Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Opakování matka moudrosti aneb proč fixační náhubek ven nepatří
Sdílet:

Opakování matka moudrosti aneb proč fixační náhubek ven nepatří

Psi
Všeobecné

Poměrně rozšířeným, nicméně zároveň velmi nebezpečným pejskařským nešvarem se v posledních letech stalo použití fixačního náhubku v situacích, ve kterých by měl zůstat pověšený na hřebíku. Podívejme se proto, k čemu je fixační náhubek pro psa určen a proč to rozhodně není cesta v MHD ani vycházka po městě.

Každý pes je individuální osobnost a s tím samozřejmě souvisí i různé chování v různých situacích. Někdy bohužel nastanou okamžiky, které jsou pro psa natolik stresové, že hrozí pokousání člověka, byť jindy je celkem mírným zvířetem.
Takovou situací může být například návštěva veterináře, psího salonu či nutné domácí ošetření. K tomu, aby byla jistota, že vás či někoho dalšího pejsek nepokouše, slouží tzv. fixační náhubek pro psa.

Fixační od slova fixace

Fixační náhubek je tedy potřeba vnímat čistě jako pomůcku na krátkodobé použití, kdy přímo hrozí, že nervózní pes bude kousat. Jinými slovy – lze jej použít pouze na nezbytně dlouhou dobu. Nenechte se přitom mást jeho na první pohled možná pohodlně vypadajícím zpracováním. Přestože je většinou vyroben z měkkého nylonu, který může na některé majitele působit přívětivěji než kovový náhubek, opak je pravdou.

Jistě pro vás není novinkou, že pes své tělo ochlazuje pouze a výhradně pomocí vyplazeného jazyka. Právě tomu však fixační náhubek brání – fixuje totiž tlamu zvířete tak, aby ji nemohlo otevřít. Při jeho nesprávném – tedy zbytečném a příliš dlouhém, více než několikaminutovém – použití tak zejména v teplejších měsících hrozí přehřátí psa, které v některých případech může vést až k jeho úhynu.

Z praxe jsou známy i  případy použití fixačního náhubku při jízdě ve vytopeném voze MHD, a to po dlouhé vycházce, na které byl pes navíc hodně aktivní. Horší použití fixačního náhubku si lze jen těžko představit. Podobné jednání majitele zvířete je doslova hazard s životem psa a jeho týrání. K ohrožení života psa následkem přehřátí organismu totiž může dojít už během několika minut.

Povolit nestačí

Řešením na druhou stranu rozhodně není používat fixační náhubek v běžných situacích povolený, tedy tak, že pes může tlamu otevřít. Zabráníte tak totiž sice možnosti přehřátí, ale nikoliv tomu, k čemu náhubky obecně slouží – pokousání. To není radno brát na lehkou váhu. Přestože totiž svého psa znáte a dali byste za něj ruku do ohně, právě třeba v přeplněném voze veřejné dopravy se ani nenadějete a vašemu chlupatému příteli některý spolucestující přišlápne ocas, pes se lekne a neštěstí je na světě. 
Vždy je proto lepší opatřit psa vhodným, pohodlným náhubkem určeným k běžnému použití. 

Nečekejte, až bude potřeba

Použití fixačního náhubku je pro psa za jakékoliv situace nepříjemné a omezující. Bere mu přirozenou možnost se bránit a labilnější pejskové to mohou snášet hůře. Přesto mohou nastat okamžiky, kdy se tomuto krátkodobému omezení psa nevyhnete. Není proto od věci zařadit do výchovy štěněte nejen seznámení s obojkem a vodítkem, ale také s - alespoň běžným - náhubkem. Pokud se dostanete do situace, kdy bude fixační náhubek opravdu potřeba, jistě tuhle svou dřívější prozřetelnost oceníte. 

Na prvním místě by však vždy mělo být seznámení psa se situacemi, kdy s ním je manipulováno, jako je péče o srst, zranění nebo stříhání drápů. Mnoha zbytečně nepříjemným situacím, při kterých bývá fixační náhubek nasazován, se tak můžete i úplně vyhnout. 

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru