Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tápete nad tím, jak vybrat jméno pro psa? 
Sdílet:

Tápete nad tím, jak vybrat jméno pro psa? 

Psi
Všeobecné

Někdo to má vyřešeno, ještě než má štěně vybrané, druhý si láme hlavu, i když má drobka už pár dní doma. O čem je řeč? O výběru jména pro psa. Názory a vkus se různí, ale jedno je jasné: psi jsou většinou právoplatnými rodinnými příslušníky, takže si zvučné jméno zaslouží. V následujícím článku vám proto předáme několik tipů na to, jak vybrat jméno pro psa.

Přestože jsou psi chytrá stvoření, která by si nejspíš zvykla i na jméno v podobě složitého jazykolamu, nejlepší variantou pro štěně i majitelé bývá úderné, zvučné a minimálně pro ucho majitele líbivé jméno. 
Někteří majitelé si potrpí na originální jméno pro psa, u jiných zase jméno zdědil v pořadí už pátý Alík. Ani jedna možnost není špatná. Pokud ale nad jménem pro svého chlupáče tápete, existuje pár vodítek, jak na to pravé přijít.

Jméno pro psa podle rasy

Jak jsme už naznačili, jeden správný návod na to, jak vybrat nejhezčí jméno pro štěně, neexistuje. Možná vám ale pomůže se odpíchnout od plemene. Hledáte jméno pro malého psa, nebo jméno pro velkého psa? Očekáváte, že budete mít za pár měsíců doma divokého trhače, nebo sladkou psí princeznu? 

V úvahu můžete brát velikost i temperament. A pokud nevíte nebo vás nenapadá vůbec nic, můžete zkrátka volit takové jméno pro psa, které se vám líbí, i když se třeba s ničím nepojí.

Hlavně krátce

Pojmenování slouží hlavně jako komunikační pomůcka mezi ním a vámi, takže na tom, zda má nějaký význam, nebo ne, až tolik nezáleží. Pes na ně musí hlavně slyšet. A toho nejlépe dosáhnete krátkým, zvučným jménem.

Má-li váš pes navíc průkaz původu, můžete mít napůl vyhráno. Někteří chovatelé nechávají majitele jména spolutvořit, a pokud je vybírají sami, třeba zrovna narazili na nějaké, které vám padne do oka. Popřípadě se i dlouhá, krkolomná jména dají často zkrátit do hezké, zvučné přezdívky. 

Pokud štěně ale jméno ještě nemá, případně ho budete chtít změnit na jiné, je v každém případě nasnadě dodržet pár níže uvedených a nepsaných pravidel:

  • Jméno musí být dobře zapamatovatelné pro vás i pro štěně.
  • Vybírejte krátké jméno. Mělo by obsahovat dvě, maximálně tři slabiky.
  • Cizojazyčné jméno možná budete chtít v některých případech skloňovat. I tak by mělo zůstat krátké a zvučné.
  • Pokud máte pejsků víc, vždy se snažte vybírat jména, která si nejsou podobná. Mohla by se jim vzájemně plést.

Stačí se trochu zamyslet a to nejlepší jméno pro psa vám jistě brzy přijde na mysl. 

Stále nevím. Kde vybírat?

Hledejte a inspirujte se. Když si opravdu nevíte rady a nic vás nenapadá, najdete na internetu i v papírnictvích množství kalendářů se jmény určenými přímo pro psy. Možná jste zaslechli hezké psí jméno ve filmu nebo máte i oblíbené lidské, které by štěněti hezky sedlo.

Autor textu: Dominik Starý
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru