Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základní pravidla, jak používat elektrický obojek
Sdílet:

Základní pravidla, jak používat elektrický obojek

Psi
Výcvik

Elektrické obojky vzbuzují v mnohých poměrně oprávněně pocit jisté kontroverze. Jako výcviková pomůcka však leckterým majitelům usnadní práci se psem, neboť představuje jakousi velmi prodlouženou ruku kynologa. V rukou začátečníka však může být nebezpečným prostředkem, jehož neuváženým použitím napácháte víc škody než užitku. Podívejme se proto na to, jak používat elektrický obojek ve výcviku psa.

Výběr správného obojku

Výběr vhodného psího elektrického obojku volte dle velikosti psa, jeho funkce a účelu, ke kterému bude používán. Na trhu chovatelských potřeb jsou k dispozici jak elektrické obojky pro malá plemena, tak elektrické obojky pro velké psy.

Obojky bývají kromě elektřiny jako takové vybaveny dalšími funkcemi: světelnou signalizací, vibrací nebo zvukem. Některé z novějších obojků nabízejí majitelům také elektrický obojek s GPS (vhodné při zaběhnutí psa) nebo obojky vybavené kromě korekce také pozitivními signály (na principu klikru).

Na trhu najdete elektrický obojek pro psa proti štěkání, na který se však názory výcvikářů velmi různí, nebo takzvaný elektrický výcvikový obojek.

Pokud máte v úmyslu používat výcvikovou pomůcku také v klimaticky méně příznivém období nebo máte doma psa vodomila, je dobré zapřemýšlet o elektrickém obojku vodotěsném.

Seznámení s elektrickým obojkem pro psy

Jakmile pořídíte svůj první elektrický obojek, je namístě seznámit se s jeho funkcemi a ovládáním. Protože je každý produkt specifický, veškeré potřebné informace o něm naleznete v návodu, který je dodáván v balení společně s obojkem.

Při nastavení citlivosti impulzů mějte na paměti, že psi reagují na podněty citlivěji než lidé.Proto volte impulzy nižší, které psovi neublíží, případně jej pouze upozorní na chybu. Naprosto zásadní je síla elektrického impulzu. Při správné intenzitě se pes při stimulu poškrábe na krku, otřepe se, zastřihá ušima nebo jinak nepatrně změní své chování.
Samotný impulz se proto doporučuje vyzkoušet na sobě, klidně jen na ruce předloktí. Nikdy totiž neuškodí, když majitel ví, čemu svého psa vystavuje. 

Postupné navykání

Na elektrický obojek psa navykejte postupně. Několik prvních dnů jej psovi pouze nasaďte na krk, bez použití impulzů. Pokud by si totiž pes spojil obojek s impulzy, došel by k závěru „když mám obojek, musím poslouchat“. Ve chvíli, kdy poté elektrický obojek na psovi nebude, může se z vycvičeného zvířete stát neukázněné torpédo.

Jakmile je pro psa obojek běžnou věcí, můžete začít využívat také jeho nabízené funkce.

Zásady vlastního výcviku

Než začnete s vlastním výcvikem, stanovte si jasná pravidla, v jakých případech a jak budete obojek používat.Například použití pouze zvukového efektu a vibrace nebo prvotní vibrace následovaná v případě neuposlechnutí elektrostatickým impulzem.

Trénujte nejprve jednoduché povely, které pes zvládá. Při používání elektrického obojku pro psa je totiž nezbytné, aby v první řadě pes povelům rozuměl.Pokud je zvíře zmatené a neví, co po něm jeho majitel chce, chrlit do něj výboj rozhodně nepomůže.

Případný impulz by měl následovat co nejdříve po nesplnění povelu. Doporučováno je do 5 sekund po vydání povelu a jeho nesplnění. Záleží samozřejmě na konkrétním zvířeti, rychlost plnění povelu bývá obvykle poněkud jiná u pracovního německého ovčáka a u anglického buldoka. V obou případech se však pohybujeme pořád v řádu sekund.

Problém v používání obojku může nastat u psů s velmi hustou a dlouhou srstí. Je totiž nutné, aby měl obojek dost dlouhé vodicí čudlíky a pes tak impulz vůbec pocítil. Na druhou stranu, má-li pes v anamnéze potíže s kůží, je nutné její stav v místě obojku pečlivě kontrolovat. Obojek by se měl navíc lehce přesouvat, aby se výboje nedotýkaly pořád stejného místa. 
Před samotným užíváním obojku je důležité také zjistit, zda přerušuje impulz automaticky. Pokud ne, je nutné stisknout tlačítko jen velmi krátce a rozhodně je nedržet po dobu několika vteřin. 

Při výcviku postupujte klidně, s rozvahou a vyrovnaně. Elektrický obojek rozhodně nepatří do rukou začátečníka, a když, tak jedině pod dohledem zkušeného výcvikáře. Na druhé straně není však namístě elektrický obojek ani ty, kdo ho používají, hned hanit. V případě správného a rozvážného užívání může vskutku dobře fungovat jako běžná berlička například pro přivolání psů se silným loveckým pudem, a to aniž by svému nositeli obojek způsoboval jakékoliv příkoří. 

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru