Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak na výcvik přivolání psa
Sdílet:

Jak na výcvik přivolání psa

Psi
Výcvik

Spolehlivé přivolání psa je jedním z nejdůležitějších povelů, které by měl váš čtyřnohý parťák ovládat. Psa s dobrým přivoláním nemusíte mít strach pustit z vodítka, aniž by se vám někam zaběhl nebo přimotal do nepříjemné situace. Jak naučit psa přivolání, přitom nemusí být vůbec žádná věda.

Začněte už od štěněte

Výcviku přivolání psa je dobré se věnovat už v rámci učení prvních povelů, se kterými štěně seznamujete. Štěňata jsou zvídavá a velmi učenlivá, dobře se tedy učí a spoustu věcí si snadno pamatují.

Ani staršího psa však bez přivolání nemusíte zatracovat. Přestože pravidlo říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš, není to tak úplně pravda. Výcvik nových povelů bude sice u štěněte poněkud jednodušší, ale naučit přivolání lze s dávkou trpělivosti i dospělého psa.

Jak cvičit přivolání psa

Prvotní výcvik je dobré provádět v klidném prostředí bez okolních ruchů. K tomu jsou vhodné zejména prostory domu nebo prázdné výcvikové haly, kde můžete výuku začít.
Zpočátku chcete ve výcviku docílit toho, že si pes daný povel spojí s určitou činností – přivoláním. Způsobů, jak přivolat psa, je spousta a jen na vás záleží, jaký si zvolíte. Klasické „ke mně“ můžete nahradit nebo doplnit písknutím, gestem rukou nebo třeba mlasknutím.

Pejskovi dejte povel volno. Po chvilce mu vyšlete povel pro přivolání (například „ke mně“). V prvních krůčcích odměňujte jakýkoli náznak plnění povelu – například pokud pes udělá krok směrem k vám. Postupně nároky na splnění povelu zvyšujte, až dosáhnete splnění povelu, které požadujete. 
Jakmile váš pes již základní návyky přivolání má, upevnit je můžete dále tréninkem na zahradě, kde se už okolní ruchy vyskytují.

Pokud se vám ve výcviku stále nedaří dosáhnout úspěchu, můžete u psa zkusit vysledovat jeho oblíbenou činnost a do tréninku ji zapojit. Například – máte psa, který s oblibou ťuká čenichem do nejrůznějších věcí. Naučte ho, že ťuknutí čenichem do vaší dlaně znamená správně – „naťukejte si jej“, třeba za pomoci klikru. Při nácviku přivolání psa doplňte zvolání povelu „ke mně“ současně rozevřenou dlaní, do které bude muset pejsek ťuknout.

Přidejte ruchy

Když pes zvládá přivolání ve známém prostředí, můžete v nácviku přivolání psa pokročit dále. Společně se vydejte například do odlehlé části parku nebo na louku. Zpočátku je dobré cvičit přivolání bez přítomnosti cizích psů nebo jiných rušivých elementů. Ty přidáváte do tréninku až později. 

V počáteční fázi výcviku psa přivolání trénujte nejprve za využití stopovacího vodítka. Protože najednou cvičíte na neoploceném pozemku, poskytne vám stopovačka jakousi prodlouženou ruku. Jak při jemném korigování psa, ale také případnou záruku, že pokud ještě pes neposlouchá na přivolání, můžete jej takto ochránit před jeho zaběhnutím, které je zaprvé nepříjemné řešit a zadruhé může snadno skončit neštěstím.

Cvičení má být radost

Nezapomeňte, že každé cvičení se psem by pro vás oba mělo být především spíše radostí než starostí. Pokud se pejsek na práci s vámi těší, velmi to usnadní celý proces učení. K výcviku přistupujte vždy s chladnou hlavou, v klidu a bez nervozity. Máte-li zrovna špatnou náladu, určitě se nic nestane, když cvičení odložíte na další den.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru