Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Proč si pořídit štěně s PP, tedy s průkazem původu?
Sdílet:

Proč si pořídit štěně s PP, tedy s průkazem původu?

Psi
Druhy a plemena

Vybíráte do své rodiny nového čtyřnohého parťáka? Pokud ano a stále váháte, zda pořizovat štěně s PP, podívejte se s námi na to, co ve skutečnosti průkaz původu představuje a proč se vyšší investice mnohdy vyplatí. Takzvaní papíráci totiž už dávno nejsou jen pro majitele, kteří chtějí psa na výstavy. 

Lidé, kteří s chovem pejsků teprve začínají, se při hledání nového čtyřnohého parťáka většinou obrací na internet nebo časopisy s inzercí zvířat. Tam kromě základního popisu plemene většinou objeví i formulaci „štěně s PP“ nebo „štěně bez PP“. 

Tato zkratka uvádí, je-li pes s papíry  – tedy průkazem původu (PP), či nikoliv. Jedná se o jakýsi rodný list zvířete, kde je zaznamenáno několik důležitých informací.

Co obsahuje průkaz původu?

  • jména rodičů a prarodičů
  • širší rodokmen
  • zdravotní výsledky rodičů, výstavní úspěchy, zkoušky
  • jméno chovatele
  • jméno osoby, která průkaz vydala
  • označení psa – čip nebo tetování
  • informace o plemeni, pohlaví, barvě a typu srsti

Koupíte-li si tedy štěně s PP, můžete si být jistí, že jste si pořídili plemeno ve standardu FCI (mezinárodní kynologická federace).

V případě, že se chovateli narodí štěně, které nesplňuje daný standard, musí to mít zaznamenáno v průkazu původu a nesmí být použito k chovu. Nic to však nemění na tom, že i takové štěně průkaz původu dostane.

Co můžete čekat od psa s PP?

Základní výhoda oproti štěňatům bez PP je ta, že si můžete být na 100 % jistí, co z vašeho pejska vyroste. Pokud si totiž pořídíte psa s papíry, budete mít jistotu, jakých dosáhne v dospělosti rozměrů a zhruba i povahových vlastností.

Rodiče takových štěňat navíc ve většině případů musejí projít celou řadou zdravotních testů a bonitací, tedy výstavou, na které je pes srovnán se standardem plemene dle parametrů FCI. Díky tomu budete minimálně tušit, jaké případné nemoci mohou na vašeho mazlíka číhat, a včas se tomu přizpůsobit.

Občas můžete na internetu najít inzerát, který nabízí čistokrevného psa bez PP. Na takové nabídky si však dejte velký pozor. Nic takového jako čistokrevný pes bez PP totiž neexistuje. Ve většině případů se jedná o trik neseriózních množitelů. Pokud je pes bez PP, nedohledáte jeho předky, takže si nemůžete být jistí, jestli nedošlo k mezidruhovému či rodinnému křížení.

Musí chodit štěňata s PP na výstavy?

Ani v případě, že si pořídíte štěně po šampionech za desítky tisíc korun, nemá pes s PP povinnost navštěvovat výstavy či jiné klubové akce. Výjimka nastává pouze, pokud si ji určí sám chovatel, od kterého si štěně berete. Ta bývá většinou zanesena přímo do kupní smlouvy a nový majitel je o ní tedy dopředu srozuměn.

Není však žádnou výjimkou mít psa s papíry pouze jako společníka. S průkazem původu si totiž nekupujete nutně prestiž, ale stoprocentní jistotu plemene a relativní záruku zdraví a povahy. 

Kde koupit štěně

Chcete-li si koupit štěně konkrétního plemene, určitě stojí za to podívat se na internet a vyhledat si chovatelské stanice, které se na dané plemeno psa zaměřují. 

K informacím a doporučením můžete také využít skupiny na sociálních sítích, kde často kontakty na chovatelské stanice získáte i s konkrétními ohlasy a můžete se rovnou spojit jak s chovatelem, tak s majiteli odchovů.

Jestli vám však nezáleží na plemeni, zaměřte se především na útulky nebo různé záchranné spolky a skupiny. Ty jsou stále plné čekajících chlupáčů, kteří si přejí najít nový a láskyplný domov.

V žádném případě pak nedoporučujeme koupi „čistokrevných“ štěňat bez PP od samozvaných chovatelů a množitelů. Kromě toho, že sami kupujete prakticky zajíce v pytli, tím také chtě nechtě podpoříte jejich většinou nemorální a špinavý byznys. 

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru