Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
„Přines“ aneb jak naučit psa aport
Sdílet:

„Přines“ aneb jak naučit psa aport

Psi
Výcvik

Vždy se vám líbil obrázek psa nesoucího ranní noviny, který jste vídali jenom ve filmech? Nebo máte v plánu se psem složit některou ze zkoušek poslušnosti, kde je vyžadováno aportování předmětu? Ať tak, či onak, aport neboli přinesení určitého předmětu na povel psovoda je jedním z velmi oblíbených a mnohdy užitečných cviků, které svého psa můžete naučit. Jak naučit psa aport, přitom nemusí být vůbec žádná věda.

Vzbuďte zájem

První krok k tomu, jak naučit aport, je vzbudit u psa o tuto činnost vůbec zájem. Aportování trénujte s oblíbenou hračkou, o kterou se přetahujte, hrajte si s ní se psem a motivujte jej. Minimálně ze začátku trénujte v uzavřeném a klidném prostoru – předejdete tím různým situacím, které by psa během výcviku rozptylovaly a celý proces učení zbytečně zpomalovaly. 
Se psem se o hračku přetahujte, hrajte si. Jakmile ji pes pevně drží, dejte povel „drž“. Kromě zmíněného povelu cvičte během hry také pouštění. Po chvíli přetahování dejte povel pusť a hned přestaňte s hrou.

Správné plnění pokynů nezapomeňte vždy pochválit a odměnit.

Vlastní aportování

Vlastní aport spočívá v přinesení odhozeného předmětu psem k jeho majiteli, případně cvičiteli. Pokud už pes umí hračku držet i pouštět, můžete přejít na další krok.

Stejně tak jako v první části, i zde pojměte výcvik aportu jako hru. Na začátek je vhodné se i při aportování držet oblíbené hračky vašeho chlupáče. Opět si s ní hrajte, přetahujte se a procvičte pouštění a držení. Když je pes na hračku dostatečně navnaděný, odhoďte ji pár metrů od sebe a přidejte povel „aport“. Jakmile se pes za hračkou rozeběhne a chytne ji, následuje povel „ke mně“. Po doběhnutí psa s aportovaným předmětem k vám jej nezapomeňte pochválit a odměnit.

Pro začátek je možné zvolit také hračku s provázkem. Ve chvíli, kdy ji pes drží v tlamě, dejte pokyn „ke mně“ a zatáhněte provázkem k sobě. Jemně tím naznačíte, jakým směrem se má pes vydat.

Prvních pár pokusů o přinesení hračky může dopadnout neúspěšně. Rozhodně se však nevzdávejte a trpělivě pokus opakujte.

O tom, jak naučit rozjívené štěně povely, si přečtěte v předchozím článku.

Malé krůčky

Každý nový povel je pro psa snazší se učit po jednotlivých částech cviku (zájem o aport, vlastní přinesení, výchozí a koncová pozice psa atd.). Dokonalý aport začíná i končí sedem psa. Jakmile máte se psem bezpečně nacvičené přinášení předmětu, můžete ke cviku připojit další povel.

Psa si povelem „sedni“ umístíte ke své levé noze. Poté vyhodíte aportovaný předmět. Má-li pes tendenci se za ním ihned rozeběhnout, můžete jej zpočátku přidržet na místě. V případě, že pes setrvává v sedu, samozřejmostí by měla být pochvala.

Následně psa vyšlete pro aportovaný předmět. Jakmile vám aport přinese, dejte mu opět povel „sedni“. Po předsednutí psa s aportem před vás jej pochvalte. Pokud pes předsednutí zvládá bez problémů, můžete jej rovnou spojit s povelem „pusť“.

Trpělivost

Každý pes se učí jinak dlouhou dobu. Stejný způsob učení také nemusí vyhovovat úplně všem zvířatům. Při výcviku aportu je třeba mít na paměti i tuto skutečnost a postupovat trpělivě a rychlostí, která bude vyhovovat cvičenému pejskovi.

Při výcviku volte metodu, která bude vaší dvojici sedět nejlépe. Ať se již jedná o shaping, nebo třeba výcvik za pomoci klikru, učení bude vždy efektivnější, když bude všechny cvičící bavit.

Pravdou také je, že zatímco někteří psi mají aportování vysloveně v krvi a nebudete mít s jeho učením takřka žádnou práci, u jiných to může být náročnější oříšek. Pokud se přesto nehodláte smířit s tím, že by váš pes třeba v životě neaportoval, nikdy není od věci obrátit se na zkušeného kynologa.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru