Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Proč pes olizuje člověka? Může za tím být láska i voňavá kosmetika
Sdílet:

Proč pes olizuje člověka? Může za tím být láska i voňavá kosmetika

Psi
Všeobecné

Olizování hraje v životě psů důležitou roli. Někdy jde jen o nenápadné olíznutí vlastní tlamy, jindy pes olizuje obličej svého pána a je přitom k nezastavení. Jedno ale mají tyto situace společné – olizování je zde spojeno s projevem emocí a slouží jako komunikační prostředek. Důvodů, proč pes olizuje člověka, však může být celá řada. Abyste lépe porozuměli, co znamená, když vás pes olizuje, přečtěte si následující řádky.

Ochutnávání i ošetřování

Nejprve se pojďme stručně podívat na případy, kdy se za olizováním žádná sofistikovaná komunikace neskrývá. Psi se, stejně jako lidé, často olizují v souvislosti s jídlem. Fenomén spojený se zvýšenou tvorbou slin a olizováním v době očekávaného krmení popsal i slavný fyziolog a psycholog Ivan Petrovič Pavlov při studiu podmíněných reflexů. Obdobně se psi olizují také po nakrmení, aby se zbavili zbytků potravy, které jim ulpěly na mordě.

Také pokud vám pes olizuje ruce, může to být zkrátka proto, že ho nalákala vůně jídla, kterého jste se předtím dotýkali. Podobné to bývá i tehdy, když vám pes olizuje nohy. Prostě mu voníte. I když z lidského hlediska nebývá pach nohou zrovna vábný, pes to cítí jinak. Výjimkou nejsou ani psí labužníci, kteří zkrátka neodolají si nelíznout krému, kterým jste si ruce nebo nohy zrovna namazali. 

Olizováním se také psi snaží o ošetřování ran, protože jejich sliny obsahují některé hojivé látky (jako histidin a lysozym). Když se vám nejlepší přítel člověka pokouší takto pomoct, raději však odmítněte, neboť psí tlama je plná i potenciálně nebezpečných bakterií, které mohou v ráně způsobit ošklivý zánět.

Komunikace a konejšení

Když vás pes olizuje bez zjevné příčiny, pravděpodobně se vám tím snaží dát najevo své emoce nebo si ujasnit vzájemné vztahy. Obvykle se psi snaží zaměřit na obličej, podobně jako při komunikaci s dalšími příslušníky svého druhu.

Důvodem, proč pes olizuje pána, nemusí být pouhá náklonnost. Sice se lidově říká, že pes „dává pusinky“ a že tím projevuje lásku, ale ve skutečnosti může jít i o silně submisivní chování. Podřízený pes tak jedná ve strachu, aby se vyhnul útoku ze strany silnějšího člena smečky. Má se za to, že chování vychází ze štěněcího žadonění o potravu, při kterém mláďata psovitých šelem v přírodě olizují dospělým tlamu tak dlouho, dokud se nedočkají chutného sousta.

Psí řeč olizování využívá jako takzvaný konejšivý signál i na dálku, kdy se pes jednoduše olízne kolem tlamy a na čumáku, případně toto gesto doplní zívnutím. Takové projevy slouží ke zmírnění napětí mezi zvířaty a často jsou spojené i s nervozitou psa.

Náklonnost a naučené chování

Možná si teď říkáte: „Jak poznám, proč mě pes olizuje a jestli je to ze strachu, nebo z lásky?“ Odpověď nemusí být složitá. Základní pravidlo zní, že chce-li projevit péči a náklonnost, pes mi olizuje ucho nebo tváře. Takto se vzájemně symbolicky opečovávají i vlci nebo psi ve smečkách, v případě velkých sympatií se olizováním uší počastují někdy dokonce i při prvním setkání, zejména jde-li o zástupce opačných pohlaví.

Dalším z důvodů, proč nás pes olizuje, bývá naučené chování. Člověk koneckonců již po několik tisíciletí psy šlechtí tak, aby byli bystří a učenliví, takže není divu, že umí dobře vypozorovat lidské reakce. Hledáte-li tedy příčinu, proč pes olizuje ruce vám i vašim návštěvám, vzpomeňte si, jak ho za takové chování pokaždé odměníte svou pozorností (i kdyby to mělo být ve formě napomenutí). Stejná může být i příčina toho, proč pes olizuje nohy, kdykoliv se poblíž vyskytnete bosí. Jednoduše ví, že z vaší strany bude následovat nějaká reakce.

Trestat, nebo tolerovat?

Představili jsme si nejčastější důvody, proč pes olizuje člověka, a určitě je vám teď jasné, že trestat takové chování není namístě. Téměř vždy se jedná ze strany psa o vyjádření emocí, urovnávání vztahů nebo pokusy upoutat vaši pozornost. 

Pokud vás to neobtěžuje, zkuste být tolerantní, když vás pes olizuje. Jestliže vám například vadí, když pes olizuje obličej, raději jeho chování přesměrujte jinam, než abyste se uchylovali k trestům. Místo tradičního „nesmíš“ dejte psovi jasnou instrukci, co má dělat. Vyberte povel, který je jednoduchý a rád ho splní, může to být třeba obyčejné „sedni“. A nezapomeňte ho potom i patřičně odměnit.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru