Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Konečně se dočkali šampionátu: Mistrovství republiky obranářů ČR SKS TART 2022
Sdílet:

Konečně se dočkali šampionátu: Mistrovství republiky obranářů ČR SKS TART 2022

Psi
Výcvik

Dvouletá pauza způsobená koronavirovou pandemií neprospěla snad žádnému sportu ani dalším společenským aktivitám. Na tom se shodli účastníci letošního Mistrovství republiky Tartu psů se služebním výcvikem.

Na soutěžích a šampionátech Tartu se schází vyznavači služebního výcviku psů, a jak se letos ukázalo, výkonnostní převahu měli tentokrát psi příslušníků ozbrojených sborů. Profesionální psovodi na rozdíl od ostatních kynologů musí své čtyřnožce připravovat kontinuálně, neboť celníci, policejní sbor, vězeňská služba, městská policie a armáda musí mít psy neustále připravené nejen k běžným pravidelným službám, ale i pro mimořádné případy. A jelikož na cvičištích byl výcvik téměř po dva roky omezený, sportovní kynologové to měli tentokrát obtížné. V minulosti se obvykle neprofesionální kynologové umisťovali se svými svěřenci mezi nejlepšími a nezřídka i vítězili, tentokrát nejlepší amatérský psovod skončil na šestém místě.

Rozdílná noční překvapení

Šampionát obranářů pro rok 2022 se konal v Srbské Kamenici od 6. do 8. května za účasti šestnácti soutěžících, kteří splnili stanovený výkonnostní limit předchozím složení zkoušky. K překvapení soutěžících, rozhodčích i organizátorů žádný z účastníků nezískal v pátek jediný bod za noční avizaci, tedy označení místa, kde se poblíž osy postupu (se psem na krátkém vodítku) ukrývá figurant. Nic takového se v minulosti nestalo, a tak se nabízela celá řada otázek a vysvětlení. 

Většina kynologů se domnívala, že pach figuranta ukrytého za skálou u horského potoka odvála cirkulace vzduchu na opačnou stranu od osy postupu, a tak měli psi jen minimální šanci zabodovat. Je pravda, že při klasickém revírování (průzkumu terénu na volno) by se nic podobného nestalo. 

Na opačný pól překvapivých výkonů se dalo zařadit noční zadržení. Na rozdíl od minulých let psi předvedli spolehlivé výkony, neboť žádný ze čtyřnožců neztratil ve tmě orientaci a výkon zakončil zadržením. Orientovat se za tmy po dvouvteřinovém osvětlení figuranta, který se následně dá na útěk, není pro psy nic snadného. A to přesto, že jde o potomky šelem lovících za šerosvitu, a tudíž majících předpoklady tuto schopnost využívat i jako domestikovaná zvířata pracující ve prospěch člověka.

Snad pro zajímavost lze dodat, že riziko ztráty orientace nespočívá ani tak ve ztrátě bodů jako v ohrožení rozhodčího, když si ho pes vyhodnotí jako pachatele, kterého je třeba zadržet. I to se přes různá bezpečnostní opatření nejednou stalo.

Ženy zabodovaly

Příjemným překvapením byly výkony žen. A to jak soutěžících, tak i premiérové vystoupení rozhodčí Nelly Kováříkové, která posuzovala poslušnost a průzkum objektu. Stručné a jasné ohodnocení výkonu spolu s krátkým komentářem sloužícím k objasnění přídělu bodů a také pro poučení méně zkušených psovodů i diváků. 

Soutěžících žen sice bylo oproti minulým rokům méně, zato se každý jimi vedený pes zapsal hezkými výkony do paměti účastníků. Zatímco dvě profesionální psovodky obsadily zlatou a stříbrnou příčku, Anna Janebová z armádní posádky ve Kbelích předvedla malinoise, kterého si budou účastníci pamatovat i poněkud jinak. Především kvůli dvěma skvělým výkonům při zadržení, ale na druhou stranu se mu nechtělo paničku příliš poslouchat. Když však trvala na svém a po třetí mu ukázala, kam má v poslušnosti vyběhnout na povel „volno“, chytil ji za rukáv a dvojice odešla z poslušnosti s nulou. Asi je vhodné dodat, že soutěžící vojákyni může být útěchou, že při střežení rozlehlého areálu vojenského letiště se v doprovodu skvělého obranáře může cítit bezpečná. 

Stejně bezpečně se může cítit vítězka šampionátu Pavla Lachmanová, drobná hezká žena, jejíž povolání by málokdo uhádl. Slouží totiž jako psovodka u vězeňské služby. Její fenka malinoise naštěstí pro odsouzené delikventy nikdy nemusela ve službě využít své obranářské schopnosti. „Ano, je mně ve službě oporou, ale zásadně sloužíme se psy v náhubku a asistujeme či zasahujeme při konfliktech či rvačkách mezi odsouzenými. Oni znají nebo tuší schopnosti našich psů a nechtějí se s nimi dostat do kontaktu. Také vědí, že pokud by došlo k napadení zaměstnance věznice, byl by použit pes bez náhubku. A nepamatuji, že by u nás k takové situaci došlo,“ zmínila Pavla. Jako odstrašující prostředek slouží rovněž malinois druhé Petře Adamcové, která často vykonává noční pochůzkovou službu v nepříliš přívětivých a bezpečných lokalitách v Ústí nad Labem.             

Převaha malinoisů

Když už byli zmíněni tři malinoisové v rukách žen, zbývá dodat, že toto plemeno mělo tentokrát na šampionátu dvoutřetinovou převahu, přičemž obsadili první čtyři příčky a až na pátém místě se umístil s mladým německým ovčákem několikanásobný vítěz tartových šampionátů, policista Petr Zifčák. Ten byl se svým psem také nejlepší v poslušnosti, přičemž jen o dva body za ním zaostal s temperamentním belgičákem pražský policista Lukáš Graman (celkově bronzový).

Zvláštní uznání

Ačkoliv se o držitelích bramborových medailí – tedy čtvrtého místa – nikdy moc nemluví, tentokrát to stojí za to. Pavel Hartman z pražské vězeňské služby si totiž zaslouží zvláštní ocenění za to, že závod vůbec dokončil. Při tréninku, dva dny před šampionátem, si ve vyjeté koleji na poli natrhnul lýtkový sval.  

Jenomže při nešťastném došlápnutí v druhém dni soutěže si zranění natolik zhoršil, že mohl poskakovat pouze po jedné noze. Když přijela záchranka pro figuranta s otřesem mozku, kolegové a posádka sanitky ho donutili, aby s nimi odjel do ústecké nemocnice na vyšetření. Vrátil se ještě před začátkem nočního zadržení s berlemi a fixovaným lýtkem a byl rozhodnutý, že cvik nevynechá. Psa mu vypustila kolegyně z liberecké vězeňské služby a on se z úkrytu nedaleko zadržení dobelhal po zákroku k psovi. A protože jeho pes pustil na první povel, z hlediska soutěže bylo vše v pořádku. Pes to však viděl jinak, byl poněkud nesvůj, neboť nepochopil, co to ten páníček vyvádí, že má u nohy nějakou dvojitou bílou hůl či co. 

Když psovod projevil takové nasazení i přes bolestivé zranění, rozhodčí mu umožnili absolvovat také druhý den závěrečné zadržení s protiútokem (kontrolní výkon) na 150 metrů. A to tak, že psa ze startovní mety vypustil a pak usedl do automobilu pořadatele, který ho dovezl do místa zákroku. Podle bodů 92 za zákrok a 5 za pouštění (z celkových 100 bodů) je zřejmé, že i tentokrát to byl skvělý výkon nejen psa, ale i páníčka skákajícího po jedné noze.                     

Střídání v čele svazu

19. ročník Mistrovství republiky obranářů se uskutečnil pod novým vedením Speciálního kynologického svazu TART. Dosavadní prezident spolku a spoluzakladatel Tartu Jan Dubový, mistr sportu, se vzdal funkce. Za jeho nástupce byl zvolený Jiří Dupal z Písku. Oba poskytli iFauně krátký rozhovor o smyslu této organizace, který přineseme někdy příště. Zmíní se také o některých změnách v soutěžních pravidlech, aby měli vyrovnané šance uspět neprofesionální psovodi stejně jako příslušníci ozbrojených sborů. 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru