Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pojištění psa se už dávno nevztahuje jen na štěňata a psy s průkazem, dokáže však vytrhnout velký trn z paty
Sdílet:

Pojištění psa se už dávno nevztahuje jen na štěňata a psy s průkazem, dokáže však vytrhnout velký trn z paty

Psi
Všeobecné

Kupní cena zvířete většinou bývá tou nejmenší položkou na seznamu celkových výdajů. Kromě plateb za stravu si značnou část vašich úspor ukrojí i veterinární péče. V některých případech se náklady na ošetření domácího mazlíčka mohou vyšplhat až do řádu několika desítek tisíc. Tyto nešťastné události vás často zastihnou v nejméně vhodný čas a může se stát, že zasadí vašemu finančnímu rozpočtu opravdovou ránu. Řešením může být včas sjednané pojištění psa, které zmírní dopady na vaši peněženku.

Vyplatí se pojištění psa?

Lidé, kteří čerpali z psího pojištění, vám jistě bez váhání odpoví, že jednoznačně. A naopak můžete mít to štěstí, že se pejsek dožije vysokého věku bez jediné újmy na zdraví či bez jím způsobené škody. Rozhodování s sebou přináší mnoho otázek a my vám poradíme, na co se před sjednáním pojištění zaměřit. 

Možnosti pojištění

Kromě přímo cíleného produktu pro psa či kočku nabízejí některé společnosti také pojištění odpovědnosti za psa v rámci pojištění domácnosti. Jedná se o finanční krytí v situacích, kdy domácí zvíře způsobí škody na majetku či zdraví jiným osobám. Typickým příkladem je útěk psa a jím způsobená autonehoda. Škoda se pak může rychle vyšplhat i k několika milionům korun. 

Pro zahraniční cesty nezapomeňte na cestovní pojištění pro psa. Přestože v současnosti neexistuje krátkodobý produkt jen pro zvíře, můžete si vybrat pojišťovnu, která nabízí pojištění psa do zahraničí v rámci cestovatelského balíčku. Vyplatí se věnovat pozornost podmínkám, které musí zvíře před cestou splňovat – nejčastěji se jedná o věkový limit, očkování, čip s europasem a zdravotní prohlídku. Běžně poskytovaná samostatná pojištění na psa většinou již s cestami do zahraničí počítají, odpadá vám tedy starost navíc, zvlášť cestujete-li častěji. 

Podmínky sjednání zdravotního pojištění pro psa

Bohužel ne každé zvíře lze okamžitě pojistit. Samotné sjednání představuje nejjednodušší část celého procesu. Neseznámíte-li se podrobně s podmínkami, můžete být pak nemile překvapeni, že celou dobu platíte naprosto zbytečně. 

Nabídky jednotlivých pojišťoven se mohou i výrazně lišit, je tedy těžké říci, kde nejlépe pojistit psa, aby se vám to opravdu vyplatilo. Záleží totiž převážně na konkrétním zvířeti a situaci. Také způsob a okolnosti proplacení škodní události mívají jednotlivé společnosti jinak nastavené. Běžnou součástí bývá i spoluúčast, někdy daná procentuálně, jindy zase zastropovaná maximální výší platby. 

Před sjednáním pojištění si pohlídejte následující:

  • věkové rozmezí pojišťovaného zvířete
  • zdravotní stav (někdy je zapotřebí výpis od veterinárního lékaře nebo konkrétní vyšetření, rentgenové snímky a podobně)
  • označení čipem či tetováním
  • registraci psa na příslušném úřadu

Také je důležité vědět, že se platby pojišťoven nevztahují na běžnou, preventivní péči o psa a očkování.

Kolik zaplatím?

Ceny pojištění psa se liší podle požadavků majitele i samotné pojišťovací společnosti. Nejlevnější pojištění psů se pohybují od asi 150 korun za měsíc, dražší a většinou zároveň obsáhlejší pojištění se pak pohybují i okolo 700 korun měsíčně

A co takové pojištění psa vůbec může pokrýt?

  • odpovědnost za způsobenou škodu
  • léčení úrazu či nemoci
  • ztrátu či krádež zvířete
  • náklady na nalezení ztraceného zvířete
  • roční náklady na opatrování zvířete v případě vaší indispozice
  • úhyn či utracení zvířete

Všechny tyto aspekty zohledněte v rozhodování, jaký produkt zvolit, aby co nejvíce odpovídal vašim potřebám a životnímu stylu. Nelze tedy obecně říci, jaké je nejlepší pojištění psa, neboť se každý pohybujeme v jiných podmínkách. 

Pro mnohé je dobrou zprávou i to, že průkaz původu psa nehraje žádnou roli v konečné platbě a většina společností dnes bez problému sjedná i pojištění psa bez PP.

Autor textu: Jarmila Harvalíková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru