Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kytky i čokoláda: víte, co pes nesmí jíst?
Sdílet:

Kytky i čokoláda: víte, co pes nesmí jíst?

Psi
Krmení

Přestože se psi vyvinuli z masožravých vlků, jejich trávicí soustava napovídá, že se jedná o všežravce. Čemuž odpovídá – nebo by měl odpovídat – také jejich jídelníček. Ačkoliv si tedy psí organismus poradí s kdečím a psí strava bývá i velmi rozmanitá, najde se tu a tam také něco, co pes nesmí jíst.

Nevhodné potraviny - co psi nesmí

Mezi tyto potraviny patří především takové, které mohou psovi poškodit zažívací trakt či způsobit zažívací potíže. 

Patří sem zejména:

  •  Vařené kosti zejména duté kuřecí, králičí či rybí kosti se v uvařeném stavu rády štěpí na drobné, ostré úlomky schopné způsobit vážné poranění sliznice zažívacího traktu.
  •  Bílé pečivo, sladké pečivo a kynuté pečivo – při trávení většího množství pečiva dochází k tvorbě plynu, který může v případě nahromadění v žaludku způsobit dokonce i jeho nafouknutí a otočení. Dilatace a volvulus žaludku je život ohrožující stav vyžadující okamžitý zásah lékaře.
  • Mléko a mléčné výrobky  zejména kvůli obsahu mléčných cukrů mohou ve větším množství způsobit zažívací potíže. Z obliga jsou fermentované mléčné výrobky a tvrdé sýry, jejichž podáváním tu a tam nic nepokazíte.

Pro psy toxické potraviny

Mezi to, co nesmí jíst psi, patří i některé vysloveně toxické potraviny a látky, které ve větším množství působí v psím organismu jako jed a způsobují otravu. Mezi ně patří:

  •  Sladkosti často obsahují xylitol neboli březový cukr, který vyvolává příznaky otravy a může vést až k selhání jater. Otrava umělým cukrem je velmi závažná. Štěpení xylitolu způsobuje masivní uvolňování inzulinu v těle psa, kvůli němuž dochází k prudkému poklesu krevního cukru, který vede k hypoglykemickému šoku.       
  • Některé ovoce a zelenina: avokádo, hrozny, česnek, cibule, syrové brambory. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, která ve větším množství způsobuje nekrózu slinivky břišní. Česnek a cibule obsahují látky, jež vedou k rozpadu červených krvinek – i jedna cibule může způsobit psovi závažné zdravotní komplikace. Průvodními jevy otravy cibulí či česnekem jsou letargie, zrychlené dýchání, zvracení a tmavá moč.Pozor je vhodné si dávat také na ovoce s peckami. Nemusí být totiž toxické, ale zejména menším psíkům uvázne pecka v krku raz dva. 
  •  Kofein  u psů tato lidmi oblíbená látka dramaticky stimuluje kardiovaskulární systém a může vážně poškodit jeho funkčnost. 
  • Alkohol

Co pes nesmí v žádném případě

Vedle vařených kostí, hroznů a avokáda je pro psa velmi nevhodnou potravinou především čokoláda. Ta je totiž pro naše chlupaté společníky toxická už v malém množství.

Proč pes nesmí čokoládu? Součástí čokolády je přirozeně kakao, které obsahuje látku zvanou theobromin patřící do skupiny metylxantinů. Theobromin stimuluje kardiovaskulární systém podobně jako kofein, ale na rozdíl od lidí, kteří dokážou tuto látku metabolizovat, se v těle psa postupně ukládá a může vést k celkovému selhání organismu. 

Projevem otravy čokoládou je svalový třes, nepravidelný tlukot srdce, vnitřní krvácení, nebo dokonce infarkt. Uvádí se, že už 25 g hořké čokolády dokáže u 20kilového psa způsobit lehkou otravu. Velmi rizikové jsou samozřejmě hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa - a theobrominu. 

Lidem pro radost, psům nebezpečné

Řeč je o pokojových květinách. Ty mohou být krásné, voňavé, ale pro naše mazlíčky životu nebezpečné. Na které je tedy nutné dávat si pozor? 

  •  Difenbachie – jedovatá je celá rostlina, která způsobuje otravu do 4 hodin po pozření.
  •  Monstera – chová se podobně jako difenbachie.
  •  Filodendron – velmi oblíbená rostlina, avšak velmi nebezpečná.
  •  Anturie, kala, aglaonema – tyto rostliny jsou jedovaté nejen pro psy, ale i pro terarijní zvířata či ptactvo. Vyvolávají zánět dutiny ústní.
  •  Azalka neboli rododendron  – otravu může způsobit u psa pozření už dvou tří listů. Důsledkem je srdeční selhání a nervový kolaps.
  •  Oleandr – jedovatá je celá rostlina včetně kořenů.
  •  Hvězdník, narcis, lilie, tulipán, hyacint – tyto rostliny mají především jedovaté cibule, látky v nich obsažené negativně působí na centrální nervovou soustavu.
  •  Iris neboli kosatec – působí toxicky na gastrointestinální trakt zvířete.      

Až budete tedy přemýšlet o tom, jak zkrášlit a oživit váš byt zelenou vegetací, nenechte se vést pouze krásou rostlin, ale přemýšlejte také o tom, co je pro psa jedovaté a nebezpečné. A až si budete vychutnávat svou oblíbenou čokoládu, nedejte na prosebné oči vašeho čtyřnohého parťáka a místo vaší pochoutky mu nabídněte pro něj určený psí pamlsek. 

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru