Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Máme doma nenažrance aneb co dělat, když pes sní čokoládu
Sdílet:

Máme doma nenažrance aneb co dělat, když pes sní čokoládu

Psi
Krmení

Především majitelé mladých psů často řeší situaci, kdy zvíře sežere, co nemá, nebo dokonce nesmí. Mezi nejznámější rizikové potraviny patří bezesporu čokoláda. Sladká pochoutka se rázem může stát psímu parťákovi osudnou. V tomto případě se nevyplatí nastalé okolnosti podceňovat a zbytečně vyčkávat. V následujícím článku se dočtete, co dělat, když pes sní čokoládu, a proč je pro něj tak nebezpečná. 

Látky obsažené v čokoládě

I když mnohé psy čokoláda vůbec neláká, jiní se neváhají do tabulky pustit a celou ji sežrat během nestřeženého okamžiku. Kromě vysokého obsahu cukru a tuku, které mohou mít negativní vliv na slinivku břišní, spočívá riziko v alkaloidu theobrominu, jenž dává kakau jeho typickou chuť. 

Theobromin se dokáže v těle navázat na receptory ovlivňující srdeční rytmus, napětí cév a hladkého svalstva. Dále prudce zvyšuje obsah vápníku v buňkách srdce, což může vést k náhlým a silným srdečním stahům

Otrava čokoládou

Pokud tedy váš pes snědl čokoládu, jednejte rychle. Obzvláště jedná-li se o kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Nejvíce ohroženou skupinou jsou malí psi a zvířata s poruchami srdečního rytmu. 

Obsah theobrominu se v jednotlivých výrobcích samozřejmě liší. V tmavé čokoládě najdete zhruba 500 mg na 100 g pochutiny. V mléčné jeho hodnota klesá k 200 mg na 100 g. Smrtelná dávka pak činí 300 mg na kilogram hmotnosti zvířete. Není to tedy tak, že když pes sní čokoládu, znamená to automaticky úhyn. Například máte-li desetikilového psa, dá se vážnější ohrožení očekávat zhruba po požití půl kilogramu hořké čokolády.

Vyvolávat zvracení poté, co si váš neposeda pošmákl na dvou řádcích mléčné čokolády, tedy není nutné. Naopak je vždy namístě mít psa po takové eskapádě pod dohledem a kontrolovat jeho zdravotní stav

První pomoc

Psi nedokážou odbourávat theobromin tak dobře a rychle jako lidé. Dochází tedy k jeho kumulaci v organismu a tím k prodlouženému toxickému působení na kardiovaskulární systém. 

Při rychlém zásahu veterináře může pes čokoládu ještě vyzvracet, aniž by se stihl theobromin uvolnit do krevního oběhu. Podaří-li se vám jednat rychle doma, můžete sami vyvolat zvracení, a to podáním 3% peroxidu vodíku zředěného vodou v poměru 1:1 a v dávce zhruba 1 dcl směsi na 10 kg váhy psa. K této variantě však přistupujte opravdu jen bezprostředně po pozření čokolády, maximálně do 30 minut. Zároveň rozhodně nepoužívejte silnější peroxid, kterým byste mohli psovi i vážně ublížit. 

Čím dříve se psu dostane odpovídající léčby, tím vyšší je pochopitelně i pravděpodobnost uzdravení bez následků. 

Nastane-li ale prodleva, postup léčby spočívá v neutralizaci pozřené čokolády a pes dostane živočišné uhlí, popřípadě nitrožilní katétr s tekutinami. Pravděpodobně bude také hospitalizován, aby mohla být podána léčiva v případě život ohrožujících komplikací. 

Mezi příznaky otravy patří především: 

  • zvracení a průjem
  • časté močení
  • enormně zvýšená aktivita psa
  • srdeční arytmie
  • třes až křeče

V závažných případech otravy psa se následně objeví močení s příměsí krve, svalová slabost a dehydratace v důsledku ztráty tělních tekutin. Zvíře umírá v kómatu na srdeční a dechové selhání. 

Nepropadejte panice

Základními pravidly, co dělat, když pes sežere čokoládu – nebo i jakýkoliv kakao obsahující zákusek – je zachovat rozvahu, určit přibližný čas konzumace, najít obal a volat veterinárního lékaře. K fatálním následkům v podobě úhynu dochází jen ve výjimečných případech, přesto sežrání čokolády může psa zdravotně poškodit.

Předcházením riziku pozření nevhodných potravin si ušetříte nejen množství času, ale i peněz, a především nervů a výčitek. 

Autor textu: Jarmila Harvalíková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru