Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pamlsky pro štěňata: po kterých sáhnout a které raději nebrat
Sdílet:

Pamlsky pro štěňata: po kterých sáhnout a které raději nebrat

Psi
Krmení

Chcete svému psímu kamarádovi tu a tam něčím přilepšit nebo jej odměnit a přemýšlíte, čím to udělat nejlépe? Vedle stručné pochvaly či hračky určitě neuděláte chybu, když štěně odměníte něčím, co může sníst. Ne všechno, co je psům občas podáváno, se však dá zařadit mezi vhodné pamlsky pro štěňata.

Záleží vám na tom, aby se váš kamarád měl dobře a nic mu nechybělo? Vybrali jste mu kvalitní krmivo, zařídili pelíšek a teď přemýšlíte, jaké pamlsky pro štěně budou ty nejlepší? Zaměřte se v první řadě na kvalitu, ne na kvantitu.  

Dívejte se na složení

Stejně jako v případě krmiva, ani pokud vybíráte pamlsky pro štěně, nevyplácí se šetřit. Štěněti totiž musí dobroty nejen chutnat, ale měly by pro ně být taky zdravé. Nebo alespoň ne škodlivé. Přestože tedy třeba obyčejným párkem málokterý pes pohrdne, jeho organismu už zas tak dobře neudělá. 

Dobrá zpráva však je, že nemusíte kupovat ani to nejdražší. Kvalitní pamlsky totiž nutně nepoznáte podle přemrštěné ceny ani podle nablýskaného obalu. A jak tedy? Zkrátka musí obsahovat maso. Čím více, tím lépe, a v ideálním případě pouze maso.
Známé a osvědčené jsou různé filety, tyčinky, proužky či kolečka, které se vyrábí buďto ze sušeného, či podobně upraveného masa. Tyto pamlsky jsou často prodávané ve znovu uzavíratelném obalu, díky němuž obsah balení vydrží dlouho čerstvý. Koupíte je dnes navíc skoro v každém supermarketu  – není proto důvod štěně ládovat čímkoliv méně kvalitním. 

Vždy navíc dbejte na to, aby byly pamlsky opravdu určené pro psy. Sušené maso pro lidi by štěněti nejspíše opět chutnalo, bývá však většinou kořeněné, což pro ně vhodné určitě není. 

Chcete-li se přiblížit ke kořenům psího původu, vyzkoušejte takzvaný raw snack. Ten se vyrábí technologií, kdy se maso šetrně suší mrazem a výsledný pamlsek tak obsahuje pouze čistě sušené maso.

Kromě sušeného masa můžete narazit také na různé psí dobroty v podobě granulí a podobně. Ty nemusí být vůbec špatné, opět však platí, že je potřeba číst složení. Pokud pamlsky obsahují především maso, sušené ovoce, zeleninu či bylinky a štěněti chutnají, klidně mu je dopřejte. 

Nejlepší pamlsky pro štěňata

Ačkoliv je pamlsek „pouhou“ odměnou, měl by mít podobné kvality jako hlavní krmivo, kterým štěně každý den krmíte. Zejména štěně, jež se všemu teprve učí, je vhodné odměňovat často a nekvalitní pamlsky by se mohly odrazit na jeho zdravotním stavu. I v případě těch nejkvalitnějších pamlsků ale nepřekračujte jejich doporučenou denní dávku. 

Které pamlsky nebrat

Kvalitní pamlsky pro psy by neměly obsahovat zbytečné konzervanty ani umělá barviva. Vyhnout byste se měli také tyčinkám a kostičkám z takzvané buvolí kůže. Přestože bývaly mezi pejskaři oblíbené, jedná se o chemikáliemi ošetřenou a dochucovadly a karcinogenními konzervanty napuštěnou kůži, která může v psím žaludku napáchat pořádnou paseku. 
 

Tip pro psí alergiky

Vhodnou hypoalergenní alternativou jsou pamlsky vyrobené z hmyzího proteinu nebo z hydrolyzovaných živočišných bílkovin, které najdete ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Autor textu: Dominik Starý
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru