Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poplatek za psa: do kdy jej zaplatit a koho se netýká?
Sdílet:

Poplatek za psa: do kdy jej zaplatit a koho se netýká?

Psi
Všeobecné

Ještě než si přivedete domů roztomilé štěně nebo třeba pejska z útulku, určitě budete přemýšlet, jaké náklady na chov psa vás vlastně čekají. Kvalitní krmivoveterinární péčeobojekvodítko, pelíšek, vhodné psí hračky a vůbec pejskařská výbava, s tím vším obvykle počítáme. Nezapomínejte ale, že je nutné hradit i roční poplatek za psa. Chcete vědět, jestli se tato povinnost vztahuje i na vás a proč se platí poplatek za psa v českých obcích? Všechny odpovědi najdete v následujících odstavcích.

Zaplatíte i přes dva tisíce ročně

Výši ročního poplatku za psa si stanoví každá obec vlastní vyhláškou. Musí se však držet zákonem stanovených pravidel a omezení. Maximální výše poplatku za jednoho psa je 1 500 Kč, za druhého a každého dalšího psa pak zaplatíte až 2 250 Kč (podle zákona nejvýše o 50 % víc než za prvního).

Poplatky za psy slouží mimo jiné k zajištění odpadkových košů s pytlíky na psí exkrementy, úklid veřejných prostranství a parků, provoz psích výběhů a podobně.

Nejvíce zatíží váš rozpočet každoroční poplatek za psa v Praze, kde se většina městských částí drží nejvyšší možné částky, tedy 1 500 Kč za jednoho a 2 250 Kč za každého dalšího psa. Stejně tak si účtuje vysoký poplatek za psa Brno.
U obou těchto velkých měst ale zaplatíte snížené poplatky za psa, pokud žijete v rodinném domě (aktuálně jde o částky 600 Kč za prvního psa a 900 Kč za druhého a další), případně máte-li bydliště v okrajových částech města.

Podle toho, zda žijete v bytě, či rodinném domě, má také výrazně rozdílný poplatek za psa Olomouc. Pro obyvatele bytů je sazba za jednoho psa 1 000 Kč (1 500 Kč za dalšího), ale osoby s bydlištěm v rodinném domě zaplatí jen 200 Kč (za druhého a další psy 300 Kč). 

Podobně nízké poplatky za psy jsou obvyklé v menších obcích a na vesnicích, kde má obecní rozpočet v souvislosti s místními pejskaři jen minimální náklady. Z krajských měst si účtují takto malý poplatek za psa České Budějovice, kde jde o pouhých 400 Kč za prvního a 600 Kč za každého dalšího psa.

Poplatek za psa nemusí platit každý

Chovat psa, nebo dokonce několik v městském bytě se může prodražit. Zákon však stanoví určité případy, kdy se poplatek za psa neplatí. Od místních poplatků za psy jsou osvobozeni držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, osoby závislé na pomoci jiného člověka, nevidomí a osoby provádějící výcvik vodicích a asistenčních psů.
Dále se výjimka vztahuje na provozovatele psích útulků a na osoby, u nichž je držení a používání psa ošetřeno jiným právním předpisem (sem spadají služební a pracovní psi využívaní například pro myslivost).

Pevně stanovený je i horní limit 200 Kč (za druhého psa 300 Kč) pro seniory nad 65 let a také pro důchodce s invalidním či vdovským a vdoveckým důchodem, pokud nemají jiný zdroj příjmu.

Často obce odpouští poplatky lidem, kteří si osvojí psa z místního útulku. Chovatel také není povinen platit poplatky za štěňata do 3 měsíců věku.

Jak se zaregistrovat a kdy zaplatit poplatek za psa

Zaregistrovat musíte každého psa, který je starší než 3 měsíce, a to i kdyby šlo o některý z případů, kdy se poplatky nehradí. Do 15 dnů od koupě nebo jiného způsobu nabytí psa se jako jeho držitel přihlásíte s platným občanským průkazem na obecním nebo městském úřadě, kde dostanete pro psa registrační známku. 

Datum, do kdy zaplatit poplatek za psa, se liší podle celkové částky. Pokud je její výše do 600 Kč, máte obvykle čas pro zaplacení poplatku za psa do konce března. U poplatků nad 600 Kč bývá částka rozdělena do dvou splátek s termíny do posledního března a do posledního srpna.

Co když poplatek za psa nezaplatím? říkáte si. V takovém případě může obec zvýšit požadovanou částku až na trojnásobek. Rozhodně je tedy moudřejší svým dílem přispět na koše s pytlíky na psí exkrementy a na úklid a údržbu parků a psích výběhů ve vašem městě než řešit následky nezaplacených poplatků za psy.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru