Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ke špičkovému výcviku přibylo celním psovodům skvělé zázemí
Sdílet:

Ke špičkovému výcviku přibylo celním psovodům skvělé zázemí

Psi
Výcvik

O kvalitách psů, psovodů a instruktorů výcviku českých celníků ví celý svět. Přesvědčují se o tom celníci v desítkách zemí, když si svoje psovody a jejich čtyřnohé pomocníky nechávají připravovat ve výcvikovém středisku nedaleko Liberce, v Heřmanicích. Jenomže donedávna měla veškerá sláva malinkou chybičku na kráse.

Tou chybičkou byly improvizované výcvikové prostory, které ne vždy umožňovaly optimální přípravu psů a psovodů za každého počasí a v každém ročním období. Ani ubytování psovodů, ať už tuzemských, nebo zahraničních, neodpovídalo evropskému standardu. A protože ne vždy se dostává potřebné množství financí, nebylo tomu jinak ani v případě poslední investice ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice. Lze se proto jen domnívat, proč přednost dostali psi. Lidé přece mají vůli, aby podávali požadované výkony i přes určité překážky či nepohodlí, kdežto psi musí mít optimální tréninkové podmínky, když se po nich požadují špičkové výkony. A tak se po několika letech snažení všech, kteří považují psy za důležité pomocníky ve službách celníků, zrodila v heřmanickém středisku špičková multifunkční výcviková hala. Na lepší ubytování psovodů se snad dostane někdy později.

Inspirace

Čeští celní kynologové si už před více než dvaceti roky získali ve světě takové renomé, že byli zváni na různé soutěže, konference, stáže či konzultace související s výcvikem a využíváním psích specialistů. Díky tomu také poznali zahraniční výcviková zařízení, a to nejen celníků, ale rovněž vojáků a policistů. Možná tomu tak bylo proto, že v některých státech mají celníci s vojáky nebo policisty společné výcvikové zázemí. 
„Mne nejvíce zaujala výcviková hala švédské a izraelské armády, v nichž se připravovali také psovodi a psi celníků. Novou výcvikovou halou pro psy se po roce 2010 mohla pochlubit rovněž slovenská policie,“ vzpomíná bývalý vedoucí heřmanického střediska Josef Dušánek. A právě kolem zmíněného roku se v jeho hlavě pomalu rodila myšlenka vybudovat podobné výcvikové zázemí v Heřmanicích. Od prvních úvah postupně vznikaly konkrétnější představy. A protože se jednalo o specifickou stavbu, kterou v naší zemi nikdo neměl a která měla sloužit psům i lidem, bylo nutné úvahy upřesňovat společně s architektem, veterináři i zdravotníky. Tak hala dostávala reálnější obrysy, a to už i na papíře, tedy přesněji v počítači projektanta.

Důležitá návštěva

Když se v roce 2016 dozvěděl tehdejší ministr financí Andrej Babiš (nejvyšší šéf celníků), jak skvělý tým výcvikářů pracuje v Heřmanicích a jak se do tamního střediska jezdí či slétají učit psovodi se psy z několika kontinentů, rozhodl se osobně poznat tento kolektiv. Jeho návštěva nebyla jen zdvořilostní, jak to nezřídka u politiků bývá, nýbrž především pracovní. Když ve středisku zjistil, že už dvacet let pracují výcvikáři ve stejných provizorních podmínkách, zeptal se, co by se dalo udělat, aby výcvik psích specialistů a jejich páníčků byl ještě efektivnější. V tu chvíli se potvrdilo staré přísloví – štěstí přeje připraveným. 

Vedoucí střediska Josef Dušánek ministrovi prozradil, že o zdokonalení vybavenosti střediska už dávno uvažuje, a že má dokonce na papíře záměr, jak by to mohlo být. Andrej Babiš jen chvíli přemýšlel a jako bývalý podnikatel zvažoval, co výdaje na výstavbu mohou přinést. Jednoznačně převážily přínosy. Přispěla k tomu jistě i argumentace vedoucího střediska a jeho kolegů, která se odvíjela od možnosti cvičit psí specialisty začátečníky v průběhu celého roku, bez ohledu na počasí a roční období. To nepochybně ještě zvýší prestiž a zájem zahraničních kynologů, což s sebou přinese i určitý návrat vložených finančních prostředků. Výcvik zahraničních kynologů a psů je totiž hrazený národními celními správami.  

Prvky urychlující výcvik

Nové kontury výcvikové části střediska jsou vidět už na první pohled. S novou halou se celní kynologové dočkali i úpravy okolí, kde kromě příjezdové komunikace vznikla i parkovací a zpevněná plocha pro desítky vyřazených osobních, nákladních i speciálních vozidel sloužících taktické přípravě začínajících psovodů a praktickému výcviku psů. 

Multifunkční hala slouží přípravě psovodů a psů, ale díky své velikosti a velkým rolovacím vratům umožňuje vjezd i velkých vozidel včetně kamionů. To umožňuje nácvik vyhledávání kontrabandu jak vně vozidla, tak v prostoru, kde je převážené zboží. Zároveň je dána možnost provádět opravdovou kontrolu jakéhokoliv typu silničního vozidla, třeba na požadavek nedalekého Celního úřadu pro Liberecký kraj. 

Hlavní halový prostor je možné rozdělit pomocí elektricky ovládaných opon na tři samostatné sektory, díky čemuž se mohou psi a psovodi nerušeně, samostatně připravovat. „Každý sektor má samostatný kamerový systém snímající průběh výcviku, který je přenášen na monitory umístěné na chodbě haly a v učebně. Psovodi nebo instruktoři tak mohou reálně nebo ze záznamu sledovat průběh výcviku a poukazovat na metodické chyby, špatné pracovní postupy nebo nevhodně zvolenou taktiku prohledávání a naopak. Tedy ukazovat příkladné postupy,“ říká instruktor výcviku Roman Vala.

Kontaminace vyřešena

Tím výčet zajímavostí výcvikové novostavby zdaleka nekončí. V postranní části haly je totiž ve dvou podlažích řada místností sloužících k nejrůznějším výcvikovým a jiným účelům. Nachází se tam například místnosti k samostatnému skladování výcvikových vzorků (aby nedocházelo k vzájemné kontaminaci), které se psi učí vyhledávat. Dále to jsou místnosti určené pro nácvik domovních a podobných prohlídek, místnost pro dekontaminaci výcvikových pomůcek a nechybí ani IT místnost, tedy jakási duše moderních technologií. Kromě samozřejmého sociálního zařízení je zde místnost s velkokapacitním vzduchotechnickým agregátem, který slouží k odsávání haly i jednotlivých místností, aby výcvik probíhal bez možné kontaminace z předchozího tréninku s jiným druhem hledané látky. 

K čištění prostoru, zejména haly, slouží mycí stroj, který plní vysoké požadavky na mechanickou i pachovou čistotu intenzivně využívaného výcvikového prostoru. Ke kvalitní údržbě přispívá speciální protiskluzová podlahová krytina v hale záměrně trochu odlišná v jednotlivých místnostech. Nelze opomenout ani místnost a část chodby, kde bude v tomto roce instalováno menší muzeum celní kynologie.

Neviditelné zázemí

Frekventanti kurzů si možná ani nevšimnou zázemí, bez kterého by se moderní výcvik v hale neobešel. To tvoří mimo halu umístěná nová kotelna, prádelna a sušárna. „Bohužel se nám nepodařilo získat finance jak na zmíněný nový ubytovací objekt, tak ani na rozšíření ustájovací kapacity pro psy. Na obě stavby byl již vypracovaný projekt, v případě kotců to měl být opět prstencový psinec navazující na stávající dva kruhové psince se spojovacím článkem. Přeji svým bývalým kolegům, aby se jim i tato vize brzy splnila,“ říká k novému špičkovému zařízení celních kynologů Josef Dušánek, donedávna vedoucí heřmanického střediska.

Nová hala byla oficiálně uvedena do provozu v prosinci 2021 tehdejší ministryní financí v demisi Alenou Schillerovou a představiteli Generálního ředitelství cel ČR. 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru