Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jahody ano, na hrozny ale pozor. Tušíte, jaké ovoce může pes?
Sdílet:

Jahody ano, na hrozny ale pozor. Tušíte, jaké ovoce může pes?

Psi
Krmení

Koupili jste si trs hroznů a už už se chystáte osvěžit lákavou sladkou kuličkou, když k vám s prosebným výrazem přistoupí váš čtyřnohý kamarád. Znejistíte, nechcete provést hloupost. Že pes nesmí čokoládu, víte, ale… Jaké ovoce může pes? 

Může pes ovoce a zeleninu? Samozřejmě, pro psa je rostlinná strava stejně přirozená jako ta masitá. Rozhodně mu neublíží, naopak může být ovoce pro psa velice vítaným zpestřením jídelníčku, nositelem významného množství minerálních látek, antioxidantů a vitaminů. Ovoce má navíc jeden příjemný bonus – obvykle bývá sladké a psi tenhle zdravý pamlsek většinou ocení.

Psi a ovoce

O vitaminech A až Z, jimiž se honosí dané ovoce, se můžete zevrubně informovat v každém textu hovořícím o zdravé stravě. Z pohledu pejskaře je podstatné říct, že primární je různorodost a čerstvost ovoce. Co neublíží vám, neublíží v přiměřeném množství v drtivé většině ani vašemu psovi. Existují však i výjimky, kterým je lepší se vyhnout.

Z „našich“ ovocných druhů jsou pro psa velmi vhodná jablka včetně slupky, stejně tak hrušky. Dobré je však nenechat psa sežrat i jádřince, jelikož jadérka obsahují pro psy toxické látky. Samozřejmě není třeba plašit, obslouží-li se váš chlupáč na zahradě jedním celým jablkem, které spadlo ze stromu. K otravě naštěstí přece jen vede až větší množství jadérek.
Váš parťák pak určitě nepohrdne ani malými bobulkami borůvek, které mu dodají bezpočet potřebných látek a ještě obsahují minimum cukrů, chutnat mu budou jahody, ostružiny, brusinky, v menším množství podávané maliny, zkrátka co zahrada, les nebo supermarket dá. 

Psího fajnšmekra neurazíte ani exotičtějšími plody. Pochutnat si může na oloupaných banánech krmených v menším množství, aby z nich neměl pes průjem, a jistě ho neurazí ani kiwi jako významný zdroj draslíku či vlákniny, podávané ze stejného důvodu rovněž v menším množství. 
Vrhá-li se váš pažravec i po citrusech, kousek mu neuškodí, ale patří mezi to ovoce, kterým jej nemusíte zrovna ládovat. Zato na melounu (který je sice řazen mezi zeleninu, ale většina z nás jej vnímá spíše jako ovoce) či ananasu si může smlsnout, jsou-li samozřejmě patřičně oloupané, bez tvrdého středu a semínek

Při krmení psa ovocem je tedy vhodné si počínat obdobně, jako byste je připravovali sami sobě. Žádné pecky, stopky, banánové slupky, jádřince.

Pes a ovoce patří k sobě a stejně je tomu se zeleninou. Ta je rovněž zdrojem cenných vitaminů, vlákniny a zásobárnou vody, takže pejskovi bude nejen chutnat, ale bude mu i prospěšná. Špenát či brokolice, jak v syrovém, tak vařeném stavu, kapusta, fazolky, příjemně nasládlá mrkev nebo okurky vhodné jako potenciální dietní jídelníček.
Přiměřené množství vařených brambor je obvyklé jako příloha, ještě vhodnější jsou brambory sladké. Čerstvý hrášek včetně lusků potěší každého psa, chutná je i dýně, sladká paprika a podobně. Velmi vhodná je také jakákoli listová zelenina, pokud vás za její naservírování do misky pes automaticky nepálí pohledem. Pro citlivé psí žaludky pak platí, že snadněji stravitelná je povařená zelenina.

Co by pejsek neměl?

Výčet vhodného ovoce a zeleniny pro vašeho psa je prakticky nekonečný, dobré je proto zaměřit pozornost i na zapovězené odrůdy. Nikoliv toxickými, ale spíše méně doporučovanými plody bývají obvykle třešně, švestky nebo meruňky. Po odpeckování jsou každopádně potenciálně bezpečné. 
Zcela nevhodným ovocem je avokádo – v něm obsažená sloučenina působí na psa toxicky. Kokos je velmi tučný a obsahuje další látky, které pro psí organismus nejsou ideální, a je tedy lepší se jeho podávání vyhnout. Ani hroznové víno (a rozinky) není pro vašeho psího kamaráda vhodnou potravinou, zejména opět kvůli toxickým látkám obsaženým v peckách

Mezi pro psy nebezpečnou zeleninu patří cibule, pažitka či pórek, které v sobě mají sloučeniny síry, se kterými si psí organismus neumí poradit. Nevhodné je také větší množství česneku a jedovatá mohou být i méně zralá rajčata nebo syrové brambory. Ideální v psí misce nejsou ani houby.

Které vhodné plody bude váš pes preferovat, záleží samozřejmě čistě na něm a jeho chuti, stejně individuální může být i jejich nesnášenlivost. Pokud zpozorujete u psa podráždění žaludku, přestaňte mu nevyhovující pochutinu dávat. Může se jednat o alergickou reakci, jelikož psí alergie dnes nejsou žádnou velkou výjimkou.

Trendy ve výživě se každopádně nevyhýbají ani psímu stravování a názory ohledně méně a více vhodných i škodlivých potravin se s průběhem času stále mění, rozpory panují mezi laiky i odborníky. Jedno pravidlo ale platí vždy: jezte i krmte s mírou.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru