Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
V čem spočívá pozitivní výchova psa
Sdílet:

V čem spočívá pozitivní výchova psa

Psi
Výcvik

Každý rozumný majitel psa začne dříve či později řešit jeho správnou výchovu a výcvik. Jednou z metod výcviku, která poslední dobou převládá, je cvičení tzv. pozitivkou. Pozitivní výchova psa, na rozdíl od jiných způsobů výchovy, respektuje hravost psů a jejich schopnost učit se přirozenou cestou, bez nátlaku a stresu. Protože je pro psa výcvik zábavou, dochází u této formy výchovy také k prohloubení vztahu pána se psem a zlepšení souhry mezi oběma zúčastněnými.

Historie pozitivní metody výchovy psa, stejně jako dalších zvířat, má kořeny ve výcviku vodních savců, kde se používá dodnes. Za pomoci nátlaku byste totiž poměrně obtížně přinutili třeba kosatku, aby splnila požadovaný povel (například aby se k vám přiblížila kvůli veterinárnímu ošetření).

Pozitivní výcvik znamená výcvik bez použití trestů, bez stresu pro zvíře i cvičitele. Hodnoty jsou na psa přenášeny prostřednictvím motivace – pes od vás po splnění povelu dostane, co chce, a tak si cvičení pamatuje, spolupracuje s ochotou a těší se na něj.

Odměny

Pomůckou, o niž se výcvik psa pozitivní metodou zásadně opírá, jsou odměny. Ty mohou mít charakter pamlsku,hračky, pohlazení nebo slovní pochvaly. Záleží na zvířeti, kterou z nich preferuje.

Vždy je vhodné používat takzvané odměny několika hodnot. Za rutinní cvik odměňujete méně lákavou úplatou než při učení nového povelu, kdy psovi nabídnete něco extra.

Jak se psi učí

Pro správný výcvik je dobré chápat, jakým způsobem se psi vlastně učí. Typicky rozlišujeme učení klasickým, nebo operativním podmiňováním.

V průběhu výcviku za pomoci klasického podmiňování dochází u psa na základě reflexů ke spojení chování s určitým stimulem (zvuk, rozsvícení světla). Toto chování bylo již v minulosti popsáno I.P. Pavlovem, který studoval spouštění slin u psů jako reakci na daný podnět.

Při učení prostřednictvím operativního podmiňování naopak necháváte aktivitu zcela na straně psa, který se učí z následků svého chování. Za využití pozitivního posílení získává zvíře od cvičitele něco, co chce. Může se jednat o pamlsek, hračku nebo třeba slovní pochvalu. Takováto pozitivní metoda výchovy psa, například učení povelu „sedni“, probíhá následovně:

  • Stoupněte si před psa a vyčkejte, co z vlastní iniciativy vymyslí.
  • Jakmile si pes sedne, pochvalte a odměňte jej.
  • Tento postup několikrát opakujte, a když jej pes zvládá, přidejte slovní povel sedni.

Metody pozitivní výchovy psa

V současné době existuje několik pozitivních metod výcviku psů. Mezi nejčastěji používané patří například shaping nebo trénink za pomoci klikru.

Shaping

Shaping neboli tvarování je založen na navádění psa k povelu po malých krůčcích. 

Příklad je výcvik aportu: při učení psa odměňujete po jednotlivých částech – když vezme činku do tlamy, dále jakmile ji vydrží určitou dobu držet, za její přinesení atd. Tyto dílčí cviky postupně spojujete v jeden až do chvíle, kdy pes umí celý povel, a odměníte ho až po správném aportu činky.

Klikr trénink

Klikr pro psa je malá krabička, která po zmáčknutí vydává typický zvuk, tzv. kliknutí. Při správném použití si pes ve výcviku spojí klikr s odměnou, tj. označením žádoucího chování. Časem pamlsky z tréninku pomalu odbouráte a odměňujete nepravidelně, při každém druhém nebo třetím kliknutí.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru