Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Máme doma uvítací výbor aneb jak odnaučit psa skákat
Sdílet:

Máme doma uvítací výbor aneb jak odnaučit psa skákat

Psi
Výcvik

Jistě to znáte – přijdete ke známému domů, a ještě než si zujete první botu, vyřítí se na vás jeho rozjařený pes. A možná že tím známým se skákajícím psem, který by vydal za celý uvítací výbor, jste vy sami. Přestože tak pes často projevuje svoji radost a skákání je pro něj přirozené, po kabátu s otisky tlapek nebo návštěvě povalené na zemi většina z nás určitě netouží. Otázkou skákání a způsobu, jak odnaučit psa skákat, se proto budeme zabývat v tomto článku.

Proč pes skáče?

Jak stojí výše, skákání je pro psy naprosto přirozenou záležitostí související s jejich instinkty. V přírodě, když se ještě vlčí matka vracela z lovu ke štěňatům, ta jí automaticky začala skákat na tlamu. Důvod byl prostý – fena v ní měla potravu. A protože by si štěňata v prvních dnech a týdnech obtížně ulovila vlastní kořist, získávala ji takto.

Štěňata

Scenérie, ve které štěně skáče a kouše do všeho, co se pohne, není ničím výjimečným. Pokud štěně skáče na lidi, chce s nimi zkrátka komunikovat. Pro tak malé zvířátko jste obr, a proto se vás snaží zaujmout svým dotěrným hopsáním. To, co se vám snaží říci, může být různé. „Pojď si hrát. Ahoj, rád tě po celém dnu zase vidím! Mám hlad. Pojďme na procházku.“

Důvodů, proč se vás štěně skákáním snaží zaujmout, může být spousta. Vaším úkolem, a zároveň prvním bodem k tomu, psa odnaučit skákat, je to rozklíčovat. Po malých štěňatech, jež dosud ještě úplně nevědí, která bije, v tomto případě zpočátku nevyžadujte stoprocentní poslušnost. Snažte se spíše omezit situace, kdy by ke skákání mohlo dojít. 

Nejčastější situací, kdy rozjívené štěně skáče na nohu pána, je jeho příchod domů a s ním související nadšené vítání. V tomto případě je po příchodu domů vhodné ke štěněti přikleknout a nechat se přivítat. Tím zabráníte skákání a vytvoření nežádoucího chování štěněte: pán přijde domů – skočím – začne mě hladit a vítat.

Jakmile je štěně starší, můžete využít statický povel ​​„sedni“. Jak na to?

  • Jakmile tedy po příchodu domů vidíte, že se štěně chystá skákat, dáte mu povel ​​„sedni“.
  • Po poslechnutí následuje velká pochvala. 
  • Na závěr můžete opět přikleknout nebo se posadit a se štěnětem se přivítat.

Nezapomeňte štěně odměnit vždy, když poslechne. Je to ta nejjednodušší cesta, jak odnaučit štěně skákat, protože si celý proces učení lépe zapamatuje.

Samotné vítání by však i po splněném povelu mělo být spíše decentní. Pokud chcete psí bláznění opravdu omezit, měl by pes váš odchod i příchod brát jako úplně běžnou součást dne. 

Dospělý pes skáče na lidi

Pokud dospělý pes skáče a kouše do lidí, bývá to už o něco větší oříšek. Většinou se jedná, stejně jako v případě štěněte, o vyjadřování radosti hravou formou – tedy radostným skákáním a štípáním do vítaného lidského přítele. Asi nejsnadnější a nejrychlejší způsob je opět za pomoci povelu ​​„sedni“.  Ve chvíli, kdy se na vás pes chystá vyskočit, dejte mu povel sedni. V případě splnění pochvalte, přidřepněte k němu a pozdravte se.
Pokud se předchozí povel nesetkal s úspěchem, další možností je skrčení kolene před sebe před chvílí výskoku společně s povelem nesmíš. Kolenem zabráníte výskoku psa na vás.

Jednou z dalších možností, jak odnaučit psa skákat při vítání, je takového psa při nežádoucím chování ignorovat, obrátit se k němu zády nebo odejít z místnosti a nevšímat si jej. A to do chvíle, než se uklidní. Až poté se s ním v klidu přivítejte.

Celý proces toho, jak odnaučit psa skákat na lidi, trénujte nejprve v domácím prostředí se členy domácnosti. Až ve chvíli, kdy si pes tento nácvik pečlivě osvojí a zvládá jej, můžete začít cvičit dále. 

Pozvěte si domů návštěvu nebo požádejte přátele a trénujte venku. Abyste zabránili radostnému skákacímu útoku, jako pojistku si v tomto případě připněte pejska na vodítko. A stejně jako v předchozích případech – za správné chování chvalte a odměňujte.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru