Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stojí, kdy nemají, nebo zase vůbec. Jak přistupovat k lepení uší u psa?
Sdílet:

Stojí, kdy nemají, nebo zase vůbec. Jak přistupovat k lepení uší u psa?

Psi
Všeobecné

Každé psí plemeno má svá specifika. Ta se týkají nejen rozdílného chování, velikosti, ale také specifického postavení uší jednotlivých plemen psů. Nicméně aby to pejskaři neměli příliš jednoduché, často dochází k tomu, že německému ovčákovi, který má mít uši nahoru, plandají, a kolii zase k nemilému zjištění majitele stojí jak přibité. K tomu, aby zvíře vzhledem reprezentovalo své plemeno i ušima, často vypomáhá lepení uší u psa.

Co ovlivňuje postavení uší

Každý pes ve vrhu se rodí zcela jedinečný. Štěňata jsou rozdílných povah, velikostí, každé má jinak dlouhé nohy a jinou stavbu těla. Také schopnost vstřebávání jednotlivých složek z potravy a jejich využití v těle není pro všechna štěňata nachlup stejná. To vše, v souvislosti s genetickou informací, kterou předali štěněti jeho rodiče, má vliv na postavení uší v dospělosti

Není tedy divu, že jsou štěňata, kterým uši stojí již při odchodu od chovatele, ale také ta, jimž se uši postaví až v několika měsících věku. A některým se za celý život nepostaví vůbec. Z toho důvodu se nedá jednoznačně odpovědět na otázku do kdy se psovi postaví uši.

Právě k tomu, aby pes reprezentoval své plemeno tak, jak mu plemenný standard ukládá, mu můžete v případě potřeby vypomoci lepením uší.

Kritické období

Období přezubování, tedy doba mezi 4. až 6. měsícem života, kdy vaše malá piraňa vyměňuje mléčný chrup za ten trvalý, bývá pro uši kritické. Tělo rostoucího psa má totiž zvýšené nároky na příjem vápníku, který se v těle soustředí převážně do zubů. Kvůli tomu se může i správné postavení uší u psů změnit a postavené uši mohou štěněti zase spadnout.
Je tedy dobré nezanedbat v tomto období správnou výživu a krmnou dávku přilepšit vhodnými doplňky. Z alternativ vápníku můžete štěněti ke kousání dopřát například chrupavky.

Malým trikem, díky kterému se často vyhnete celému procesu lepení uší, je kloubní výživa. Látky v ní obsažené totiž mimo jiné vyživují chrupavky, a to včetně té ušní. Nejednomu klapouchému psovi se právě následkem podávání kloubní výživy uši postavily, aniž by si to majitel přál.

Jak lepit - zaměřte se na plemeno

Není třeba si nalhávat, že postavení uší je ve většině případů záležitost čistě estetická. Vzhled a standard daného plemene je proto nezbytné brát v potaz i při lepení uší u psů. Jiné zásady má lepení uší u jorkšírů a jinak je třeba přistupovat k lepení uší border kolie.

Přesné instrukce, jak podlepit psovi uši, vám jistě s radostí poskytne příslušný chovatelský klub nebo chovatel, od kterého máte psího společníka.

Obecná fakta k lepení uší u psů

  • Při lepení uší se držte plemenného standardu daného zvířete. Tomu přizpůsobte i způsob, jakým uši zalepit. Například lepení uší u německého ovčáka se provádí stočením uší tzv. „do ruličky“ a jejich slepením k sobě, zatímco lepení uší u stafordů má vzhled tzv. růžového lístku.
  • K lepení psích uší používejte náplasti. Můžete si vybrat z náplastí papírových (které snadněji sundáte) nebo látkových (vhodné k dlouhodobé fixaci).
  • Uši nenechávejte rozhodně zalepené nepřetržitě. Vhodná je kombinace střídání lepení a ponechání na volno. Například můžete nechat uši 2 dny zalepené a potom je na 2 dny odlepit.
  • Výborným doplňkem lepení uší je také jejich masáž. Uši masírujte od hlavy k jejich konci alespoň 1x denně.
  • Důležitá je také pravidelná kontrola, zda pod náplastí nedochází k zapaření nebo otlačení uší. Pozor také dejte na přílišné škrábání. Pro psa se jedná o nepřirozenou věc a může se chtít předmětu na uších všelijak zbavit právě třeba drbáním se. Proto je vhodné zpočátku štěně se zalepenýma ušima hlídat a zabránit případným pokusům o strhnutí náplasti.

Nezapomeňte, že lepení uší u psů nelze provádět po celý jeho život. Má význam zhruba do 9. měsíce věku. Pokud se do této doby psovi uši nepostaví, pravděpodobnost, že se tak stane ještě v budoucnosti, je téměř mizivá.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru