Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tápete, jak odnaučit štěně kousat?
Sdílet:

Tápete, jak odnaučit štěně kousat?

Psi
Všeobecné

„Pomoc, to štěně kouše!“ Věta, která bezpochyby zazněla z úst mnohých čerstvých majitelů štěňat. A přestože se jedná o jev zcela přirozený a psům vlastní, vaše oblíbené rozkousané lodičky, ohryzaná nová pohovka i vaše ruce všem dají za pravdu, že není dobré tento zlozvyk nijak zvlášť podporovat. Zaměřili jsme se proto na to, jak odnaučit štěně kousat.

Proč štěně kouše

Kousání a hryzání je pro psy naprosto přirozené. Kousáním štěně prozkoumává své okolí a učí se sociálním návykům. Vše okolo je pro ně nové a právě takto poznává svět kolem sebe.

V pozdějším věku u štěňat také dochází při přezubování k výměně 28 mléčných zubů za 42 zubů trvalých. I tato fáze vyžaduje u štěněte „přetrpět“ toto kousací období, kdy podobně jako u malých dětí při růstu zubů kousání do tvrdých předmětů pejskovi pomáhá.

Štěňata ve svém svéhlavém prozkoumávání a ulevování si však bývají tak vytrvalá, že majitelé až zoufale přemýšlí, jak odnaučit štěně kousat ruce, nohy a vše, co mu přijde do cesty.

Jak naučit štěně nekousat

Kousání štěněte rozhodně nikdy nechválíme. Pro začátek je důležité zpozorovat, zda se jedná o kousání z nudy, touhu po pozornosti páníčka, poznávání okolí, nebo štěňátko kouše kvůli přezubování.

Důvod kousání již znáte, a co dělat, když štěně kouše? V převážné většině případů platí obecný následující postup.

  1. Přistihnete štěně kousat stůl.
  2. Ihned je okřikněte povelem „fuj“ nebo „ne“ apod.
  3. Pokud štěně s kousáním přestalo a poslechlo, zavoláte si je k sobě a dáte mu nějaký jednoduchý povel, který již zvládá (sedni, lehni).
  4. Následuje velká odměna ve formě psí hračky nebo pamlsků (odměňujete zde za poslechnutí povelu, ne za kousání).

Přezubování

Někdy ovšem může nastat situace, kdy na štěňátko nebude zmíněný postup platit. Typickým příkladem je přezubování, kdy se mladý pes snaží zubům co nejvíce ulevit a kousání je mu k tomuto účelu výborným pomocníkem. 

V tomto případě je vhodné štěně při okusování nábytku nebo částí lidského těla přesměrovat na hračku k tomu určenou. Způsob je to jednoduchý. Jakmile vycítíte, že se štěně chystá na neplechu nebo již něco drtí ve své ozubené tlamičce, zaujměte je hračkou na kousání. 
Malý ničitel se poté místo vaší nové pohovce bude naplno věnovat zajímavé hračce, u níž zjistí, že při kousání stejně dobře ulevuje bolavým dásním.

Kdy štěně přestane kousat

Období, jak dlouho štěně kouše, je rozdílné a záleží jak na plemeni psa, které máte doma, tak na daném jedinci. Najdeme borderku, která vám přestane kousat během prvních dvou týdnů doma, ale také malého ďáblíka stejného plemene, pro něhož bude okusování jeho životním posláním.

Je dobré mít ale na paměti, že kdy přestane štěně kousat, závisí ve výsledku stejně vždy na nás. A ta doba nastává právě tehdy, když mu to už nedovolíme.

 

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru