíjený na psa je v tomto případě nevyvážený a může způsobit nepřirozenou chůzi. Tento typ postroje tedy není pro pohybový aparát psa vhodný.
  • Příliš tenké pásky se mohou nepříjemně zařezávat. To může být problém hlavně u středních a velkých plemen, která mohou vyvinout větší sílu. Na základní venčení vám tedy sice poslouží, na větší aktivity však raději volte vhodnější postroj.
  • Máte-li krátkosrstého psa, vyvarujte se postroje bez podšívky.

Jak vybrat správnou velikost postroje

1. Změřte psa v nejširší oblasti krku, kde byste jinak upevňovali obojek. Pokud máte krátkosrstého psa, nebudete mít při měření problém. U dlouhosrstých pejsků je lepší chlupy hezky pročesat a zkontrolovat testem s prsty (pod postrojem se musí dát zasunout dva). 

2. Změřte obvod hrudníku. Začněte v oblasti kohoutku, který se nachází mezi krkem a začátkem hřbetu. Metr dále protáhněte kolem nejnižší oblasti hrudníku a nahoru.

Podle čeho vybrat postroj pro štěně

Vybrat postroj pro štěně může být trochu oříšek. Hlavně proto, že se tělesná stavba psa v průběhu prvního roku života podstatně mění. Nabízí se tedy možnost co pár měsíců kupovat nový, nebo použít ten, který se psem poroste. Takový postroj je nastavitelný nejen kolem hrudníku, ale i krku.

Pomůže postroj proti tahání?

Mnoho majitelů psů věří, že jim přechod na postroj pomůže odnaučit psa tahat. Postroje však byly původně navrženy tak, aby psům tahání umožnily. Máte-li doma psa, který vám dělá z procházky peklo, měli byste se víc než na koupi postroje zaměřit na jeho správnou výchovu. 

Speciálně navržené postroje pro psy proti tahání mají za úkol psa přibrzdit a přenést pozornost na psovoda. Ze zdravotního hlediska jsou však naprosto nevhodné – mohou omezovat klouby a vést až k jejich poškození.

Je lepší obojek, nebo postroj pro psa?

Co bude psovi pohodlnější, postroj, nebo obojek? A na čem bude spořádaněji chodit? To je otázka, která vyvolává vášnivou debatu v mnohých chovatelských kruzích. Obě pomůcky mají rozhodně co nabídnout, vždy se ale musíte ujistit, že je používáte správně.

Obojek

Pokud jste si domů přivezli štěňátko, obojek vám může v začátcích jeho výchovy značně ulehčit práci. Pejsek si na něj zvykne velmi snadno a nasadíte jej s rychlostí blesku. Obojky jsou navíc podstatně levnější, takže jsou přirozenou volbou většiny začátečníků. Existují však aktivity, při kterých je obojek pro psy naprosto nevhodný.

Kdy se obojek v žádném případě nedoporučuje:

  • Výcvik obrany či policejní výcvik
  • Při běhání vedle kola, koloběžky nebo kolečkových bruslí
  • Mushingové disciplíny (canicross, bikejöring, skijöring…)

Postroj

Postroje jsou oblíbené pro svou šetrnost a všestranné využití. Jelikož vyvíjejí tlak na hruď a záda, většinou mnohem lépe dokážou rozprostřít energii, která na psa působí, a tím se vyhnout tlaku na důležité orgány, jako je štítná žláza, hrtan, průdušnice nebo cévy.

Často podceňovaným faktorem u postrojů však je, že neexistuje jeden univerzální na všechno. Například postroj určený na běhání je vyroben z měkkého a často pružného materiálu, aby ani v opravdovém zápřahu nedošlo k poranění psa. Cestovní kšíry jsou zase podstatně širší, aby v případě prudkého zastavení nedošlo k poranění, a mají speciální oko na bezpečnostní pás.

Pohled fyzioterapeutky: jakým postrojům se vyhnout?

Na to, jak vybrat postroj, aby neškodil, jsme se zeptali také psí fyzioterapeutky Šárky Štíchové.

„Výběr správného postroje se neobejde bez základní znalosti psí anatomie. Mnoho chovatelů například klade při vybírání postroje důraz na to, aby se pohodlně a rychle oblékal. Na oblibě tak nabývají step in postroje, do kterých pes stoupne předníma nohama a nad kohoutkem se zapne jedna přezka. Tento typ postroje však vede přes ramenní kloub psa, který tak zásadním způsobem omezuje v pohybu. V případě tahu za postroj (pes zabere za vodítko, škubne sebou a podobně) může dokonce dojít k poškození ramenního kloubu. Nevhodné je také zarývání postroje pod hřeben lopatky.

Postroje norského typu jsou oproti step-in postrojům lepší jen o pár pomyslných bodů. Sice se nezarývají pod lopatku, omezení ramenních kloubů je však stejné, se všemi riziky. Z pohledu psího zdraví je tedy také nelze doporučovat.

Naproti tomu vhodně padnoucí postroj ponechává psovi dostatek místa jak pro pohyb ramenního kloubu, tak pro lopatku. Tato podmínka musí být vždy splněna, ať už jde o postroj vycházkový, nebo určený pro různé sporty. Lišit se mohou v detailech střihu či umístění očka pro karabinu vodítka (například postroje pro tah nebo běh mívají očko umístěné více vzadu než postroje vycházkové).“

 

Foto: se svolením Impulse dog training - https://www.impulsedogtraining.com/post/is-your-harness-harming-your-dog?fbclid=IwAR2gF_U-coqXeP8x8tldq4XW5CwgMvMXuZ6lwUplYb9mW_ibK_c0hlAI6v4

Autor textu: Lilian Prášková, Ing. Šárka Štíchová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru