Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Trpí váš chlupáč v horkých dnech? Chladicí podložka pro psa může být řešením
Sdílet:

Trpí váš chlupáč v horkých dnech? Chladicí podložka pro psa může být řešením

Psi
Všeobecné

V teplých dnech letního počasí sáhneme po kraťasech, tričku s krátkým rukávem nebo osvěžujícím nápoji. Jak ale pomoct vašemu psímu příteli, který nemůže sundat kožich ani v nejparnějším létě? Chladicí podložka pro psa je jednou z možností, jak mu zpříjemnit letní dny a vyhnout se někdy i životu nebezpečnému přehřátí.

Jediným přirozeným obranným mechanismem proti úpalu a úžehu pro psy je pocení na tlapkách a ochlazování se jazykem. Některá plemena jsou na tom ale hůře než jiná, typicky brachycefalická plemena s krátkým čumákem, který znesnadňuje dýchání.
Jako prevence v parných dnech kromě ranního a večerního venčení, podávání chladné vody nebo i třeba zmrazeného vývaru v podobě jakési psí zmrzliny může hezky posloužit také chladicí podložka pro psa. Ta psovi uleví i po vysoké fyzické zátěži nebo v rámci léčby některých zdravotních problémů, které chlazení vyžadují– třeba v případě ranek či naraženin na končetinách.

Na trhu můžete najít mnoho různých druhů a velikostí chladicích podložek, výběr záleží tradičně na tom, jaké velkého chlupáče vlastníte a kde budete podložku používat. Jestliže si nebudete vědět rady, možná vám poslouží názory kupujících. Do vyhledávače stačí napsat „chladicí podložka pro psa recenze", načež jich zobrazíte desítky.

Jak funguje chladicí podložka pro psa

Možná vás děsí představa, jak za sebou po domě či zahradě taháte síťový kabel a hledáte dobře umístěnou zásuvku. Na to však mysleli výrobci většiny podložek za vás a vyrobili je tak, že k jejich správnému fungování žádný zdroj energie nepotřebujete. Stejně tak ani žádnou přípravu před použitím.
Chladicího efektu je dosaženo bez předchozího ochlazení, účinek je aktivovaný přímo kontaktem s tělem zvířete. Netoxický gel uvnitř podložky, který neublíží ani štěněti, pohltí teplo z vašeho chlupáče a následně je odvede do ovzduší.
Tento šetrný a účinný proces sníží teplotu psa o 5–10 C°, ochlazování je pozvolné a nezpůsobí teplotní šok. Váš parťák si v tomto komfortu může lebedit i několik hodin. Pokud si všimnete snížení chladicího efektu, stačí, když na chvíli přesunete svého psa jinam, aby se zase obnovila chladivost podložky. 

Díky tomu, že se dají chladicí gelové podložky pro psa poskládat, je můžete přenášet kamkoliv– domů, na zahradu, do kotce, do auta, a tedy i s sebou na výlet či dovolenou.  

Psím labužníkům, kterým se chlazení zalíbilo, můžete pořídit i celý chladicí pelíšek.  Může se ale taky stát, že podložku pořídíte a váš miláček na ni ne a ne ulehnout, nebo ji dokonce v rozverné hře rozkouše. V tomto případě máte stále možnost se poohlédnout po chladicí vestě, kterou dobře využijete i přímo na procházkách a výletech.

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru