Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Píšťalka na psa: jak funguje a jak na ni psa naučit
Sdílet:

Píšťalka na psa: jak funguje a jak na ni psa naučit

Psi
Výcvik

Máte pocit, že vás pes ignoruje, chystáte se k profesionálnímu výcviku anebo vám už jednoduše nestačí pískání na prsty? Váháte, jaká nejlepší píšťalka na psa existuje a jak ji vybrat? Jak si níže vysvětlíme, záleží hlavně na účelu. 

Odjakživa platí, že nejjistější a nejrychlejší pískání je to na pusu. Nemusíte nic kupovat ani se zdržovat případným hledáním po kapsách. Píšťalka obecně má ale jednu hlavní výhodu, a tou je výrazný a dobře – minimálně pro psa – slyšitelný zvuk.
Psí sluch, oproti tomu lidskému, má mnohem širší spektrum a psí ucho rozpozná podstatně vyšší zvuky. Výhodou psí píšťalky oproti lidskému hlasu je tedy vyšší frekvence, kterou pes lépe slyší. Zvuk píšťalky je navíc pro psa jasný a dobře rozpoznatelný i mezi dalšími hlasy a jinými ruchy. 

Vysokofrekvenční píšťalka pro psy a její druhy

Pokud sháníte pouze lépe slyšitelnou alternativu svého hlasu, potřebujete reagovat na menší vzdálenosti, když si hrajete nebo při běžných procházkách, poslouží vám libovolná vysokofrekvenční píšťalka. Taková píšťalka je slyšitelná pro všechny, mívá obvykle jeden tón a slouží prostě a jednoduše k přivolání psa.

Na druhé straně existuje přímo ultrazvuková píšťalka, která se mezi běžnými vysokofrekvenčními vymezuje extrémně vysokou frekvencí. Taková píšťalka se používá ke konkrétnímu výcviku nebo k přivolání psa na velkou vzdálenost. Ultrazvuková píšťalka pro psy existuje v různých provedeních a v různém naladění, ty dražší mají i funkci změny frekvenci a více tónů.
Ultrazvuková píšťalka je pro lidské ucho naprosto tichá a slyší ji pouze pes, respektive vy a vaše blízké okolí. Pokud vy sami vysoký zvuk neslyšíte, mnoho píšťalek má možnost jednoduchého seřízení dle potřeby a reakce vašeho psa. 

Materiál pro výrobu píšťalek je také různý – obecně za uživatelsky nejpříjemnější platí plastové píšťalky z jednoho kusu. Píšťalky z více částí je někdy třeba mechanicky zajistit, aby se během výletu a vlivem častého používání nerozšroubovaly a neztratily. Kovový materiál navíc v zimě, pokud mrzne, může přimrzat ke rtům.

Na lov, pasení i proti štěkání

Zvuk píšťalky na psy funguje, a proto je běžnou součástí výcviku policejních psů, loveckých plemen nebo pasteveckých pomocníků. Píšťalku pro lovecké psy využije převážně myslivec, který poskytl psovi lovecký výcvik. Pastýřům při nahánění stáda zase pomáhá k ovládání psů ovčácká píšťalka.

Píšťalka může ale sloužit i ke zcela opačnému účelu. Ultrazvuková píšťalka na psa může působit i ve smyslu odpuzování. Píšťalka proti štěkání psů vydává psímu uchu nepříjemný zvuk na vysoké frekvenci. Pokud vás sousedův pes ruší a chcete zkusit tuto metodu, musíte prokázat trochu trpělivosti. Výsledek se opravdu může dostavit a psa lze systematickým pískáním nočnímu štěkání zcela odnaučit. Metoda je rozhodně citlivější než protištěkací obojek nebo úprava boudy, protože antištěkací přístroj ovládáte vy sami. Zvuk nicméně bude rušit všechny psy v okolí, kteří jej uslyší, uvažte proto míru jejího používání.

Jak naučit psa na píšťalku

Nejprve vyzkoušejte, zda pes na píšťalku reaguje. Pokud ji lze ladit, upravte frekvenci, aby vám oběma vyhovovala. Základní způsob, jak psa navyknout na píšťalku, je učit ho napřed hrou, podobně jako když jste ho kdysi učili povely.
Než vyrazíte do terénu, trénujte nanečisto. Písknutí zapojte do povelu „ke mně“. Na psa zavoláte jménem, zapískáte, případně přidáte povel. Pokud pes neposlechne, buďte vytrvalí a snažte se ho přesvědčit, že písknutí s povelem přímo souvisí, a poslechne-li, odměníte ho. Podobně lze trénovat i jiné povely, které budete alternovat vhodnou kombinací hvizdů. Postupně si tak pes navykne na zvuk píšťalky a nebude už třeba připojovat slovní povel. 

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru