Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pes k dětem - jde to vůbec k sobě a jakého vybrat?
Sdílet:

Pes k dětem - jde to vůbec k sobě a jakého vybrat?

Psi
Druhy a plemena

Pořízení psa je vždy velké rozhodnutí, tím spíš, pokud máte děti. Kdo se psy vyrůstal, bude však jistě souhlasit, že pes k dětem rozhodně patří. Díky tomuto vzájemnému kamarádství mohou být děti zodpovědnější a citlivější. Pořízení psa vhodného k dětem je však zásadní krok, který by měl být v rodině důsledně prodiskutován. V důsledku lehkovážného rozhodnutí končí nešťastných mnoho psů i rodin.

Příprava dětí na pořízení psa

Ještě než začnete přemýšlet, kterého konkrétního psíka pořídit, je dobré si proklepnout děti. Vysvětlit jim, co se změní, že přibudou povinnosti, změní se režim. Nejlépe už dopředu zkuste prodiskutovat konkrétní pravidla, abyste byli všichni spokojení a nikdo nezůstal nepříjemně překvapen. Rozhovorem s dětmi také zjistíte, jestli jsou na nového člena připraveny, nebo ne.

Jaký pes se hodí k dětem?

Že je malý pes vhodný k dětem automaticky a velký je akorát převálcuje, jsou spíše fámy, kterých se při výběru raději nedržte. Chcete-li si brát třeba pejska z útulku, rozhodně se ošetřovatelů hlavně ptejte na jeho povahu a chování, určitě nevybírejte jen podle velikosti a vzhledu. Náladový, introvertní chlupáč nejspíš ten nejlepší pes k dětem zrovna nebude.  

Je třeba popřemýšlet a při výběru se řídit různými aspekty – věkem dětí, prostředím, ve kterém bude nový člen rodiny žít, plemenem a stářím psa. Pokud máte v plánu přinést si domů štěňátko, opět myslete na to, aby to byl v dospělosti pes vhodný k malým dětem, tedy vhodné plemeno. 

Vybírejte mezi plemeny s klidnou povahou, trpělivostí, zkrátka takové, které zase nic moc nerozhází. Zejména když máte děti opravdu malé, je třeba počítat s tím, že se budou chtít k novému chlupatému příslušníkovi rodiny tulit, občas jej mačkat, zkusí ho štípnout, zatahají jej za ocas či srst. Kromě výběru správného plemene tedy myslete také na důkladnou výchovu dětí.

Rozhodnutí, které plemeno bude zrovna pro vaši rodinu to pravé, se může lišit jak podle vašich preferencí, tak vašich možností, třeba co se bydlení týče. 
Ačkoliv je výběr plemene většinou cestou na dlouhou trať, můžete se zaměřit třeba na tato plemena:

Samotnou kapitolou je pak pes k dětem do bytu. Stejně jako co se týče vztahu k dětem obecně, ani v případě pořizování psa do bytu by neměla být jeho velikost jediným rozhodujícím faktorem.
Také spousta malých psů, zejména teriérů, je totiž velmi náročná na pohyb, a pokud jej nedostanou, dokážou vám život převrátit naruby podobně jako jejich prostorově výraznější druhové. 

Věk dětí je rozhodující

Kromě zvážení prostor, v nichž bydlíte, času, který psovi můžete a chcete věnovat, finančních možností, možných společných aktivit a vašich preferencí byste měli vzít v potaz také stáří vašich dětí.
Pokud si troufáte pořizovat štěně rovnou ke kojenci nebo batoleti, aby spolu vyrůstali, musíte počítat s tím, že vás to bude stát spoustu trpělivosti a času. Tomuto faktu je taky vhodné uzpůsobit výběr plemene a zaměřit se na plemena opravdu klidná. Takovými ideálními salámisty jsou právě třeba bišonci a z velkých psů retrívři. 
Se staršími dětmi, které už mají rozum, budete mít pořízení snazší a můžete se s klidem rozmýšlet o větším spektru plemen. Starším dětem totiž hodně věcí ohledně jejich chování k novému příteli vysvětlíte a také jim můžete přenechat trošku zodpovědnosti krmení, česání, nebo venčení psa.

Malé dítě však nikdy nenechávejte se psem samotné, vždy je mějte pod dohledem. A to i v případě, že svému psovi stoprocentně věříte a jste přesvědčení, že to je ten nejvhodnější pes k dětem. Šlehnutí psím ocasem může dítě bolet, pes může do dítěte narazit a v nejhorším případě i kousnout, když mu dítě třeba přišlápne ocas nebo ho zatáhne za ucho. 

Přátelství mezi dítětem a psem je nádherná věc, která posiluje cítění dítěte, jeho respekt k živým tvorům. Stává se zodpovědnějším.

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru