Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bouda pro psa aneb psí ubikace vhodná nejen na zahradu
Sdílet:

Bouda pro psa aneb psí ubikace vhodná nejen na zahradu

Psi
Všeobecné

S pořízením psa možná přemýšlíte o tom, že bude třeba obstarat pro vašeho miláčka nějaký ten přístřešek. Bouda pro psa mu poskytne bezpečné místo pro odpočinek i úkryt před nepřízní počasí. Využijí ji však i bytoví mazlíci. 

Vybrat boudu pro psa se zdá být lehký úkol, ale i tato mise má svá úskalí a faktory, které je třeba zvážit: zda budete chovat psa doma, či venku, zda jde o krátkosrsté plemeno, které se bude před zimou spíše ukrývat, nebo o chlupáče, jenž dá přednost chladnějším místům, zda je pro vás důležitější design, nebo praktičnost. 
Víceméně hlavním bodem výběru je však ve všech případech velikost obyvatele boudy. Jaké bude mít bouda pro psa rozměry, je však důležité také ve vztahu k vnější ubikaci, tedy kotci či bytu, pokud přemýšlíte o domácí boudičce. 
Obecně samozřejmě platí, že pro malé plemeno je zbytečné kupovat nebo vytvářet boudu velikosti hradu. To by se tam mohl psík cítit jako v obří hale, tedy nikoliv pohodlně a v bezpečí. Pro velké plemeno naopak místem určitě nešetřete – pes by se měl v boudě pohodlně otočit i rozvalit. 

Pokud chcete vypočítat konkrétní potřebné rozměry boudy, odrazit se můžete od výšky psa. Důležitá je jeho celková výška vestoje i vsedě a samozřejmě délka od nosu až k ocasu. Od těchto rozměrů si finální velikost boudy už snadno odvodíte. S tím, že by finální stavba měla být pochopitelně o něco větší než rozměry psa – na každé straně přidejte takových 15–20 centimetrů. 

Bouda pro psa do bytu

Žijete-li v bytě, ale přesto chcete svému čtyřnohému příteli dopřát útočiště v podobě boudy, možná s překvapením zjistíte, že i pro tento účel je na trhu spousta druhů a designů, které můžete ladit s interiérem i svými praktickými představami. 

Zejména pro menší chlupáče, jimž chcete dopřát pohodlí, se do bytu nabízí plyšová bouda pro psa. Vybrat můžete zateplenou, se sundavací střechou nebo extra pohodlnou s polštářkem uvnitř. Výhodami látkové boudy jsou zejména snadná manipulace, zmíněné pohodlí a nehrozí s ní ani poškrábání podlahy. Ocenit můžete také její snadnou pratelnost. Přesto je však dobré myslet na to, že bouda není omyvatelná a její každodenní praní v případě počůrávajícího se štěněte může být trochu otrava. 

Pokud sháníte boudu pro většího parťáka a máte v bytě víc prostoru, můžete pořídit i dřevěnou boudičku, kterou snadno zakomponujete do designu vašeho nábytku.
Nabídka psích ubikací do bytu je zkrátka vskutku obrovská – rozhodovat se můžete mezi pevnými boudami, plyšovými kukaněmi, stylovými lenoškami nebo kotci do bytu. Funkci boudy v bytě dobře splní i oblíbená klec pro psa

Skládací bouda pro psa

Výrobci dnes už naštěstí myslí i na ty, kteří rádi a často cestují. Jestliže mezi ně patříte a cestujete i se svým parťákem, možná vám padne do oka skládací bouda, jež může hravě posloužit právě i jako cestovní bouda pro psa. Její výhody nejspíš není třeba dlouze popisovat: lehce se skládá, přenáší a nezabere moc místa. A přitom svému spolucestovateli poskytnete soukromí a pohodlí i na cestách.

Venkovní bouda

Ptáte-li se, zda musí být bouda pro psa zateplená, odpověď zní, že je to lepší. Zejména když máte psa venku.V dnešní době se naštěstí nemusíte týden dělat s boudou v dílně, ale koupíte už hotové boudy – plastové, dřevěné i ty designové z dalších, moderních materiálů. 

Pokud si troufáte na stavbu boudy, je dobré se držet některých pravidel a doporučení. Co se materiálu týče, dá se jich použít mnoho, ale asi nejlepší je dřevo nebo OSB desky a na zateplení klasický polystyren.
Na zateplení si přitom dejte záležet – bouda by měla být zateplená ze všech stran, tak aby na psa uvnitř odnikud netáhlo. Oblíbenou vychytávkou je také připevnění hrubší látky na hlavní vchod, která psovi nebrání v průchodu, ale zmírní únik tepla. V letních měsících ji pak můžete připevnit ke střeše nebo sejmout, aby bouda naopak větrala. Aby byla izolace ještě lepší, není od věci postavit hotový příbytek na paletu nebo kolíky, zkrátka tak, aby neležela přímo na chladné zemi. Střecha je nejlepší rovná a pevná – někteří hlídači si na ni totiž rádi vylezou.
Poté, co máte postaveno, zbývá jen boudu „zařídit“. V zimních měsících se vyplatí ji vystlat senem nebo slámou. Často je měňte, aby byl pes v suchu, a hlavně se mu v podestýlce nezabydlovali psí paraziti. Dá se použít také koberec, který se ale brzy zašpiní a drží se v něm jak zmíněná vlhkost, tak nevítaní spolubydlící. Je tedy třeba na to myslet a čas od času jej pořádně vyprat. Zejména pro krátkosrstá plemena lze jako podklad použít i vyhřívací podložku.
Velkou výhodou pro udržování čistoty v boudě je mít jednu stranu odnímatelnou nebo aspoň výklopnou. Díky tomu se jednoduše dostanete dovnitř, odkud můžete celý prostor pohodlně vyčistit. Odklápěcí části využijete také jako větrací otvory v letních měsících.

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru