Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kožní problémy u psa mívají řadu příčin - od banalit po závažné nepříjemnosti
Sdílet:

Kožní problémy u psa mívají řadu příčin - od banalit po závažné nepříjemnosti

Psi
Nemoci

Kožní problémy u psa patří k nejčastějším zdravotním komplikacím, které musí majitelé řešit. Většinou je namístě konzultovat situaci s veterinářem, ale některé běžné potíže zvládnete i bez odborné pomoci. Jak poznat příčinu kožních onemocnění a co pomáhá proti svědění kůže u psa, než se podaří celkový stav zlepšit? V následujících odstavcích najdete dobré rady a užitečné informace.

Za strupy na kůži mohou často vnější paraziti

Strupy na kůži psa mívají celou řadu příčin, ale v první řadě se určitě zamyslete, zda je váš mazlíček chráněn před blechami a dalšími vnějšími parazity. Antiparazitní obojky, pipety, spreje i tablety a jiné přípravky pro psy na klíšťata a blechy mají časově omezenou účinnost a je třeba je aplikovat pravidelně.

Pokud na ochranu proti blechám zapomenete, rychle se vašemu příteli nastěhují do kožichu, což se projeví nejprve častějším škrábáním, zanedlouho se přidají i viditelné štípance a strupy na kůži, objevit se však může i nepříjemná psí alergická reakce. Vyvolat alergický zánět kůže u psa přitom dokáže i jediné bleší kousnutí. 

Častým psím parazitem je rovněž nenápadný roztoč trudník psí (Demodex canis), který se projevuje nejprve na hlavě v podobě malých okrouhlých lysinek kolem očí a na hřbetu nosu. Když má pes strupy na kůži v těchto místech, zejména jde-li o štěně v pubertě nebo pejska se sníženou imunitou, je vyšetření na demodikózu, v tomto případě psí prašivinu prvním krokem každého veterináře.

Přítomnost parazita se potvrdí kontrolou seškrábnutého kousku kůže pod mikroskopem. Léčba spočívá ve speciálních koupelích, ale u mladých psů mnohdy potíže odezní i samy.

Za zmínku stojí ještě jeden roztoč, a to zákožka svrabová, která způsobuje notoricky známý svrab. Podchytí-li se včas, bývá léčba svrabu u psa jednoduchá (spočívá v opakované aplikaci správných antiparazitik). Je ale nutné zabránit opětovnému napadení, protože zákožka dlouho přežívá v prostředí, jako jsou pelechy či kotce.

Šupinatá kůže u psa může prozradit alergii

Suchá kůže u psa se projevuje podobně jako zvýšená tvorba lupů u člověka. Pro zvířata je to nepříjemný stav spojený většinou se svěděním a podrážděním. Mezi důvody vzniku šupinaté kůže u psa patří například příliš časté koupání, které kůži zbytečně vysušuje.

V posledních letech jsou ale čím dál častější příčinou kožních problémů u psů alergie, a to na různé alergeny v prostředí i v krmivu. Obvyklé jsou alergické reakce na roztoče, prach a pyl, v krmení pak na konkrétní druhy masa, mléčnou bílkovinu, pšenici, kukuřici, sóju a vejce. 

Kromě suché kůže u psa alergické projevy spočívají i v častém drbání nebo kousání srsti a olizování tlapek (zánět tlapky, konkrétně kůže mezi prsty, je také obvyklým příznakem).

Při hojení kožních zánětů někdy dochází k černání kůže u psa v oblasti břicha nebo slabin. Jde o přirozenou hyperpigmentaci, která se v principu podobá vzniku jizev. Někdy se také může jednat o příznak kvasinkové infekce. Tu prozradí snížená kvalita srsti a šupinatost kůže, svědění a časté drbání psa.

Rakovina kůže u psů bývá nenápadná

Navzdory tomu, že psí tělo chrání před slunečními paprsky hustá srst, je rakovina kůže u psa jedním z častých nádorových onemocnění. Zákeřná je hlavně svými nenápadnými a lehce zaměnitelnými projevy. 

Nejčastějším typem rakoviny kůže u psa je mastocytom, který se může projevit jako novotvar na kůži, boulička v tukové tkáni podkoží, ale také se umí ukrýt na sliznicích uvnitř psí tlamy nebo na čumáku, kde se ale můžete setkat i se známější formou rakoviny kůže – melanomem.

Když u svého psa najdete na kůži výrůstek nebo bouličku v podkoží, nemusíte hned panikařit, diagnóza vůbec nemusí být tak zlá. Často jde jen o neškodnou bradavici, podebraný chlupový váček (takový psí „beďar“), tukovou bulku nebo neškodnou bulku po aplikaci vakcíny či léku. Pokud však váš pes v posledních dnech žádnou injekci nedostal, v každém případě je vhodné, aby nález zhodnotil veterinář.

U některých plemen jsou kožní problémy časté

Existují určité typy psích plemen s větší náchylností k rozvoji kožních onemocnění. Typickým příkladem jsou krátkolebá plemena, u kterých se ve zvrásněné kůži nad čumákem drží vlhko a nečistoty. Obvykle mají tito psi celkově volnější kůži a více záhybů i jinde na těle. Takový anglický buldokboxermops nebo francouzský buldoček kožní problémy mít téměř jistě budou, jestliže nevěnujete problematickým kožním záhybům zvýšenou péči.

Zapaření kůže u psa je časté nejen u zmíněných brachycefalických plemen, ale také u psů s dlouhou srstí a hustou podsadou, která bez pravidelného vyčesávání plstnatí a drží pod sebou vlhkost. Takové vlhké a zároveň teplé prostředí se pak rychle stane semeništěm bakterií způsobujících nepříjemnou dermatitidu.

Zejména po namočení, ať už se jedná o domácí sprchu nebo koupel v rybníce, je tedy důležité psy s dlouhou srstí pořádně vysušit. Nespokojte se přitom s vysušením horní vrstvy srsti, ale zaměřte se i na srst přímo u kůže. 

Kožní problémy se však nevyhýbají ani nahatým plemenům, například takovému peruánskému naháči. Protože jejich kůže není kryta prakticky žádnou srstí, musí o ni jejich majitelé pečovat téměř jako o tu lidskou.

Minimálně v horkých měsících se tak neobejdou bez pravidelné aplikace opalovacích krémů – v opačném případě totiž bezsrstým psům hrozí nepříjemné spáleniny. Nahatá a některá další plemena pak často trpí i na ucpané póry – komedony, kvůli čemuž bývají poměrně náročná na celkovou kosmetiku. 

Proti svědění kůže u psa pomůže chemie i bylinky

Nejdůležitější je najít a odstranit prvotní příčinu kožních problémů u psa a teprve potom se můžete plně soustředit na úlevu od svědění, než se kůže zase uzdraví. Pokud pes trpí kožními projevy alergie nebo atopickým ekzémem, může veterinář nasadit proti svědění silné farmaceutické přípravky ve formě tablet a injekcí

Zmírnit svědění kůže u psa můžete i koupelí. Vždy si však dejte záležet na výběru kvalitního psího šamponu – zejména v případě potíží nepoužívejte obyčejný, nebo dokonce pro lidi určený šampon.

Vhodnou kosmetiku pro citlivou psí kůži konzultujte s veterinářem nebo vybírejte volně dostupné hypoalergenní přípravky. Nekoupejte ale psa příliš často, aby nebyla kůže moc suchá a dokázala si zachovat přirozenou ochrannou vrstvičku mazu.

Další variantou toho, co pomáhá proti svědění kůže u psa, jsou přírodní bylinné spreje, masti a olejíčky. V závislosti na složení mohou také působit proti zánětu a podporovat hojení kůže.

Na zdraví kůže se mnohdy projeví i vnitřní stav organismu, takže není od věci podpořit imunitu a zdraví pejska vhodnými doplňky výživy. Doporučený je například vitamin E a biotin, pivovarské kvasnice, lososový olej a celá řada různých bylinných přípravků. 

Díky správné péči a kvalitní výživě pak bude mít pes brzy zase zdravou kůži a krásnou lesklou srst.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru