Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Posílení imunity u psa? Myslete na pohyb i stravu
Sdílet:

Posílení imunity u psa? Myslete na pohyb i stravu

Psi
Všeobecné

Přáním snad každého pejskaře je, aby jej jeho chlupatý společník ve zdraví provázel aspoň celý život. Jak ale na to? Ačkoliv sta let u svého chlupáče nejspíš bohužel nedosáhnete, správnou péčí mu život zajisté zkvalitníte i prodloužíte. Jednou z cest může být také posílení imunity u psa, které může pomoci odvrátit mnoho neduhů. 

Nikdo se většinou nechce dívat na svého psího kamaráda, který není ve své kůži a trápí se. Časté návštěvy veterináře pak kromě samotného psa potrápí zpravidla i majitelovu peněženku. Jako pejskaři, a tedy ochránci svých svěřenců můžete však udělat rovnou několik kroků pro podporu imunity psa, které vám s trochou štěstí nějakou tu cestu k veterináři ušetří. 

Pravidelná aktivita

Pravidelný pohyb je základ udržení dobré kondice a posílení imunity vašeho čtyřnožce. Fyzická aktivita podporuje oběhový systém, správnou funkci plic, srdce i jiných orgánů. Choďte ven, jak to jen jde, a ani nepříznivým počasím se nenechte odradit od aspoň krátké procházky. Samozřejmě však s ohledem na plemeno i aktuální zdravotní stav vašeho psa. Dlouhé vycházky s rekonvalescentem nebo zimomřivým psem v zimním období pochopitelně raději vynechte. 

Kromě fyzické kondice se během špacírování váš pes setká i s různými mikroorganismy, díky čemuž si jeho tělo vybuduje přirozenou obranyschopnost. Proto přílišná izolace psa není dobrou volbou, protože v kritické situaci bude psí tělo bezbranné a dá mu větší práci se s případnou nemocí poprat.

Strava je základ

Samotný správný výběr stravy je jedním z hlavních způsobů podpory imunity psa. Nekvalitní strava dokáže narušit rovnováhu potřebných látek ve střevech a následně dalších orgánech, díky čemuž je pes opět náchylnější k nemocem.

Běžné krmení můžete ale i doplnit o různé přírodní složky – ovoce, zeleninu, vlákninu. Přestože u psů není vláknina tak podstatná jako třeba u přežvýkavců, stejně jako u člověka má blahodárný vliv na střevní mikroflóru a hraje zásadní roli v prevenci rakovinových onemocnění trávicího traktu. 

I v případě ryze přírodních složek, jako je zelenina nebo ovoce, však buďte opatrní a předem se informujte, co pes nesmí jíst. Naopak si však dejte pozor na obezitu psa. Ta negativně ovlivňuje prakticky celý organismus a na zdraví vašemu parťákovi rozhodně nepřidá.

Doplňky

Sníženou imunitu u psa je možné řešit také různými suplementy, které stravu obohatí o další minerály a mikrosložky. Mezi ty chovateli odzkoušené patří zejména doplňky s obsahem betaglukanů, které působí jako přírodní stimulanty imunitního systému. Jako jejich zdroj můžete zvolit přímo betaglukanový sirup, který většina psů v rámci krmení bez problémů pozře.

Mezi další oblíbené a funkční doplňky patří různé druhy olejů. Přímo pro podporu imunity můžete sáhnout po ostropestřecovém, pupalkovém nebo i mezi pejskaři velmi rozšířeném lososovém oleji. Všechny obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny a další látky, které pomohou nakopnout i už trochu pošramocený imunitní systém.

Kromě olejů se můžete poohlédnout také po sirupu s výtažky z hlívy ústřičné, spirulině nebo takzvané dračí krvi – latexu ze stromu Croton Iechleri,který je přes svou hořkou chuť vyhledávaným pomocníkem k léčbě ran i podpoře imunity psů a jejich majitelů.

V neposlední řadě rozhodně nic nepokazíte, ani pokud do stravy přimícháte probiotika. Tyto bakteriální kultury pozitivně působí v zažívacím traktu, jehož zdraví je pro silnou imunitu zásadní. Probiotika určená přímo pro psy najdete ve formě tablet, prášků i past.

Pozor na stres

Stresové situace dokážou přitížit jak lidem, tak psům. Také u frustrovaného psa totiž dochází k uvolňování kortikosteroidů, které potlačují funkci imunitního systému. Zajištění bezpečného a příjemného prostředí vašemu chlupáči není tedy jen věc morálky či laskavosti, ale zásadní faktor v péči o psa a jeho zdraví. 

Očkování a prevence

Také pravidelná návštěva veterináře a plánování očkování mají své místo v posilování psí imunity. Díky očkováním se váš pes vyhne mnohdy smrtelným nemocem. Kromě povinné vakcinace proti vzteklině a doplňkových očkování, ke kterým přistupují téměř všichni majitelé psů – například proti psince nebo parvoviróze – existují i další vakcíny, které nemusí být nijak od věci. Pokud žijete na sídlišti nebo se často nacházíte na místech s velkou koncentrací psů, může být namístě očkovat psa proti psincovému kašli – zejména když jste se s tímto onemocněním u svého parťáka třeba i víckrát setkali. Je dobré však mít na mysli, že psincový kašel je onemocnění, za kterým může stát hned několik různých původců, a vakcína nepůsobí proti všem.

Na zvážení jsou také očkování proti tetanu nebo lymské borelióze, která nejspíš není třeba dlouze představovat. Přestože možná neznáte žádného psa, který by takto onemocněl, případy existují, v posledních letech jich přibývá a často bývají fatální. 

Ke snížení imunity pochopitelně přispívají také vnitřní psí paraziti. Nezapomínejte proto na pravidelné odčervování nebo koprologické vyšetření.

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru