Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Suchý, proti lupům i pro alergiky - jaký vybrat šampon pro psy?
Sdílet:

Suchý, proti lupům i pro alergiky - jaký vybrat šampon pro psy?

Psi
Všeobecné

Otužilec, který dovádí od rána do večera venku? Gaučovější povaleč, co opouští byt jen v případě nutnosti? Oba potřebují čas od času vykoupat. Šampon pro psy, sprchu a hurá na to! 

Koupat, nebo nekoupat?

Méně je někdy více, a to platí tím spíše, když mluvíme o chemii. Psa nekoupejte zbytečně, jen je-li to nutné. Tedy pokud se na procházce v něčem vyválel a nemůžete s ním vydržet v místnosti, potřebuje pomoct od parazitů nebo k tomu je jiný, například zdravotní důvod. Koupání psa jinak není nutné provádět nijak často, může totiž psí kůži paradoxně vysušit, čímž také srst zbytečně trpí.

Lidský šampon - ano, či ne?

Odvěký a stále trvající názorový souboj mezi pejskaři: je lidský šampon pro psy škodlivý, nebo ne? Lidská pokožka je kyselejší než ta psí a přípravek používaný na psovu očistu by měl mít tedy Ph ideálně neutrální (hodnoty 7 a větší). To lidská kosmetika obvykle nemá. Psovi vhodný lidský šampon pravděpodobně jednorázově neublíží, neměl by se přesto používat trvale. Vlasy nejsou srst, látky ze šamponu určené člověku se vstřebávají kůží do těla psa a lidská kosmetika je navíc obvykle silně parfémovaná.

Jak vybrat kvalitní šampon pro psy

Sami máte oblíbený šampon, na který nedáte dopustit. Jak ale vybrat ten správný pro vašeho čtyřnohého kamaráda? Bude patrně dražší, ale čím kvalitnější, tím méně často ho bude třeba používat. 

Druhů je na trhu přehršel a různé šampony slouží různému účelu. S tím je také vybírejte přímo pejskovi na tělo. Určujícími ukazateli pro výběr správného šamponu jsou zdravotní stav pejska, citlivost kůže či alergii a neměli byste opomenout ani typ srsti psa, věk, respektive plemeno nebo barvu. Správný šampon by měl být neutrální, vyživovat, hydratovat, čistit a zároveň nedráždit pokožku.

Sto a jeden druh šamponů pro psy

Obvykle se rozlišují šampony pro dospělé psy a pro štěňata, která mají citlivější kůži a potřebují šetrnější péči. Citlivou pokožku může mít ale i dospělák. V takovém případě vybírejte přípravky extrémně jemné.

Pokud pes trpí kožní alergií nebo vyrážkou, můžete mu s nepříjemným svěděním pomoct opakovaným aplikováním šamponu pro psy proti alergii nebo šamponem pro psy proti svědění. Primárním účelem takového šamponu je zklidnění podrážděné pokožky a vhodný šampon vám pro tento účel nejlépe poradí přímo veterinář.

Pro přímou léčbu zánětu kůže slouží dezinfekční šampon pro psy, který dezinfikuje i čistí zároveň. Pomocí antiseptického, jinak taky antibakteriálního šamponu pro psy lze bojovat proti odumřelým i živým bakteriím a kvasinkám. Jedná se zároveň o šampon pro psy proti zápachu, který nejen pomáhá, ale eliminuje už jeho původce. Často se používá u nemocných psů trpících na kožní onemocnění. Šampon pro psy proti lupům je zase určen primárně k čištění kůže a srsti, pokožku psa zároveň hydratuje a zklidňuje. 

Pro citlivé psy se obecně doporučuje hypoalergenní šampon pro psy. Takové přípravky už dle názvu zaručují malou nebo nulovou alergickou reakci. Obsahují zcela minimální množství látek, které mohou alergii způsobit, doporučují se tedy psům s citlivou pokožkou náchylnou ke vzniku alergií. Nedráždí je a jsou maximálně šetrné a jemné.

Každý, i ten nejopečovávanější pes může někdy chytit blechy nebo jiné příživníky. Poměrně úspěšně se s nimi lze vypořádat pomocí antiparazitního šamponu pro psy. Primárním účelem šamponu proti blechám pro psy je zahubení parazitů v kožiše a jejich odpuzení. Nezapomeňte ale dezinsektovat i pelíšek vašeho kamaráda, deky, popřípadě koberce, aby se blechy hned zase nedostavily.

Šampon pro bílé psy? I barva hraje roli, majitelé bílých nebo černých jedinců vědí, že barvě je někdy třeba pomoci. Speciální šampony bílou srst vybělují a brání jejímu žloutnutí, ty určené pro černé pejsky zase obsahují látky aktivující pigmenty v srsti, díky kterým černá barva více vynikne, a svým dílem přispívají také k tomu, aby černá srst psa nerezla.

Jde to i bez vody a chemie

Ze zdravotního nebo jiného důvodu nelze psa koupat, ale přesto jeho srst potřebuje péči? Dnes už na trhu potkáte i suchý šampon pro psy. Bezoplachový šampon pro psy v pěně nebo spreji vmasírujte pečlivě do srsti a kůže, pěnu nechte uschnout a poté vykartáčujte – šampon do sebe absorbuje nežádoucí částečky špíny i mastnoty. Suché šampony vodu samozřejmě plně nenahradí, ale mohou ji příležitostně zastoupit.

Většina šamponů je dostupná i v podobě přírodního šamponu pro psy často doplněného o čajovník či aloe vera. Dále můžete sáhnout přímo po přírodních olejích, které nenarušují pH pokožky a nepění, ale přesto kvalitně vyživují. 

Výběr konkrétní značky šamponu pak už závisí hlavně na preferencích chovatele a reakci pejska. Pokud si nejste jisti, bojíte se možné alergie nebo máte jinak náročného psa a nechcete něco pokazit, veterinář i ostatní pejskaři určitě rádi přispějí radou. Nejeden vám svěří tajemství, že svého psa nikdy šamponem nemyl.

Někdy skutečně stačí déšť nebo řeka, důkladné vysušení a srst psa nepotřebuje žádné další vyživující preparáty. Pokud ale šampony používáte, nezapomeňte na dvě věci: čím méně přípravek voní, tím lépe – psí čich je jiný, a co je příjemné vám, nemusí rád čichat celé dny i váš čtyřnohý kamarád. A také že pes do vody patří, šampon do rybníka však nikoliv. Koupejte psa přírodně nebo ho šamponujte doma.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru