Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Víte, co je nejlepší proti klíšťatům pro psy?
Sdílet:

Víte, co je nejlepší proti klíšťatům pro psy?

Psi
Všeobecné

Na otázku „co je nejlepší proti klíšťatům pro psy“ existuje jednoduchá odpověď: prevence. Vyhýbat se zbytečně vysoké trávě, místům, kde je soustředěno množství parazitů, a hlavně po každé procházce pečlivě prohlédnout psovi srst a zbavit ji nevítaných návštěvníků.
Někdy se ale klíštěti přese všechnu snahu uniknout nedá. Jak zvýšit obranyschopnost vašeho mazlíčka proti těmto nevítaným návštěvníkům?

Ochrana před klíšťaty

Pes a klíště rozhodně nemohou žít v symbióze. Pes je proti klíštěti prakticky bezbranný, musíte tedy zasáhnout vy a podat mu pomocnou ruku. Každý pejskař vám rád pomůže osvědčenou radou, co proti klíšťatům pro psa podniknout. Mějte ale na paměti, že každý pes je jiný. Proto je třeba být trpělivý a zkoušet různé možnosti, než zjistíte, který prostředek je pro vás ten pravý.

Vzhledem k nepříjemným a nebezpečným nemocem, které klíšťata přenáší, však doporučujeme tímto testovacím kolečkem projít. Výhodou je, že většina antiparazitik působících proti klíšťatům psa ochrání minimálně také před blechami

Pipeta

Jedním z nejoblíbenějších antiparazitních prostředků je pipeta, která se kápne psovi na záda mezi lopatky a jejíž látka se postupně rozšíří do kůže. Místo aplikace je důmyslně vybráno tak, aby nedošlo k pozření látky, a přímému kontaktu byste se měli vyhýbat i vy.

Pipeta nemusí být vhodná pro každého psa, proto kontrolujte místo aplikování, zda nedochází k nežádoucí alergické reakci. 

Obojek

Na podobné bázi funguje i obojek proti klíšťatům.Nasadíte ho psovi pevně na krk a počkáte, než se účinná látka rozšíří po celém těle, což může trvat maximálně jeden až dva týdny.

Po celou sezonu obojek uvolňuje účinné látky a nemusíte tak nic aplikovat opakovaně jako v případě pipety. Obojek je voděodolný, ale častým koupáním může docházet ke snižování jeho účinnosti. Psovi samozřejmě může překážet nebo vyvolat alergii.

Sprej

Obojek se neosvědčil? Zkuste sprej proti klíšťatům pro psy. Klíšťata by měl odradit, a navíc jej lze snadno aplikovat i na parazity postižená místa jako psí boudu nebo pelech. 
Brzy nicméně dochází ke snižování přítomnosti účinné složky a je třeba ho aplikovat častěji.

Výhodou může být, že dnes koupíte repelenty použitelné zároveň pro psy i člověka, takže si na léto vystačíte s jedním společným.

Elektronický repelent

Zajímavým řešením může být i elektronický repelent proti klíšťatům. Tento přívěsek funguje na bázi ultrazvuku, který neruší psa ani páníčka, přitom ale odradí klíšťata až do vzdálenosti několika metrů.

Nejedná se o chemický přípravek, proto je mikročip vhodný i pro psy alergiky a může být kombinován s dalšími účinnými prostředky. 

Tablety

Velkou oblíbenost si v poslední době získávají také tablety proti klíšťatům pro psy, které většinou působí v řádech měsíců a seženete je pouze u veterináře. Prášek proti klíšťatům pro psy může mít i podobu velmi chutně vyhlížejícího pamlsku, díky čemuž se aspoň někteří psi nebudou takové prevenci tolik vzpírat.  

Nedejte klíšťatům šanci

Při boji s klíštětem se řiďte několika pravidly:

  • Řešíte-li, jak chránit štěně před klíšťaty, poraďte se s veterinářem. Štěně je citlivější a vhodný prostředek by měl být volen s maximální zodpovědností.
  • Přípravky, které jakkoli zasahují do organismu psa, nikdy nekombinujte! Namísto odrazení klíštěte byste mohli svého kamaráda předávkovat.
  • Vybírejte vždy na základě hmotnosti vašeho mazlíčka a nikdy nerozdělujte větší dávku mezi více menších psů, není-li tato možnost přímo uvedena v příbalovém letáku jako neškodná.
  • Dbejte příbalových informací a návodů k použití. Množství přípravků je nevhodné pro březí a kojící feny nebo může vyvolávat alergické reakce.
  • Pokud přípravek u psa vyvolá alergickou reakci, nepoužívejte ho.
  • Mějte na paměti, že žádný prostředek nefunguje stoprocentně. Ani s nejlepší ochranou se tedy nevyhnete pravidelné kontrole srsti vašeho psa.

Jak vidno, prostředků je nepřeberné množství. Jaký přípravek proti klíšťatům pro psy použijete, tedy záleží opravdu jen na vás a vašem psovi. 

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru