Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak zklidnit psa ve stresu? Pomůže trénink i antistresová lékárnička
Sdílet:

Jak zklidnit psa ve stresu? Pomůže trénink i antistresová lékárnička

Psi
Všeobecné

Někdy může přijít situace, kdy se z vašeho chlupatého hrdiny stane vystrašený uzlíček nervů. Co ho mohlo vystrašit a jak zklidnit psa ve stresu, jsou otázky, na které je dobré znát odpověď.

Proč se pes bojí

Strach u psa může být vyvolaný různými podněty, ať už je to samota, odloučení, střelba, ohňostroj, různé zvuky v domácnosti jako vysavač či mixér, návštěva veterináře, setkání s jinými psy nebo cizími lidmi, či mnoho dalšího. Stresující jsou pro psa samozřejmě také zdravotní problémy a bolest.
 

Dalším spouštěčem stresu u psa může být špatná zkušenost, ze které si odnese trauma. O tom by mohli vyprávět mnozí majitelé adoptovaných psů, s nimiž bylo v minulosti špatně zacházeno. Trauma si pes může odnést i z rvačky s jiným psem, srážky s autem nebo třeba z incidentu s koněm či jiným hospodářským zvířetem.

Kromě traumatizovaných psů pak samozřejmě existuje i určité procento štěňat, jejichž povaha je zkrátka křehčí a jsou ke stresu přirozeně náchylnější. Také s těmito bázlivci se dá pracovat – vyžaduje to však notnou dávku trpělivosti, laskavosti a pochopení. 

Jak se pozná pes ve stresu

Každý pes, stejně jako každý člověk, se se stresovou situací může vyrovnávat jinak. Nemusí se přitom jednat jen o mód „fight or flight“, tedy „bojuj, nebo uteč“, který je běžnou obrannou reakcí na výrazně stresové situace.
Frustrovaný, nervózní pes může kňučet, třást se, v případě separační úzkosti třeba trhat sedačku, demolovat nábytek i výt. Další jedinec se pak před hlasitými zvuky schovává pod postel nebo do koupelny, jiný slintá, chce být stále u vás, vyměšuje, nebo dokonce zvrací. Strach psa se projevuje mnoha způsoby a je na zodpovědnosti každého majitele, aby svého svěřence dobře poznal a byl schopen psa ve stresu upokojit

V první řadě svého parťáka za projevy stresu v žádném případě netrestejte, ale snažte se původce strachu buď odstranit, nebo psovi pomoct se se situací vyrovnat. Opakovaný nebo dlouhodobý stres narušuje jeho nervový systém a přímo působí na srdeční soustavu a celý psí organismus. 

Jak zbavit psa stresu

Vylučte zdravotní problém 
Pozorujete-li, že je s vaším kamarádem něco v nepořádku, navštivte nejprve svého veterináře, aby zjistil, zda nemá nějaký zdravotní problém, který by mohl stát za jeho zvláštním chováním.

Laskavě, ale nelitovat 
V napjaté chvíli, kterou může pro mnoho psů představovat i obyčejná bouřka nebo ohňostroj, je zcela zásadní vaše vlastní chování. Pokud pozorujete, že je pes nesvůj, přehnaně jej neuklidňujte, tím v něm strach jen prohloubíte. Snažte se zůstat klidní, zkuste chlupáče rozptýlit jinou činností, začněte si s ním hrát, dávat mu oblíbené povely. Buďte sebevědomí, musí z vás cítit klid a oporu. Pokud ale máte psa, kterého neuklidní nic jiného, než že se schová pod postel nebo do koupelny, umožněte mu to. 

Trénink
Jestliže víte, který stresový element probouzí ve vašem psovi strach, můžete odolnost vůči němu cvičit. Pokud se bojí pes hluků, vystavujte jej postupně od těch slabších po silnější. Jestliže jsou pro něj stresorem cizí lidé nebo jiná zvířata, trénujte s nimi kontakt napřed na větší vzdálenost, kterou budete postupně zkracovat. Pomoci vám mohou také tréninky na dobrém cvičáku nebo konzultace s kynologem.

Antistresová lékárnička
Nedaří-li se vám stres odbourat, dobrými pomocníky k tomu, aby se váš mazlík netrápil, mohou být také více či méně přírodní přípravky. Na trhu najdete kapky, spreje, difuzéry i obojky. Některé obsahují výtažky z bylin, další zase složky suplující feromony vylučované fenou po narození štěňat, které jsou pro psy dobře známé a navozují jim pocit klidu a bezpečí.
Pro zvládnutí nárazové a intenzivní stresové situace, například letu letadlem nebo u citlivých psů i silvestrovských oslav, je možné psovi podat po konzultaci s veterinářem přímo sedativa.

Bandáž 
Další neinvazivní možností, jak zbavit svého parťáka náhlé úzkosti, je úvaz psa proti stresu. K tomu můžete použít širší obvaz, ale v případě nouze i pruh látky ze starého trička. A jak na to? Obvaz nebo látku přiložíte na hruď psa, na zádech mezi lopatkami překřížíte do tvaru písmene X, konce vedete zpět dolů, kde je překřížíte na břiše, a nakonec znovu na záď, kde bandáž zafixujete uzlem. Ačkoliv ne na každého psa musí tato metoda zabrat, mnoho pejskařů díky ní se svými svěřenci prožívají bouřlivé noci i silvestrovské oslavy v relativním klidu.  

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru