Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mateřské mléko pro štěňata: čím je nahradit a čemu se vyhnout
Sdílet:

Mateřské mléko pro štěňata: čím je nahradit a čemu se vyhnout

Psi
Krmení

Mateřské mléko je, stejně jako v případě dítěte, to nejdůležitější, co zrovna narozené psí mimino potřebuje. Obsahuje kolostrum  ‒ mlezivo, ze kterého malý organismus získá veškeré látky důležité pro imunitu a zdravý vývoj štěněte. Někdy se však stává, že štěně matku ztratí, fena je odmítne nebo samo pít nedokáže a chovatelé jsou nuceni mateřské mléko pro štěňata nahradit jinak. 

Pokud štěně z jakéhokoliv důvodu nemůže pít od vlastní matky, nejlepší možností je sehnat mateřské mléko od jiné kojné feny. Jestliže se vám to nepodaří, nezbývá než začít s umělou výživou.

Čím nahradit mateřské mléko

Někteří chovatelé si náhradní výživu vyrábí sami. Je to poměrně náročné a chce to především zkušenosti a znalosti. Taková výživa navíc nebude nikdy obsahovat opravdu všechny potřebné živiny, které štěně ke zdravému růstu potřebuje.

Nejlepší volbou je koupit speciální sušené mléko pro štěňata, které obsahuje všechny potřebné látky a je dostupné ve většině chovatelských obchodů. Sušená štěněcí mléka bývají dobře stravitelná a na trhu existují náhražky i pro štěňata už od prvního dne života. Jako v případě každého krmiva je však vhodné nakupovat mléko od kvalitních a osvědčených výrobců. 

Jak štěně mlékem krmit

Štěně krmte mlékem ohřátým na 36 °C ideálně každé dvě hodiny, a to ve dne v noci minimálně po dobu dvou týdnů od narození. Třetí týden už můžete krmit méně často a s přestávkou na spaní asi 7 hodin.
Tyto intervaly jsou ale samozřejmě orientační. Pokud štěně staré 18 dní bude po čtyřech hodinách v noci kňourat hladem, nezbyde vám než vstát a váš chlupatý hladový krk nakrmit. 
Ke krmení vám pak dobře poslouží láhev se strukem nebo kojicí sada, kterou také koupíte v obchodech s chovatelskými potřebami. V případě nouze si však vystačíte i s obyčejnou injekční stříkačkou.  
Co se postupu samotného týče, psíka při krmení nikdy neobracejte na záda, v lepším případě by se štěně mohlo pouze zakuckat, v tom nejhorším ale také udusit. Nechte je proto vždy na bříšku.

Od třetího týdne života štěněte můžete začít přikrmovat i mléčnou kaší pro štěňata, kterou opět koupíte ve většině zverimexů. 

Kozí a kravské mléko pro štěňata

Na trhu dnes najdete mimo štěněcí umělou výživu také sušené kozí mléko pro štěňata. To obsahuje více mléčné bílkoviny ‒ kaseinu, díky čemuž se složením spíše přibližuje k mateřskému mléku feny. I přestože se jedná o mléko plné cenných látek, je možné, že se na ně může u štěněte objevit alergie. 

Kravské mléko pro štěňata úplně vhodné není. Jeho podávání může u štěněte způsobit alergickou reakci, navíc obsahuje vysoký podíl laktózy, kterou štěňata nejsou schopna vyloučit. Zbytečně tak zatěžuje trávicí trakt štěněte, aniž by jeho organismu předalo dostatek potřebných látek. 
Po kravském mléce se u štěňat nejčastěji objevuje průjem (který může být pro malé štěně poměrně nebezpečný), ale může dojít i ke zvracení nebo vyrážce. 

Ať už se rozhodnete psí novorozeně dokrmovat kteroukoliv z uvedených možností, na místě je zvýšená opatrnost. Při jakémkoliv podezření na začínající potíže nikdy neváhejte vyhledat veterináře. Situace, se kterými si dospělý psí organismus hravě poradí, mohou být totiž pro pár dní staré štěně život ohrožující. 

Autor textu: Edita Mášová, Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru