Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psí kašel: pouhý psincák, nebo vážné onemocnění?
Sdílet:

Psí kašel: pouhý psincák, nebo vážné onemocnění?

Psi
Nemoci

Zaskočená slina nebo chlup, z toho se nestřílí. Ve spoustě případů však psí kašel signalizuje nějaký problém, a proto není radno jej podceňovat. Jaké jsou důvody toho, že pes kašle, a jak čtyřnohému příteli pomoc?

Stejně jako lidem, také psům občas zkrátka zaskočí, načež se bytem ozve dunivý kašel. Pokud se však podobná situace neobvykle opakuje nebo rovnou pes kašle a dáví se, zpozorněte. Zkontrolujte nejdříve dutinu ústní a hrtan, zda nedošlo k vdechnutí cizího tělesa. 

V případě, že najdete uvízlý předmět v krku, pokuste se jej šetrně, ale co nejrychleji odstranit. Pokud se vám to nepodaří, okamžitě dopravte pejska k veterináři. Na vlastní pěst se však rozhodně nesnažte předmět, který by byl v krku zapíchlý (například kus klacku či kosti), vyjmout. S podobným zraněním vždy bez průtahu jeďte na veterinu

Příčiny

Když pes kašle, nemusí se zdaleka jednat pouze o výše zmíněné důvody. Příčin existuje spousta, určení správné diagnózy a následné léčby je vždy na zvěrolékaři. Obecně se však dají rozdělit do tří skupin dle jejich původu: infekční, neinfekční a z jiných příčin.  

Infekční původ

  • Psincový kašel (infekční laryngotracheitida) - Jedná se o infekční onemocnění přenášené mezi zvířaty především v oblastech s vyšší koncentrací psů (výstavy, větší chovy, útulky, cvičáky, psí parky…). Mezi základní projevy takzvaného „psincáku“ patří suchý a dávivý kašel, někdy v kombinaci s výtokem z nosu, horečkou, slabostí a nechutenstvím. Záchvat kašle může být vyvolán tahem obojku, při krmení či větší námaze. Průběh bývá většinou relativně lehký, ale vždy je nutná léčba formou klidového režimu a třeba i bylinného sirupu, u těžších forem může být nutné sáhnout po antibiotikách. Nechcete-li se vyhýbat místům s velkou koncentrací psů a svého mazlíka izolovat, je možné zvolit prevenci formou očkování proti psincovému kašli. Pokud jej zvažujete, mějte však na mysli, že původců psincového kašle existuje mnoho a očkování nechrání proti všem a není tedy zdaleka stoprocentní
  • Zápal plic (pneumonie) - Projevuje se ztíženým dýcháním, horečkou a výtokem z nosu. Jedná se o stav ohrožující život zvířete, nutná je proto často hospitalizace s infuzním podáváním antibiotik. Velmi účinná bývá i kyslíková terapie
  • Parazitární infekce Často opomíjená diagnóza při výskytu kašle u našich čtyřnohých přátel je parazitóza – tedy psími parazity vyvolané onemocnění. Konkrétně se může jednat o migraci škrkavek u štěňat nebo i přímou nákazu tzv. plicnivkami, kterými se pes může nakazit zcela náhodně, například venku při hře s míčkem. Dalším možným parazitárním onemocněním projevujícím se kašlem je srdeční červivost (dirofilarióza), kterou si ale většinou psi přivážejí ze zahraničí, zejména ze zemí jižní Evropy. Při parazitárním onemocnění se objevuje dávivý kašel často se zvracením, někdy i za přítomnosti červů ve stolici. Diagnóza se provádí larvoskopií ze stolice či mnohem přesnější bronchoskopií

Neinfekční původ

  • Chronická bronchitida - Postihuje většinou starší psy a jedná se o zánětlivé onemocnění spojené s produkcí velkého množství hlenu. Příčina vzniku není dost dobře známá, ale může souviset s kouřením v domácnosti, dlouhodobým pobytem v prašném prostředí, nízkou imunitou zvířete. Kašel u tohoto onemocnění je hluboký a drsný, hlen často psi polykají, takže ho nemusíte ani vysledovat. Určitou identifikací je, že po skončení záchvatu kašle pes chrchlá, dáví a následně úporně polyká. Léčba se provádí zejména pomocí kortikoidů.
  • Kolaps trachey - Onemocnění, jehož příčina není dosud zcela známa, postihuje průdušnici - trubici s původně poměrně pravidelným kulatým průřezem. Chrupavčité prstence, ze kterých je složená, se s postupem onemocnění “hroutí”. Kašel, který onemocnění přirozeně provází je chronický, suchý a výrazný. Některá plemena jsou na kolaps trachey náchylnější, a to zejména ta malá - například čivava, jorkšírský teriér, toy pudl a další. 
  • Astma - Stejně jako lidé, tak i jejich chlupatí společníci mohou trpět astmatem. Onemocnění postiženému typicky ztěžuje dýchání, v horších případech až do dýchavičných záchvatů a bývá provázeno právě i kašlem. 

Jiné příčiny

  • Nádorová onemocněníVznikají většinou na jiné části těla, ale často metastazují do plic, kvůli čemuž onkologicky nemocní psi mnohdy trpí právě i kašlem. Nejčastěji se jedná o nádory mléčné žlázy, kostí, sleziny a další. Diagnostika se vždy provádí prostřednictvím RTG plic. Léčba je nejistá a dlouhodobá, často s nutností chirurgického zákroku.  
  • Kardiologická onemocněníStejně jako u lidí, také u psů je jedním ze symptomů některých srdečních onemocnění přítomnost dlouhodobého kašle. Kašel je neproduktivní, vyskytuje se především při námaze a fyzické zátěži, ale často se kardiogenní kašel typicky projevuje tak, že pes kašle v noci. Někdy je tento noční kašel spojený se zrychleným dýcháním a s bílou pěnou u tlamy, pes může i promodrávat. Pokud máte podezření na toto onemocnění, je nutné co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře. Léčí se primárně příčina kašle – srdce.   

Co dělat, když pes kašle

Pokud váš pes kašle, je v první řadě, jak už bylo řečeno, třeba vyloučit uvíznutí cizího tělesa v krku a následně si všímat konkrétních projevů kašle, což pomůže veterináři se správnou diagnostikou. Psovi ideálně změřte teplotu (a nezapomeňte přitom na to, že normální tělesná teplota psů se pohybuje okolo 37–39 °C) a v místnosti, kde se zvíře pohybuje, zvlhčete vzduch. V případě horečky nebo výskytu mdlob, dušnosti a apatie vyhledejte veterináře okamžitě. 

Léčba 

Co na psí kašel a jaké léky léky zvolit, záleží vždy na přesné diagnóze. Jsou léky, které může naordinovat pouze veterinární lékař, ale i vy můžete svému psímu pacientovi účinně pomoci. Především odstraněním všech dráždidel z jeho blízkosti, jako je kouř, prach a případné alergeny, či naservírováním kvalitních vitaminů či bylinných sirupů, které posílí psí imunitu. V každém případě platí, že lidské léky psovi nikdy nepodávejte, aniž byste se předtím poradili s veterinářem. 

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru