Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sušené maso pro psy jako oblíbený pamlsek i cestovní krmivo
Sdílet:

Sušené maso pro psy jako oblíbený pamlsek i cestovní krmivo

Psi
Krmení

Chcete vašemu mazlíčkovi přilepšit, nebo jste se rozhodli pro změnu v jídelníčku? Sušené maso pro psy může být zajímavou alternativou. Připravit si je navíc můžete i doma.

Asi každý, kdo vybíral v obchodě pro svého psa nějakou jedlou odměnu, narazil mezi všemožnými sušenkami, krekry, granulemi a bonbony i na balené kusy masa. Jiné pamlsky pro psy sušené maso může klidně nahradit, ba často svým složením i předčit. 

Rozhoduje kvalita

Jako u všeho, i zde rozhoduje hlavně kvalita. Některé produkty se setkávají se špatnou odezvou a často je tomu tak právem. Barvami hýřící pytlík sušeného kuřecího masa pro psy sice vypadá hezky z přední strany, zadní strana – ta s uvedeným složením – už je ale podezřelá.

Nejasný původ masa, jeho nezjistitelná kvalita, nevhodné doplňkové, například karcinogenní přísady, přemíra soli, měkká zvlhčená masa s přebytkem glycerinu, to všechno pejskaře motivuje pořídit pro psa nakonec jiný pamlsek.

Pokud je však produktu kvalitní, může sušené maso posloužit vašemu psovi jako velice výživná pochoutka a krátkodobě i jako náhrada stravy. Čím méně je takové maso upravené, tím lépe. Ideální je výrobek s prakticky stoprocentním obsahem masa, ve kterém ostatní přísady tvoří skutečně jen stopové prvky. Kupujte tedy kvalitní produkty, u nichž víte, odkud pocházejí, a ptejte se na případné karcinogeny.

Pamlsek i náhrada krmení

Sušené maso je k sehnání nejen jako pamlsek, ale i jako skutečné hlavní krmivo. Takové maso se zalije vodou a podává se místo masa čerstvého. Je samozřejmě mnohem koncentrovanější, a je proto nutné dodržovat předepsané dávkování, aby se předešlo žaludečním problémům u psa. I přechod z normálního masa na sušené je třeba zvážit, počínat si při něm pomalu a rozdělit jej do fází.
Důvody pro krmení sušeným masem mohou být různé. Často se k němu uchylují zejména příznivci metody BARF třeba na několikadenních výletech, na kterých by se syrové maso uchovávalo jen těžko. Je každopádně dobré na něj psa ještě před výpravou nechat pomalu přivyknout.

Stejně jako maso samotné, ani sušené maso není plnohodnotnou stravou, a pokud jím hodláte krmit delší dobu, i zde musíte pamatovat na další složky jako kosti či vnitřnosti. 

Sušíme sami - se sušičkou i bez

Sušené maso pro psa nemusí být jen kupované. Nadšenec a ctitel zdravé stravy si ho může pořídit od domácího výrobce nebo se do výroby rovnou sám pustit. Na výrobu sušeného masa pro psy recept není potřeba. Stačí maso, sušička a trpělivost. Čím tučnější maso na výrobu použijete, tím obtížněji se bude sušit. Ideální je libové kvalitní maso bez kosti, ale zkusit můžete i ledvinky nebo játra.
Maso začínáte porcovat ne zcela rozmrazené, aby se dobře krájelo. Nakrájejte je na tenké (asi půl centimetru tlusté) kousky nebo plátky a nechejte sušit v sušičce přibližně deset hodin. Ideální je ho občas prohrábnout nebo přemístit horní plata dospod a podobně.
Nemáte-li sušičku, lze použít i horkovzdušnou troubu zapnutou na nízký stupeň. Při teplém počasí a vhodných podmínkách lze sušit i maso zavěšené na vzduchu. Při jakémkoliv sušení masa se každopádně připravte na zápach, který může obtěžovat. 
Maso pak skladujte v uzavíratelné nádobě nebo obalu, pro delší dobu i v mrazáku. Trvanlivost takového domácího sušeného masa samozřejmě nebude v rámci let, ale vydrží podstatně déle než obyčejné maso, na cestách bude lepší alternativou než granule a pamlskem s kuřecím, hovězím nebo sušeným kachním masem pro psy na přírodní bázi uděláte svému parťákovi vždy zdravou radost. Kousáním takového pamlsku si navíc protáhne čelist a poděkují vám zajisté i psí zuby, které žvýkání pomůže čistit.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru