Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdy už značí zápach psa hygienický nebo zdravotní problém?
Sdílet:

Kdy už značí zápach psa hygienický nebo zdravotní problém?

Psi
Všeobecné

Nikoho, kdo se psem či jiným zvířetem kdy soužil, jistě nepřekvapí, že každý mazlík má svůj přirozený pach. Někteří lidé jsou na něj citlivější, někteří méně a jeho intenzitu ovlivňuje mnoho faktorů. Pokud však začne být zápach psa výraznější než obvykle, může poukazovat i na zdravotní problémy. Proto je důležité najít zdroj zápachu a pustit se do nápravy.

Zápach srsti psa

Pohladili jste psa a na ruce či oblečení vám zůstal nepříjemný pach? Možná se vyválel v něčem, co dvakrát nevoní, nebo je prostě špinavý. Srst vašeho kamaráda může být přirozeně víc cítit, i pokud zmokne nebo se třeba vykoupe v rybníce – v psí srsti se totiž začne tvořit více mazu, který prostě páchne.

Co mnoho majitelů netuší, je fakt, že pes smrdí i z důvodu konzumace něčeho špatného, například odpadků. Toxiny se totiž kromě exkrementů vylučují také kůží, což vede právě k zápachu srsti. 

Svou roli má samozřejmě i péče o srst psa. Pravidelné kartáčování, pouze přiměřené koupání za použití kvalitních šamponů a podávání kvalitního krmiva jsou to první, na co by se měl pejskař zaměřit, nechce-li, aby mu páchl pes a ze psa i celý byt. 

Jestliže jste však chlupáče vykoupali, pečlivě vysušili a přijde vám, že stále smrdí, důvod může být jiný. Například cítíte-li ze svého psa „myšinu“, připadá v úvahu kvasinková nebo bakteriální infekce kůže. Zejména u chlupatých jedinců se může také jednat o prasklý absces na kůži, kterého jste si nevšimli, hotspot, nebo i závažnější vnitřní problém. V tomto případě je dobré stav konzultovat s veterinářem.

Zápach z tlamy psa

Další nepříjemnost, se kterou se setká moho pejskařů, je úmorný zápach z úst psa. Nejčastěji je v tomto případě na vině zanedbaná zubní hygiena. Na nečištěných zubech zanesených zubní kamenem se totiž množí bakterie. Ty stojí za následným zápachem, ale i zánětem dásní, který na neřešený zubní kámen často navazuje. 

V případě zápachu z úst je dobré zbystřit už v jeho prvopočátcích. Nejedná se totiž o pouhý kosmetický problém – bakterie z psí tlamy se snadno přemnoží a dostanou slinami dál do těla, kde dokážou zapříčinit záněty vnitřních orgánů, například srdce nebo ledvin. Je proto nezbytné, abyste v rámci péče nezapomínali na zuby psa. Prostředků na ústní hygienu existuje nespočet, od zubních kartáčků, gelů, tyčinek, zubních vod až po kousací dřívka. Smrad z tlamy psa  ale  může znamenat i další skryté problémy, například onemocnění ledvin, jater,  žaludku nebo zánět mandlí.
Pokud se tedy o zuby svého psa staráte, a přesto jeho dech není zrovna svěží, opět je namístě kontaktovat zvěrolékaře.

Možná vás překvapí zápach z tlamy u mladého psa. U štěněte se většinou nemusíte ničeho bát – zápach totiž bývá zapříčiněn přezubováním, konkrétně s ním spojeným krvácením. 

Vždy je však vhodné psovi tlamu prohlédnout. Spoustu neplechy totiž napáchá i zapíchnuté cizí těleso v tlamě, například dřívko nebo kost, kterých si nemusíte vždy hned všimnout. Nejlepší je však v tomto případě prevence, tedy psovi nepodávat tepelně upravené, tříštící se kosti a ke hře použít raději psí hračky než ostrý klacek.

Zápach z uší psa

Přišli jste na to, že ten nepříjemný závan, který cítíte, nepochází z tlamy, ale z uší? Příčiny mohou být různé, většinou ale poukazují na zdravotní problém, a to ať už jde o ušní svrab, nebo zánět uší, který může mít mnoho příčin – od kvasinkové infekce po zapíchnutou osinu. Mimo tento zápach si často všimnete, že pes třepe hlavou, tře si tlapkami uši a je neklidný. Když se podíváte do uší, uvidíte větší množství mazu a občas i nateklý ušní boltec.

Předcházet nepříjemným problémům s ušima se dá pravidelnou kontrolou uší. Kontrolujte vnější zvukovod, a jakmile spatříte nějakou špínu, vyčistěte ucho čtvercem buničiny pokapaným přípravkem k čištění uší nebo speciálním vlhčeným ubrouskem určeným právě k péči o psí uši. Nikdy nepoužívejte vatovou tyčinku a nezajíždějte dovnitř ucha, způsobili byste podráždění a následný zánět. Po koupání uši dobře vysušte. Pokud však u svého psa už pozorujete příznaky ušního onemocnění, opět vás nemine návštěva veterináře.

Ucpané anální žlázky

Další příčinou psího zápachu mohou být kromě výše uvedeného taky ucpané anální kanálky. V tomto případě může pes tahat zadek po zemi – takzvaně „sáňkovat“ – a všimnout si můžete i celkové svědivosti a drbání se. V tomto případě určitě neváhejte a veterináře navštivte rovnou– zatímco lehce ucpané anální žlázky zvěrolékař manuálně vyprázdní během pár vteřin, dlouhodobě zanedbané anální váčky snadno přerostou v bolestivý absces, který se nedá řešit jinak než chirurgicky a celá jeho léčba je pro psa velmi nepříjemná. 

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru