Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zanedbané zuby u psa dokážou způsobit pořádnou paseku. Jak se o ně tedy starat?
Sdílet:

Zanedbané zuby u psa dokážou způsobit pořádnou paseku. Jak se o ně tedy starat?

Psi
Nemoci

Přestože se jedná o důležité pomocníky, kteří psům umožňují nejen trhat potravu, ale také komunikovat, případně se i bránit, péči o zuby u psa chovatelé často začínají řešit až ve chvíli, kdy zaregistrují nějaký problém.

A to je většinou – jak už to tak bývá – pozdě. Na první pohled nevinný zápach z psí tlamy přitom může přerůst v těžké záněty nejen v ústní dutině. Buďte proto chytřejší a myslete chrup svého parťáka minimálně tak, jako myslíte na jeho krmení a venčení.
Stejně jako lidé, také psi se za svůj život mohou pyšnit hned dvěma sadami zubů. Pokud se tedy ptáte, zda mají psi mléčné zuby, odpověď zní – zajisté. Ty však ve 4. až 7. měsíci věku mění za chrup trvalý. 

Počet zubů u psa se tak během prvního roku života poměrně zásadně rozroste – zatímco mléčných zubů u psa je standardně 28, po přezubení se druhé zuby u psa, tedy trvalý chrup, skládají rovnou z 42 zubů. Nemusíte se však bát, že by se vám ze štěněte s ani ne třiceti zuby stala ze dne na den ozubená piraňa – k výměně zubů u psa dochází samozřejmě postupně.

Zanedbaná péče neohrožuje jen zuby

Péče o psí zuby je důležitá nejen z důvodu prevence zánětu v dutině ústní, ale jako prevence celkového zdraví vašeho čtyřnohého přítele. Zánět zubu u psa, potažmo zánět dásní totiž bohužel není to jediné, co vám při zanedbané dentální hygieně hrozí.

Zkažené psí zuby přitom nebývají úplně častým problémem – největší neplechu v psí tlamě nadělají zuby potažené vrstvou plaku a zubního kamene, které se hemží bakteriemi. Tyto patogeny se krví – tedy skrze krvácející dásně – velmi snadno dostanou dál do těla, kde mohou způsobit zánět dalších orgánů, například ledvin či srdce.
V případě, že o psí zuby dostatečně nedbáte, riskujete tím tedy nejen úplnou ztrátu chrupu a stav své peněženky, ale především zdraví a v krajním případě i život vašeho psa.

Pokud jste však už nějaký náznak problému zaregistrovali – nejčastěji zápach z psí tlamy a viditelný nános na zubech – můžete situaci ještě zachránit, budete-li jednat rychle. Zubní kámen i problematické, například viklající se psí zuby vyřeší veterinář formou stomatologického ošetření. To probíhá nejčastěji v sedaci nebo celkové narkóze, a pokud je to nutné, spojuje se s trháním zubů u psa.

Každá narkóza však pro organismus představuje riziko, proto je namístě po veterinárním ošetření začít s pravidelnou domácí péčí, aby se váš pes nedočkal dalšího zbytečného zákroku.

Čištění zubů u psa

Základním prvkem péče o zuby psa, který jen těžko něco překoná, je jejich čištění. S tím je nejlepší začít už od štěněte. Psa tak zvykáte na nutnou manipulaci, jako je nejprve otevírání, zavírání tlamy, kontrola skusu a posléze také samotné čištění kartáčkem, se kterým se musí většina psů chvíli sžívat. 

Psí kartáčky jsou k dostání nejčastěji v podobě jakýchsi náprstků. K očištění štěněcích zubů je však lepší využít měkké látkové žínky –- kartáčky, se kterými se v malé štěněcí tlamičce lépe manipuluje. Postupně můžete přejít na klasický psí kartáček se štětinkami nebo gumový kartáček, obojí ideálně ve spojení s psí zubní pastou či gelem. Dbejte přitom hlavně na pravidelnost, a to nejlépe každodenní.

V cestě za zdravými zuby psa si můžete pomoct i různými okusovadly nebo žvýkacími pamlsky, které jsou přímo určené jako doplněk psí dentální hygieny. 

Pečovat o chrup vašeho chlupáče můžete ale také zevnitř – oblíbeným přírodním doplňkem stravy, který napomáhá udržovat psí zuby jako perličky, je například mořská řasa.
Na trhu pak najdete i další vychytávky, jako jsou ústní vody či spreje určené přímo pro psy. Ty však nejčastěji řeší pouze symptom – tedy nepříjemný zápach, nikoliv opravdovou příčinu.

Když psa bolí zuby

Bolest zubů se tedy nevyhýbá ani našim společníkům. Nejčastějšími příznaky bolesti zubů u psa je, že:

  • pes váhá při kousání potravy, popřípadě viditelně kouše pouze na jedné straně
  • pes ubývá na váze, protože se pro něj krmení stalo bolestivou záležitostí
  • si pes často tře tlamu tlapkami
  • pes nadměrně sliní

Bolest zubů u psa se projevuje také při zlomených či viklajících se zubech, popřípadě při problémech s dásněmi. V těchto situacích nikdy neváhejte a kontaktujte svého veterinárního lékaře. Ten, uzná-li to za vhodné, problematický zub vytrhne.

Dobrou zprávou však je, že chybějící zuby u psa nebývají velký problém – alespoň pokud zvířeti nechybí téměř všechny. 

Autor textu: Jiřina Pavelková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru