Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Agresivní pes, strach, nebo zanedbaná výchova?
Sdílet:

Agresivní pes, strach, nebo zanedbaná výchova?

Psi
Všeobecné

Společné soužití člověka a psa by mělo být založeno na vzájemné důvěře, komunikaci, respektu a harmonii. Někdy se ale může i v takovémto vztahu vyskytnout problém zvaný agrese. A protože agresivní pes není příliš dobrým společníkem, pojďte se podívat na některé z možných příčin a řešení takového chování.

Příčiny psí agrese

Agresivní chování psa může mít několik rozdílných podob. Pro každou z nich je typický jiný zdroj problému – spouštěč. Určení přesné příčiny agrese psa vám pomůže s následnou nápravou zmíněného nežádoucího chování

Majetnická agrese u psa

Jak název napovídá, majetnická agrese je typická přehnaným vlastnickým chováním, kdy si pro sebe pes nárokuje hračku, jídlo, místo nebo i člověka. Jakmile mu chcete danou činnost odepřít, agresivní pes na majitele může výstražně vrčet nebo se klidně rovnou ohnat. Pokud jde o agresi spojenou s krmením, může k ní docházet i jen v případě, že si dovolíte okolo žeroucího psa projít. 

Strachová agrese u psa

Stejně tak jako lidé, i psi se mohou bát nejrůznějších bytostí a situací. Reagují přitom opět podobně jako jejich páníčci – metodou „fight or flight“, v překladu „bojuj nebo uteč“.

Jakmile se tedy pes dostane do nepříjemné situace, ze které nevidí jiné východisko, reaguje buď útěkem, nebo útokem. Ve druhém zmíněném případě se jedná o takzvanou strachovou agresi u psa. Podnětů způsobujících agresi ze strachu u psa může být přitom mnoho. Počínaje sádrovým zahradním trpaslíkem a konče návštěvou veterinární ordinace.

Nesnášenlivost ostatních psů

Jednou z dalších forem nežádoucího chování bývá agrese na ostatní psy. Ta může být způsobena rovněž výše zmíněnými typy agrese. V prvním případě se pes domnívá, že mu bude něco příjemného (kost, hračka) vzato jiným psem. V případě strachové agrese má pes obavu z jiného zvířete.

Příčina toho, proč je pes agresivní na psy velmi často vězí v nesprávné nebo zanedbané socializaci štěněte. V dospělosti se s ní setkáváme převážně po traumatu způsobeném v minulosti, například útokem jiného psa a podobně. 

Velkou roli často hrají i lidské emoce. Vycítí-li pes vaše obavy, například vůči určitému člověku, může proti němu zareagovat místo vás. V případě, že máte doma psa vnímavého vůči vašim pocitům, je třeba ovládat v první řadě sebe. 

Hledejte řešení

Pokud váš pes začal být agresivní, pravděpodobně budete potřebovat pomoc odborníka. Zpočátku je vhodné odstranit z vašeho okolí spouštěče agresivity nebo se vyhýbat situacím, které toto chování u psa vyvolává. Následně je vaším úkolem za pomoci zkušeného kynologa na chování vašeho psa zapracovat. 

Častou chybou bývá, že už při prvním náznaku agresivity se mnoho majitelů začne psa bát nebo jej naopak příliš utěšovat. To má naopak za následek posílení projevovaného chování – agrese.

Vždy je třeba mít na paměti, že náprava jakéhokoliv nežádoucího chování zvířete si vyžaduje čas, zkušenosti a trpělivost.Psí škola nebo člověk s bohatými znalostmi v tomto oboru vám proto ze všech nejlépe poradí, co dělat, když je pes agresivní. Bývá totiž nutné, aby kynolog přesně znal příběh vašeho psa, rozklíčoval příčinu agrese a teprve potom na základě jeho povahy zvolil konkrétní řešení. Určitě ale neházejte flintu do žita a pejska nezatracujte. I poměrně složitý problém může mít často relativně jednoduché řešení.

Pozor na nemoc

Agrese u psa může být způsobena také nemocí. Velmi často se v tomto případě jedná o onemocnění mozku, která jsou následným spouštěčem agresivity.

Mezi nejčastější zdravotní příčiny na první pohled neopodstatněné agrese patří epilepsie, nádory na mozku, poruchy osobnosti psa nebo mozkové infekce. K potvrzení, nebo vyvrácení závažného onemocnění spojeného s agresivním chováním je vždy nutné důsledné vyšetření veterinářem

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru