Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dovolená se psem v Česku nemusí být jen procházka po horách
Sdílet:

Dovolená se psem v Česku nemusí být jen procházka po horách

Psi
Všeobecné

Nejpozději s příchodem letních prázdnin už jistě přemýšlíte o tom, kam vyrazit na dovolenou, abyste mohli vzít s sebou i svého čtyřnohého parťáka. Jaké možnosti nabízí letní dovolená se psem v Česku? Inspirujte se v následujícím článku.

Kam na výlet se psem

Při plánování dovolené s vaším mazlíčkem musíte trochu přizpůsobit program, protože jsou některé aktivity, kterých se pes zúčastnit nemůže nebo by pro něj byly nepříjemné či nebezpečné. Rozhodně vynechte kulturní akce s hlasitou hudbou a příliš velkou koncentrací lidí. Stejně tak centra měst, jakkoliv jsou památkově zajímavá, nejsou pro psa příjemným prostředím. To platí obzvlášť v horkých letních dnech, kdy může výlet se psem po městě s rozpálenými chodníky skončit i návštěvou veterináře kvůli popáleninám na psích packách.

Dovolená v Česku se psem přitom nabízí spoustu lákavých přírodních lokalit i chráněných památek, které najdete mimo velká města. Nebaví vás dlouhé výlety se psem po horách, lesích a skalách, fyzicky na takové túry nestačíte nebo máte s sebou malé děti či psího seniora? Nezoufejte, i takový prodloužený víkend se psem a dětmi si můžete zpestřit třeba návštěvou některého z mnoha českých skanzenů a přírodních muzeí, kam mají psi obvykle vstup povolený. Pro jistotu se ale u provozovatele předem informujte. Totéž platí u prohlídek hradů a zámků. Někde mohou psí návštěvníci jen na nádvoří, ale zejména památky v soukromých rukou často umožňují vstup se psem i na prohlídkové okruhy.

Dovolená se psem u vody

Horké léto k pobytu u vody přímo láká. Pokud má váš mazlíček plavání rád, je to ideální, ale dovolená se psem u vody může být příjemná i pro chlupaté neplavce. U většiny turisticky oblíbených vodních nádrží je k dispozici příjemné a poměrně levné ubytování, kde se počítá i se zvířecími hosty.

Když se rozhodujete, kam do kempu se psem, zkuste se zeptat na doporučení ostatních pejskařů. Možná vás překvapí, pro kolik lidí je letní dovolená se psem a dětmi každoroční tradicí.

Ubytování se psem můžete najít také na internetu, a to často včetně recenzí (existují speciální vyhledávače, které vám podle zadaných kritérií doporučí ty nejlepší kempy i hotely). Na stejných webových stránkách často bývají i tipy na výlety se psem po okolí.

Výlet se psem na hory

Jestliže vás láká aktivní dovolená v ČR se psem, můžete společně zdolat horské hřebeny Jeseníků nebo Beskyd. Pokud to máte o něco blíž k našim jižním hranicím, je oblíbená i dovolená se psem na Šumavě. Vždy ale platí, že pes musí být při pohybu na území národních parků a chráněných krajinných oblastí na vodítku, jinak riskujete pokutu. 

Nezapomeňte s sebou vzít dostatek čisté vody pro sebe i vašeho čtyřnohého parťáka a nespoléhejte na to, že se pejsek může napít z potoků, nebo dokonce kaluží. V horkém létě bývá o přírodní zdroje vody nouze, nemluvě o jejich možné zdravotní závadnosti (strašákem je hlavně Aujeszkyho choroba přenášená divokými prasaty).

Co sbalit na kratší dovolenou se psem

Základem je samozřejmě obojek nebo postroj, vodítko, náhubek, alespoň jedna miska (dají se pořídit i skládací typy, které ušetří místo v batohu), dostatek krmení, psí pelíšek nebo dečka, aby pejsek věděl, kde má místo pro odpočinek, a hodit se vám může i šikovná lahev na vodu pro psa. Další vybavení už se odvíjí od konkrétního pejska, plánovaného ubytování a aktivit. Například je-li váš parťák krátkosrstý a zvyklý s vámi spát doma v posteli, rozhodně ocení při nocování pod stanem nějaký lehký psí obleček. Nadšeným aportérům zase nezapomeňte vzít s sebou míček nebo jinou oblíbenou hračku. A k vodě se hodí mít pro psa vlastní ručník.

Vyplatí se rovněž pořídit na obojek adresář nebo známku s telefonním číslem pro případ, že by se pejsek v neznámém prostředí zaběhl.

Kdykoliv vyrazíte na výlet se psem dál od civilizace, přibalte si i základní lékárničku. Hodí se hlavně materiál k ošetření poraněných pacek (k pořezání a dalším ranám u psa občas stačí i ostřejší kámen na cestě, jako první pomoc využijete dezinfekci, kousek sterilní gázy a nejlépe samodržící obvaz a krycí botičku), pro psy s alergií na včelí a vosí bodnutí noste s sebou také antihistaminika (s výběrem pořadí veterinář). Předem si také pro všechny případy zjistěte, kde je nejbližší veterinární pohotovost, a uložte si kontakt do telefonu.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru