Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vybíráte pelech pro psa? Možnosti jsou nepřeberné - od zdravotních po cestovní
Sdílet:

Vybíráte pelech pro psa? Možnosti jsou nepřeberné - od zdravotních po cestovní

Psi
Všeobecné

Většina z nás má po příchodu domů hned několik možností, kam se rozvalit – gauč, pohodlný ušák, nebo rovnou postel? Vašemu chlupatému parťákovi, zejména nemá-li přístup na válendy dvounožců, má takové pohodlí skýtat pelech pro psa. Ten je místem, kde se pes cítí bezpečně a útulně, může tam odpočívat i se schovat před světem, když to potřebuje. Na trhu však existuje velké množství pelíšků pro psa, který tedy vybrat?

Jak velký a z čeho?

V první řadě přemýšlejte, jak velký pelech pro psa potřebujete. Zohledňujte velikost psa i jeho návyky – pelech by měl psovi dovolit se pohodlně rozvalit a nijak jej netísnit. 

V případě, že jste si jisti velikostí psího pelechu, vrhněte se na výběr materiálu. Ten musí vyhovovat jak vašemu psovi, tak vám, kteří se budete starat o jeho čistotu. Co se týče hygieny, je nejlepší možností pratelný pelech pro psa. Takový pelech samozřejmě nemusí vyhovovat vašim estetickým požadavkům. Lety ověřeným a stále oblíbeným modelem jsou proutěné pelechy pro psa, které zapadnou do spousty interiérů.

Máte-li psa na dvorku či zahrádce, nejste nároční na design a očekáváte spíše praktičnost, nic nezkazíte plastovým pelechem pro psa, do kterého jen vložíte pohodlnou pratelnou vložku.

 

Jaký pelíšek pro psa se zdravotními komplikacemi?

V neposlední řadě při výběru berte v potaz i zdravotní stav vašeho psa. K dostání jsou různé vyvýšené pelechy pro psa, které vašemu psímu parťákovi při zdravotních komplikacích usnadní vstávat nebo uléhat.

Tyto psí pelechy vypadají trochu jako zdravotní lehátka, jsou k dostání v různých rozměrech a mají velkou oblibu u psů s horšími klouby a problémy se vstáváním z obyčejných pelíšků. Ocení je však také zdraví psi, kteří rádi odpočívají na vyvýšených místech.

Ať už máte doma staršího, hůře se pohybujícího psa, nebo zkrátka chcete svému mazlíkovi přilepšit, dobrou volbou může být ortopedický pelech pro psa. Jeho hlavní výhodou bývá matrace z paměťové pěny, která ulevuje psím kloubům. V pelíšku pro psa s paměťovou pěnou si tak váš parťák zdřímne skoro jako na obláčku.

Kam s ním?

Dalším faktorem pro výběr vhodného pelechu je jeho umístění. Dle konkrétního místa v bytě, popřípadě venku, kde hodláte pelíšek mít, vybírejte i jeho typ. 

Máte místo, které je v průvanu nebo zkrátka na chladnějším místě? Sáhněte spíše po uzavřených pelíšcích ve tvaru kukaní, iglú, domečků nebo psích pelechů s vyvýšenými okraji, a pokud máte prostor, nic nezkazíte ale ani boudou pro psa. Ve vytápěných místnostech se můžete spokojit i s pelechy oválných tvarů, matracemi či polštáři.

Bezpečí při cestování

V případě, že s vámi váš chlupáč také hodně cestuje, je namístě pořídit také cestovní pelech pro psa. Můžete vybírat z velkého množství pelíšků pro psy do auta, které mu zajistí i během cest optimální pohodlí. Jak už ale nejspíš víte, při cestování se psem autem není pohodlí to jediné, co je třeba mít na mysli. 

Pelech pro psa do auta totiž sám o sobě nemůže vyřešit bezpečnost vašeho čtyřnohého spolujezdce. Přestože i pelíšek by měl mít k dispozici uchycení v dopravním prostředku, důležité je především „upevnit“ v autě samotného psa – v případě pelíšku nejlépe kvalitním postrojem s crash testem a pásem.

Jak jste se sami přesvědčili, psích pelíšků jsou na trhu mraky a je především na vašich preferencích, jaký materiál, typ nebo provedení zvolíte. Na prvním místě by však vždy mělo být pohodlí a bezpečnost psa.

Autor textu: Jiřina Pavelková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru