Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Víte, kdy čipovat štěně a co vše si pohlídat?
Sdílet:

Víte, kdy čipovat štěně a co vše si pohlídat?

Psi
Všeobecné

Dříve dobrovolná záležitost, dnes zákonem vyžadovaná povinnost čipování psů zaskočila před rokem nejednoho pejskaře. Pokud si tedy chystáte dovézt domů chlupatého společníka, je dobré mít na paměti, kdy čipovat štěně a co všechno to obnáší. 

Spousta pejskařů v minulosti nepřikládala čipování štěněte velkou váhu. Už od 1. ledna 2020 je však ze zákona povinné mít psa čipem opatřeného. Kdo by přece jen s touto pejskařskou povinností nesouhlasil a chtěl se jí vyhnout, vystavuje se pokutě ve výši až 50 000 korun. 

Dobu, kdy se čipují štěňata,opět prakticky ukládá sám zákon. Ten říká, že by štěně mělo být očipováno do 3. měsíce věku, nejpozději však do odchodu k novému majiteli. Pokud plánujete prodat nebo darovat štěňata dříve než ve třech měsících, měli byste tedy jejich čipování do té doby sami zajistit. 

Hlavní výhodou čipování štěňat je, že díky registrovanému mikročipu bude snadnější identifikovat zatoulané nebo ukradené psy a vaši chlupatí kamarádi budou mít větší šanci se k vám vrátit. Čip je navíc nedílnou součástí pasu zvířete v zájmovém chovu, který vám umožní se psem vycestovat. 

Jak čipování probíhá a kolik stojí

Čipování dnes hravě a šetrně provádí každý běžný veterinární lékař. Ačkoliv to může znít trochu děsivě, nemáte se vy ani váš mazlíček vůbec čeho bát. Mikročip má podobu tyčinky o délce okolo jednoho centimetru. Zavádí se nejčastěji do podkoží na levé straně krku a někteří psi si jeho aplikace ani nevšimnou. Obal mikročipu je vyroben z biokompatibilních materiálů, a není proto psímu tělu nijak škodlivý. 

Pokud už teď víte, že se vás tato záležitost bude brzy také týkat, možná vás zajímá, jaká vás čeká při čipování štěňat cena. Stejně jako u ostatních veterinárních zákroků, také zde platí, že se částky liší město od města, veterinář od veterináře. Většinou však počítejte s částkou mezi 600 a 1200 korunami, v případě vystavování pasu si připlatíte o několik stovek víc. 

Důležitá je vzteklina

Samotné vpravení čipu pod psí kůži však zákonným požadavkům nestačí. Důležité je především, aby bylo číslo mikročipu, kterým je pes označen, uvedeno v očkovacím průkazu nebo pasu psa – zkrátka v průkazu, ve kterém má také evidováno očkování proti vzteklině. 
Tohle označení nejčastěji provede sám veterinář nalepením čárového kódu s číslem čipu rovnou do průkazu. V každém případě si však ohlídejte, že k tomuto úkonu došlo. Pokud by pes i byl naočkovaný, ale neměl v průkazu uvedený čip, očkování, které je opět ze zákona povinné, bude státem chápáno jako neplatné. 

Registrace čipu

Přestože zákon neudává majiteli psa povinnost čip registrovat v některém z dostupných registrů, je více než vhodné tomu oněch několik minut obětovat. Nejenže bez ní je čipování psa téměř zbytečné (opomineme-li, že to majiteli psa ukládá zákon), ale i sebevychovanější pes se může polekat a zaběhnout. Právě díky správně registrovanému čipu vás pak případní nálezci psa lépe dohledají. Čtečku čipů dnes totiž mají na každé policejní stanici, na veterinách i v útulcích. 
Registrace je navíc velmi jednoduchá – vyplníte číslo čipu, údaje o psovi, své kontaktní údaje a máte hotovo. 

Mikročip vašeho psa můžete zaregistrovat na následujících webech:

Přestože – jak je zmíněno výše – zákon povinnost registrace čipu přímo neudává, obce a města si tuhle skutečnost mohou upravit vlastní vyhláškou. Některá města tak mají už dnes tuto povinnost stanovenou. Je proto vhodné se informovat na obecním či městském úřadě, jestli se to netýká i vašeho bydliště.  

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru