Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psí jazyk: jaké chutě rozeznává a co vše z něj odhalíte?
Sdílet:

Psí jazyk: jaké chutě rozeznává a co vše z něj odhalíte?

Psi
Všeobecné

Vášnivému psímu polibku v podobě olíznutí obličeje se tu a tam nevyhne žádný milovník psů. Psí jazyk toho ale zvládne mnohem víc než jen uslintané projevy náklonnosti. Rozeznává chutě, zajišťuje termoregulaci, vyjadřuje emoce, a dokonce může prozradit i zdravotní stav psa.

Léčivé psí sliny a jak moc je psí tlama čistá

Dlouho se vedly debaty o tom, jestli je psí tlama čistší než lidská ústa, nebo naopak. Nedá se odpovědět úplně jednoznačně, neboť bakteriální osídlení je v obou případech velmi početné. U psů se však na jazyku vyskytují odlišné kmeny bakterií a při pokousání se často dostanou se slinami hluboko do rány, takže riziko infekce je nezanedbatelné. Z tohoto důvodu byste neměli psa nechat si olizovat ani malá poranění, která se tím navíc mechanicky dráždí a může zbytečně dojít k jejich zvětšení i zanícení.

Ještě větší opatrnost je namístě, když chce pes olízat otevřenou ránu člověku. Takový nekonvenční způsob léčby nemůžeme doporučit. I když psí sliny obsahují hned několik baktericidních enzymů a hojivých látek, stále mohou být zdrojem velmi nepříjemné infekce.

Psí jazyk rozeznává chutě a nabírá vodu po soustech

Přemýšlíte, co má pes na jazyku, pomineme-li vrstvu slin a bakterií? Povrch psího jazyka pokrývají chuťové pohárky, stejně jako u lidí. Je jich ale o poznání méně. Zatímco člověk rozeznává sladké, slané, hořké, kyselé a chuť „umami“ s pomocí více než 7 000 chuťových buněk, pes má těchto receptorů jen kolem 1 700. Psům také téměř chybí schopnost rozeznávat slanou chuť, zato umí zjistit složení potravy, a to velmi přesně – díky vysoce vyvinutému čichu.

I když si váš pes jídlo nemůže vychutnat tak dobře jako vy, určitě ho bude chtít spláchnout douškem vody. Psi nedokážou vodu srkat, takže se při pití spoléhají na svůj šikovný jazyk. Stočí ho do tvaru naběračky obrácené směrem k bradě, ponoří jazyk do vody a rychlým škubnutím vyhodí do vzduchu hlt tekutiny, po kterém chňapnou tlamou. Jak pije pes, se dá nejlépe pozorovat na zpomaleném videozáznamu.

Jazyk psa prozradí emoce i zdravotní problémy

Co na srdci, to na jazyku? U psů to svým způsobem rozhodně platí, neboť jazyk je jedním z důležitých komunikačních prostředků. Olizování tlamy druhého psa se považuje za výraz podřízenosti, zívání či jednoduché olíznutí patří k takzvaným konejšivým signálům pro zmírnění vzájemného napětí. Psí jazyk se ale může objevit i mezi vyceněnými zuby při projevech rozladěnosti. V každém případě je nedílnou součástí vzájemné komunikace mezi psy navzájem i s jejich lidskými přáteli. 

Vyplazený jazyk spolu se zrychleným dýcháním může být projevem psychického stresu, ale častěji jde jen o důsledek fyzické námahy a vysoké teploty. Bohatě prokrvený jazyk totiž odvádí z těla přebytečné teplo.
Zatímco my lidé se totiž potíme prakticky na celém povrchu těla, psi mají potní žlázy pouze na tlapkách. To na ochlazování těla pokrytého srstí rozhodně nestačí. Pokud psovi neumožníte otevřít široce tlamu a jazyk nechat viset ven, riskujete zejména za horkých dnů přehřátí psa a jeho následný kolaps.
Nebezpečné jsou v tomto směru hlavně příliš těsné náhubky (například látkové fixační náhubky se proto na běžné nošení vůbec nehodí a mohou být naopak doslova nebezpečné).

Jestliže se vám zdá, že se pes podezřele snadno zadýchává, zkontrolujte pohledem barvu jeho jazyka. Fialový jazyk u psa totiž může posloužit jako indikátor zdravotních problémů. Prozrazuje nedostatečnou funkci srdce nebo dýchací soustavy. Změna zbarvení jazyka, takzvaná cyanóza, je rozhodně důvodem k návštěvě veterináře, pokud ji u psa pozorujete častěji.

Existují ale i plemena, kde je fialový až modrý jazyk u psa žádoucí. Tmavá pigmentace jazyka je typická pro čínské rasy čau-čaušarpej.

 

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru