Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Adopce psa změní život vám i opuštěnému chlupáči. Jak na ni?
Sdílet:

Adopce psa změní život vám i opuštěnému chlupáči. Jak na ni?

Psi
Všeobecné

Jednou z možností, jak si pořídit nového čtyřnohého člena domácnosti, je adopce psa. Přestože vám zpočátku celý proces osvojení cizího pejska může připadat poněkud složitý, jde o velmi jednoduchou věc. Pokud jste se už rozhodli pomoci nějakému psu v nouzi, adopce je skvělé řešení.

Adopce psa z útulku

O tom, že adopce psa z útulku má smysl a nejedná se pouze o nějaký módní výstřelek, není pochyb. Psi umístění v útulku si za svůj život častokrát neprošli ničím hezkým. Do útulku jsou nejčastěji odkládáni psi, jejichž majitelům se nějakým způsobem znelíbili, jsou staří nebo nemocní či jde o zaběhlá zvířata.

Nabídka psů v nouzi je široká. Vybrat si můžete nejen psa z útulku v České republice, stejně tak můžete zavítat k našim sousedům a přiklonit se k adopci psa ze Slovenska. Všichni z nich mají jedno společné – zaslouží si vaši lásku.

Pokud máte psa k adopci z nabídky útulku již vyhlédnutého, kontaktujte zařízení, ve kterém se nachází. Tam vám jistě o pejskovi poskytnou podrobnější informace – o jeho povaze, zdravotním stavu, zda se vůbec jedná o psa k dětem či jiným psům, nebo by to měl být raději jedináček.

Pravidla adopce

Ať se jedná o velkého, nebo malého psa k adopci, každé osvojení má svoje pravidla. Ty si určuje vždy konkrétní útulek.

Mezi nejběžnější základní podmínky adopce psa v České republicepatří následující:

  • plnoletost
  • občanství ČR nebo SK
  • zaplacení adopčního poplatku za psa
  • souhlas s kastrací psa/feny v budoucnosti (většinou jako součást adopční smlouvy)

Při přebírání adoptovaného psa z útulku je nutné mít s sebou vhodný obojekvodítko pro psa.  Dle způsobu cesty, který dále zvolíte (MHD, auto) je vhodné mít také náhubek nebo přepravku pro psa.

Nejeden útulek vyžaduje navíc osobní návštěvu před vlastní adopcí psa. Je to proto, aby se nový majitel se psem alespoň trochu seznámil. I při takovéto krátké návštěvě totiž člověk, který má o adopci zájem, zjistí, že pes na prezentované fotce třeba ve skutečnosti neodpovídá jeho představám, a rozhodne se své rozhodnutí ještě zvážit. Což je vždy lepší než pes, který putuje z útulku domů, z domu zase do útulku a tak stále dokola.

Adopční poplatek

Každý útulek vynaložil na dosavadní péči o psa často nemalé finance. Přestože je vysoce pravděpodobné, že celou tuto částku od nových majitelů zpět nezíská, útulku pomůže i malá finanční pomoc. Při adopci psa je proto nutné zaplatit takzvaný adopční poplatek. Tento poplatek slouží také jako preventivní opatření, aby si pejska z útulku nemohl adoptovat kdekdo. I tato malá částka mnohdy zajistí to, že si zvíře adoptuje pouze člověk, který o ně opravdu stojí a je schopen se o ně postarat.

Částka, kterou je nutné za psa zaplatit, se liší podle jednotlivých útulků a zařízení. Jinou částku bude třeba zaplatit za adopci psa brněnskému útulku, jinou v ostravském. Běžně se jedná o sumu v řádu stovek až tisíců korun. Nejčastěji se ale adopční poplatek za psa pohybuje od 500 Kč do 4000 Kč.

Nemůžete mít psa doma? Nevadí!

V případě, kdy z nějakého důvodu (alergie, nedostatek prostoru) nemůžete mít doma vlastního psa, ale chtěli byste jednomu opuštěnému chlupáči přece jen pomoct, je možné využít adopce psa na dálku. Tento způsob adopce nabízí dnes již množství útulků právě z důvodů různých překážek případných majitelů k vlastní adopci. Jde o finanční podporu konkrétního psa nebo celého útulku. Z tohoto příspěvku je zvířeti hrazena veterinární péče, krmivo, hračky. Pokud tuto možnost útulek nabízí, bývá možné vybraného pejska také pravidelně venčit.

Autor textu: Monika Kučerová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru