Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základy péče o srst psa
Sdílet:

Základy péče o srst psa

Psi
Všeobecné

Krátkosrstý, drsnosrstý či dlouhosrstý, péče o srst psa by měla být zkrátka jednou ze základních činností každého pejskaře. Srst, která ve většině případů pokrývá celé psí tělo, slouží nejen jako bariéra chránící před mrazy, deštěm i teplem, ale také je to jeden z ukazatelů zdravotního stavu. Zdravé zvíře má srst přirozeně lesklou, jemnou a pevnou. Špatná srst u psa může být naopak známkou nesprávné výživy, výskytu parazitů či metabolického onemocnění.

Psí srst

Psí srst se skládá ze samostatných chlupů vyrůstajících z kůže. Podle stavby jednotlivých chlupů je možné rozlišit chlupy krycí – pesíky (jsou silné a zvíře tepelně izolují) a podsadu, kterou tvoří chlupy jemnější a kratší.

Proto, abyste se o srst vašeho mazlíčka dokázali správně starat, je vhodné znát její typ. Na základě dlouholetého šlechtění psích plemen dnes rozeznáváme rovnou několik typů psí srsti. Každá je přitom typická pro určitá plemena:

  • s podsadou – srst tvořená podsadou a pesíky (labrador, setr)
  • hedvábnou – velmi jemná srst s delšími chlupy (shi-tzu, jorkšírský teriér)
  • hladkou – přiléhavá srst s krátkými pesíky, minimum nebo chybějící podsada (dobrman, mops)
  • hrubou – srst husté podsady a silných pesíků (knírač, border teriér)
  • kudrnatou – srst se šroubovitě stočenými pesíky (pudl, bišonek)
  • zvláštní – například zplstnatělá srst u psa typická třeba pro komondora či puliho

Úprava psí srsti

Základem správné péče o psa je pravidelné kartáčování a česání. Pravidelným pročesáváním odstraňujete staré a odumřelé buňky kůže s chlupy, na jejichž místě narostou brzy chlupy nové, silnější a zdravější. Především u dlouhosrstých či kudrnatých plemen tím také předcházíte zplstnatění a zacuchání srsti.

Četnost péče o psí srst přizpůsobte plemenu psa, struktuře srsti i ročnímu období. Některá plemena s dlouhou srstí můžete zejména v období línání – nejčastěji na začátku zimy a v létě – pročesávat i několikrát denně. Krátkosrstým plemenům psů většinou stačí projet srst jednou za několik dní.

Trimování

U hrubosrstých plemen, jako je drsnosrstý jezevčík nebo všichni knírači, se můžete setkat také se specifickou úpravou srsti – trimováním. Odumřelá srst je i s kořínky vytrhávána, následně srst hrubne a stává se odolnou vůči vnějším vlivům prostředí.

Stříhání 

U některých dlouhosrstých plemen psů je pak kromě pravidelného česání poměrně tradiční také úprava délky srsti stříháním. Nemáte-li se stříháním psů zkušenosti, je vhodné tuto úpravu srsti svěřit odborníkovi.

Mějte však na paměti, že ne každého psa je vhodné stříhat. Ačkoliv se vám může zdát, že velkému huňatému psovi je v létě zbytečné vedro a stříháním mu ulevíte, opak je pravdou. Ostříháním dlouhosrstého psa s podsadou prakticky zničíte jeho termoregulaci, navíc jeho kůži, která je běžně schovaná pod vrstvou chlupů, vystavíte agresivnímu slunečnímu záření.

Pokud jste psa třeba trochu nešikovně ostříhali a nyní se ptáte, za jak dlouho doroste psovi srst, odpověď bude velmi individuální. Nelze tedy ani úplně přesně říct, jak často psa stříhat. V případě konkrétního plemene vám však vždy poradí chovatel nebo přímo pracovník psího salonu. 

Doplňky

Pro správný vývoj a tvorbu nové srsti je důležitá vyvážená strava s dostatečným přísunem kvalitních živočišných bílkovin a tuků.

Mezi základní a snadno dostupné berličky podporující zdraví kůže a srsti patří oleje. Díky obsahu omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které si psí tělo neumí vytvořit samo, je olej na srst psa výborným doplňkem. Tyto mastné kyseliny se v optimálním poměru vyskytují například ve lněném nebo lososovém oleji.

Vhodným způsobem, jak zlepšit srst psa, jsou rovněž vitaminy a minerály. Ty je dobré dodávat tělu především na jaře a na podzim v období línání. Mezi účinné minerály a vitaminy na srst pro psy patří například zinek a biotin. Komplex kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů je možné poskytnout psům také prostřednictvím pivovarských kvasnic nebo přidáním mořské řasy do krmení.

Autor textu: Monika Kučerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru