Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Proč se pes klepe? Může mít radost i závažný problém
Sdílet:

Proč se pes klepe? Může mít radost i závažný problém

Psi
Všeobecné

Snad každého majitele pejska znepokojí, když se pes třese. Příčin toho, proč se pes klepe jako osika, je ale mnoho – od banálního chladu přes stres a strach až po vážné onemocnění. Když se pes klepe, nemusí tedy hned jít o život ohrožující stav, ale je vhodné se mít na pozoru a rozklíčovat, co je důvodem.

Příčiny třesu

Mezi příčiny toho, proč se pes třepe, patří například: 

  • Stres a strachpes se třese a kňučí, zpravidla také zrychleně dýchá, někdy může mít až sklony k hysterii. Důvodů může být velmi mnoho, od strachu z bouřky či ohňostrojů přes obavy z veterináře, přítomnost jiných psů či lidí až po změny v prostředí nebo režimu, na který byl pes zvyklý.
  • Radost, vzrušení – pokud se pes na něco těší, může to být například agility parkur na dohled, balonek v ruce páníčka nebo psí kamarád, může se třást i z těchto pozitivních emocí.
  • Chlad – psi, kteří s námi sdílí domácnost, žijí často v teplotách nad 20 °C, nejsou plně nasrstění nebo ani jejich typ srsti neposkytuje dokonalou ochranu proti chladu. Rozdíl vnitřní a venkovní teploty je zejména v zimních měsících velmi výrazný a psovi může být zkrátka chladno, načež se klepe. Zejména můžete pozorovat, že se pes klepe, nemá-li pohybovou aktivitu. Může-li pes běhat, zahřeje se pohybem. Jsou tedy situace, kdy je na zvážení pejsky oblékat. Může se jednat především o pejsky nemocné, seniory nebo například pejsky na tréninku, kde se střídá čas aktivity a čas klidu při čekání v chladu.
  • Svalová únava – po intenzivním tréninku může docházet k třesu svalů – samovolným svalovým záškubům, což ale značí, že byla zátěž nadměrná a je potřeba nechat pejskovi čas na regeneraci a příště trochu ubrat.
  • Nemoc – třes u psů může být také příznakem závažných onemocnění, jako je například selhání ledvin, onemocnění nadledvinek, psinka nervového typu, epilepsie nebo akutní otrava. Asymetrický třes jednotlivých částí těla, například jedné z končetin nebo na jedné polovině těla, může být zase symptomem neurologické diagnózy. Potřásání hlavou je zase obvyklé při zánětech psích uší, opět se však může jednat i o neurologický problém.

Pes se třese ve spánku

Je zcela běžné, že v REM fázi spánku u psa vidíme nejen pohyb očí, ale jelikož se mění i krevní tlak a rychlost dýchání, může se pes třást, kňučet, štěkat i ve spánku naprázdno běhat končetinami či vrtět ocasem. V této fázi spánku se zdají sny – nejvíce štěňátkům a mladým psům, kteří zpracovávají podněty z vnějšího prostředí. Pokud pes spí a ze spánku se třese či kňučí, neznačí to, že by měl páníček pejska vzbudit. Není to potřeba. 

Vzhledem k výše uvedenému je tedy vhodné, aby majitel navštívil veterinárního lékaře s tím, že pes se třese, pokud se nejedná o běžný třes ve spánku a třes vyvolaný emocemi. Následovat by mohlo především vyšetření krve pro určení dalších diagnostických a léčebných postupů. 

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru