Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Je škytavka u psa nebezpečná?
Sdílet:

Je škytavka u psa nebezpečná?

Psi
Nemoci

Škytavka u psa může zpočátku působit vcelku roztomile, ale za úsměvnou situací může stát i vážnější problém. Kdy je psí škytavka nebezpečná? Co ji vyvolává a jak můžete svému mazlíčkovi od škytavky ulevit?

Psí škytavka patří k běžným projevům a lze ji bez nadsázky přirovnat k té lidské. Štěně škytá oproti dospělému psu častěji a ve valné většině případů škytání přirozeně odezní. Častou škytavku u štěněte však mohou vyvolat také psí paraziti, a je proto vhodné tento jev konzultovat s veterinárním lékařem.

Co může způsobit škytavku u štěňat

Škytavka u psů většinou samovolně odezní a kolikrát se stane, že si jí u svého psa ani nevšimnete. Někdy trvá pár sekund, jindy několik minut a občas i pár hodin.

Z fyziologického hlediska jde o jev způsobený samovolnými stahy bránice, kdy při prudkém nasátí vzduchu do plic dochází k uzavření hrtanové příklopky. Za pomoci hlasivek se pak tyto stahy projeví právě jako škyt.

Proč má pes škytavku

Důvodů, proč dospělý pes či štěně škytají, může být několik. Obvykle se nejedná o nic vážného, ale například výskyt škrkavek může častější škytání podporovat.
Další příčinou může být špatně zvolená psí strava. Je-li například hodně kořeněná, může u psa škytavku vyvolat. Občas se však škytavka projeví i takřka bez důvodu.

Co dalšího může škytavku u psů způsobit:

  • hltání, kdy pes sežere krmivo za extrémně krátký čas
  • vylekání nebo překvapení
  • podráždění plic z důvodu nevyhovujícího prostředí
  • nízká tělesná teplota psa
  • onemocnění

Kdy je třeba věnovat škytavce pozornost

Někdy může za škytavkou stát i onemocnění, které je vhodné řešit s veterinářem. Zpravidla je však škytavka pouze jedním symptomem z mnoha. Pokud váš mazlíček žádné jiné příznaky onemocnění nevykazuje, pravděpodobně se o nic vážného nejedná. 

Onemocnění, která mohou u psa škytavku vyvolat:

  • astma
  • zápal plic
  • respirační onemocnění
  • srdeční mrtvice
  • zánět osrdečníku

Jak se psí škytavky zbavit

Chcete svému čtyřnohému mazlíkovi od škytavky pomoci? Je-li pes podchlazený, přesuňte jej do teplejšího prostředí. Zkuste mu dát napít a poskytněte mu vše pro to, aby se cítil v bezpečí a klidu. Jestliže ani po několika hodinách škytání nepřestane, kontaktujte veterináře.

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru