Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Za úplňku i bílého dne. Tušíte, proč pes vyje?
Sdílet:

Za úplňku i bílého dne. Tušíte, proč pes vyje?

Psi
Všeobecné

Všichni známe českou filmovou klasiku, ve které „sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc“. Také vlčí a psí vytí bývá často spojováno s nocí a úplňkem, ale stejně dobře vyje pes i během dne, pokud k tomu má patřičný důvod. Jde koneckonců o jeden ze základních vokálních projevů používaných ke komunikaci mezi psovitými šelmami. Podle situace se ale může lišit, co znamená, když pes vyje.

Psí vytí je dědictvím po vlcích

Zlověstné vytí vlčí smečky se nese krajinou na kilometry daleko a varuje tak všechny, kdo by chtěli vniknout na její území. Nutno podotknout, že jako zlověstný vnímají tento zvuk hlavně lidé, ale pro jiné příslušníky vlčího druhu má především informativní charakter. Označuje teritorium a prozrazuje sílu a početnost smečky, která ho obývá. 

Přesná interpretace vlčího vytí, stejně jako vytí psa, není tak úplně možná, ale existuje řada věrohodných teorií, proč pes vyje. Zaměříme-li se na fenomén hromadných nočních „koncertů“, při nichž začnou společně výt psi ze širokého okolí, jde zřejmě o vyznačování vlastních mikroteritorií. Psi si tak dávají vzájemně vědět, kde jsou, a také, kdo je kdo. Dá se však jen spekulovat, jestli je takové psí vytí spíš přátelským projevem, který stmeluje místní psí „komunitu“, nebo zda má naopak nepřátelský teritoriální tón.

Nejčastějším důvodem je separační úzkost

Často se stává, že pes vyje a kňučí, když zůstane sám doma. Nejednomu majiteli už takové chování nadělalo pěkných pár vrásek, a to hlavně u psů chovaných v bytech, kde hluk ruší sousedy. Někteří psi odchod pána z domova vůbec neřeší a v klidu počkají, než se zase vrátí. Opačné případy ale rozhodně nejsou žádnou výjimkou, protože pobyt psa doma o samotě pro něj může být velice stresující.
Při pokusech s vlky vyšlo najevo, že po odvedení některého ze členů smečky začne zbytek zvířat výt, jako by ztraceného druha volali. Intenzita zvukových projevů přitom narůstala, když výzkumníci oddělili od smečky výše hierarchicky postaveného jedince. Pokud tedy vyrazíte do práce, zatímco váš pes vyje doma, je možné, že vás jen volá a je přesvědčený, že bez něj byste ani nenašli cestu zpět.

Dalším důvodem, proč pes vyje, bývá přemíra emocí. V případě strachu ze samoty (separační úzkosti) se bavíme o emocích negativních, které psi projevují nejprve kňučením, jež postupně graduje až do hlasitého štěkání a vytí. 

Zvážit byste měli i možnost, že pes vyje doma jednoduše z nudy. Nemá-li k dispozici vhodné hračky ani výhled ven z bytu, může se zabavit různými zvukovými projevy, vytrvalé vytí nevyjímaje.

Psí vytí může souviset s úplňkem i hudbou

Mnoho lidí považuje vytí psa v noci na měsíc za mýtus. Pravdou je, že samotná fáze měsíce má jen částečný vliv na to, jestli se nocí ponese psí vytí, či nikoliv. A také psi rozhodně nevyjí na vesmírná tělesa. Z pozorování však vyplývá, že při jasné noční obloze a větší intenzitě měsíčního svitu bývají psovité šelmy aktivnější. Pro vlky jsou takové podmínky ideální na lov, a psi si možná nesou v genech stejný motiv. 

Společné vytí ve smečce hraje důležitou roli při upevňování vzájemných vztahů. Nedivte se tedy, když pes vyje v reakci na zvuk houkající sanitky, hudebního nástroje nebo třeba na váš zpěv. Jedná v tu chvíli zkrátka pudově. Ať už zpíváte, nebo hrajete sebelíp, instinkt psovi jasně velí se zapojit a doprovodit vás svojí vlastní vokalizací.

 

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru