Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zánět packy u psa: zánět kůže způsobí osina i alergie
Sdílet:

Zánět packy u psa: zánět kůže způsobí osina i alergie

Psi
Nemoci

Jakožto citlivá a zároveň nejvíce namáhaná část těla vašeho pejska si psí packa zasluhuje pozornost každého páníčka. Ideálním východiskem je prevence v podobě vystříhávání srsti v meziprstí, vysoušení tlapek po venčení ve vlhku, kontrola tlapek a užívání ochranných prostředků za nepříznivého počasí. Přes veškerou péči však může každého zánět packy u psa někdy potrápit

Zánět psích pacek nebo zánět kůže na pacce psa začíná obvykle začervenáním prostoru mezi prsty na tlapce. Pro psa je onemocnění postupně svědivé až bolestivé, pročež si začíná packu intenzivně okusovat a olizovat a může si tak přivodit její další poranění. Zánět se šíří dál, slinami si navíc pes snadno infekci přenese i na další tlapky. Neustálým lízáním může dojít ke zhoršení vnitřní infekce, což zapříčiní nárůst otoku nebo boule – abscesu na pacce, popřípadě může rozlízaná rána také mokvat.
Postižené místo je horké, u psa se může projevit i teplota nebo ztráta chuti k jídlu.To vše může mít za výsledek až kulhání a odmítání aktivity. Pokud tomuto scénáři chcete předejít, neváhejte vyhledat pomoc zvěrolékaře.

Původce zánětu

Některá plemena k zánětům pacek tíhnou geneticky, u jiných se spustí prvotním podrážděním tlapky a následným vniknutím infekce v podobě bakterií nebo plísně

Podráždit packu psa dovedou nejčastěji různé ostré a drobné částečky. Úlomky skla, skelná vata, štěpinky kovu, trny nebo travní osiny, v zimě to může být sůl a v létě asfalt. Pes si packu líže a snaží se zbavit nežádoucího předmětu, který pronikl do tlapky. Ten však může být v dané chvíli už pevně zarostlý v pacce, nebo dokonce putuje packou dál a způsobuje další podráždění. Je-li původcem cizí těleso, velmi často právě třeba travní osina, bývá nezbytné je chirurgicky vyjmout, ránu ošetřit a nasadit léčbu antibiotiky.
Stejně tak závažnější záněty způsobené například ucpáním mazových žláz, bývá nutné řešit chirurgicky. 

Důvodem vzniku zánětu může být ale například i alergická reakce u psa nejen na potravu, ale také na travní postřiky nebo zvláště v zimním období i na posypové směsi.Účinnou léčbou v tomto případě nebývá nic jiného než zjištění a vyřazení nevyhovující potraviny z jídelníčku.
Zánět packy psa je proto vhodné vždy konzultovat s veterinářem, který diagnostikuje přesnou příčinu onemocnění a nastaví vhodnou léčbu. 

Co s nemocnou packou?

Jestliže se k veterináři teprve chystáte, tlapku psa ošetřujte suchým chladem (nikoliv ledem) a zabraňte dalšímu okusování – nejlépe za pomoci límce. Pevným ovázáním tlapky situaci spíše zhoršíte, protože zamezíte přístupu vzduchu k poraněnému místu. 

Léčba postižené tlapky nejčastěji spočívá v cílené léčbě, obvykle za použití lokálních či perorálních antibiotik, antimykotik nebo kortikoidů (v závislosti na původci) a v zamezení dalšího rozšíření choroby – v případě alergie právě třeba vyřazením problematických potravin. 
S léčbou mohou pomoct i přírodní přípravky, například oleje z aloe vera, tea tree nebo výluh heřmánku či řepíku. Nejlepší postup by však měl vždy posoudit odborník.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru